7 δραστηριότητες εμπνευσμένες από τη μέθοδο Μοντεσσόρι για μωρά

7 δραστηριότητες εμπνευσμένες από τη μέθοδο Μοντεσσόρι για μωρά

Tα μωρά είναι υπερκινητικά και έχουν την τάση να θέλουν να αγγίζουν, να μυρίζουν, να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους και να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους όσο γίνεται περισσότερο. Eίναι πρόθυμα να μάθουν και να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους, να αναπτύξουν ικανότητες και να αποκτήσουν έλεγχο στα συναισθήματά τους. Μπορείτε να τα βοηθήσετε παίζοντας μαζί τους παιχνίδια που θα συμβάλλουν στην πνευματική, κινητική και αντιληπτική τους ανάπτυξη.

Κάναμε μια επιλογή από 7 αυτοσχέδια παιχνίδια, εμπνευσμένα από την Μοντεσσοριανή μέθοδο που βοηθούν αυτή την καλλιέργεια των παιδιών μέσω εύκολων και δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Κρυφτό με την πασχαλίτσα

Φωτογραφία: mamashappyhive.com

Ένα παιχνίδι που θα βοηθήσει στην καλλιέργεια της παρατηρητικότητας και της οξύνοιας του μικρού παιδιού είναι το κρυφτό με το ζουζούνι. Μπορείτε να πάρετε έναν χρωματιστό κουβά  και ένα μικρό παιχνίδι όπως η πασχαλίτσα όπως φαίνεται στην φωτογραφία και να την κρύψετε με τον κουβά καθώς κάνετε νόημα με τα χέρια σας στο παιδί «Πού είναι η πασχαλίτσα;». Βλέποντας το παιχνίδι να εξαφανίζεται από τα μάτια του, το παιδί μπαίνει στην διαδικασία να το βρει και να εστιάσει κάπου συγκεκριμένα την προσοχή του.

Πού ταιριάζει το καθένα;

Φωτογραφία: mamashappyhive.com

Πάρτε τρία τάπερ διαφορετικού μεγέθους το καθένα. Για να είναι πιο «παιχνιδιάρικα» στολίστε τα με διάφορα αυτοκόλλητα και βγάλτε το καπάκι τους. Ανακατέψτε τα μεταξύ τους και τοποθετήστε τα μπροστά στο παιδί, έτσι ώστε το ίδιο να ψάξει να βρει ποιο είναι το σωστό καπάκι.

Παιχνίδι ισορροπίας

Φωτογραφία: pinterest.com

Πολλές φορές τα αυτοσχέδια παιχνίδια είναι και τα καλύτερα. Μπορείτε να πάρετε κουτάκια αναψυκτικών και να δείξετε με κινήσεις στο παιδί πώς να τα βάζει το ένα πάνω στο άλλο. 

Πιάσε το παιχνίδι

Φωτογραφία: pinterest.com

Γεμίστε την μπανιέρα του σπιτιού ή μια μικρή λεκάνη και πετάξτε χρωματιστά μπαλάκια ή παιχνίδια  μέσα στο νερό. Πάρτε ένα σουρωτήρι και καθίστε δίπλα στο μικρό σας και καθοδηγήστε το να «ψαρέψει» τα μπαλάκια. 

Bάλτε μπαλάκια σε φόρμες για κέικ

Είναι ένα παιχνίδι που σίγουρα θα απασχολήσει για αρκετή ώρα το παιδί και θα περάσει τον χρόνο του δημιουργικά. Σε μια φόρμα για κεκάκια, τοποθετήστε μπαλάκια, διαφορετικού μεγέθους και χρώματος και βάλτε τα μπροστά του. Παρακινήστε το, δείχνοντάς του τον τρόπο να αναδιοργανώσει τα μπαλάκια σε διαφορετικές  θέσεις και  να  τα βάλει στη θέση τους πετώντας τα από μακριά. Aντί για μπαλάκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρολά από χαρτί.

H λογική του ανοίγω-κλείνω

Φωτογραφία: queso-suizo.com

Δώστε στο μωρό  κουτάκια που ανοίγουν, ή τάπερ ή μεγάλα κουτιά παπουτσιών για να ανοίγει και πείτε τις λέξεις «ανοιχτό» ή «κλειστό» ανάλογα με το τι κάνει. 

Το παιχνίδι με τις μυρωδιές

Πάρτε 5 πλαστικά μπουκαλάκια και βάλτε μέσα φύλλα από βασιλικό, δυόσμο, κανέλα, λεβάντα και φέτες λεμονιού και δώστε το στο παιδί να τα μυρίσει. Σκοπός του παιχνιδιού είναι το παιδί να αναπτύξει την αίσθηση της όσφρησης και της μνήμης. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι μνήμες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις μυρωδιές.

v