Θέλω να κάνω παιδί αλλά φοβάμαι γιατί ο σύζυγός μου έχει σχιζοφρένεια. Υπάρχει περίπτωση να είναι κληρονομικό;

Θέλω να κάνω παιδί αλλά φοβάμαι γιατί ο σύζυγός μου έχει σχιζοφρένεια. Υπάρχει περίπτωση να είναι κληρονομικό;
Ερώτηση:
Ο σύζυγος μου έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια. Θα ήθελα να κάνω ένα παιδί. Πιστεύετε ότι μεταδίδονται αυτά τα χαρακτηριστικά; Επίσης υπάρχει πρόβλημα όταν ο άντρας λαμβάνει φάρμακα; Οι ουσίες της φαρμακευτικής αγωγής βρίσκονται και στο σπέρμα ή δεν υφίσταται αυτό; Σας ευχαριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Πόσο υπέροχο που υπερασπίζεστε τη ζωή! Πόσο όμορφο που οι δυσκολίες δεν στέκονται εμπόδιο στα όνειρά σας! Μόνο εκτίμηση μπορώ να νιώσω για τον τρόπο που παίρνετε ευθύνη και αναρωτιέστε πώς να προχωρήσετε. Μαζί με τον σύντροφό σας έχετε ήδη αναπτύξει τρόπους να μη σας ορίζει η δυσκολία, αλλά να την προχωράτε. Η στάση σας αυτή είναι πολύτιμη και μπορείτε να την αξιοποίήσετε σε πολλά επίπεδα.

Οι ψυχιατρικές παθήσεις, όπως όλες οι ιατρικές παθήσεις, έχουν και κληρονομικό υπόστρωμα. Αυτό δε σημαίνει πως απαραίτητα ένα παιδί προερχόμενο από ένα γονιό που νοσεί θα νοσήσει και εκείνο. Κληρονομεί ωστόσο μια προδιάθεση, μια ευαλωτότητα στη νόσο. Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί, μπορεί και όχι. Επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική, είναι σημαντικό να εμπιστευτείτε την αγωνία σας στον ιατρό σας. Ο ψυχίατρος που παρακολουθεί τον σύντροφό σας, καθώς γνωρίζει τη δική του πορεία αλλά και το οικογενειακό του ιστορικό, είναι ο πλέον κατάλληλος να σας ενημερώσει για τους όποιους κινδύνους αλλά και τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν. Επίσης, είναι εκείνος που μπορεί να σας εξηγήσει για την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο σύζυγός σας, πώς λειτουργεί και ποιες είναι οι ενδεχόμενες επιδράσεις που μπορεί να έχει. Επιπλέον μια συζήτηση με τον γυναικολόγο σας, επίσης μπορεί να είναι πολύ βοηθητική, αφού και εκείνος από τη δική του γνώση θα μπορέσει να σας προσφέρει επιπλέον πληροφορίες.

Είναι, λοιπόν, πολύ όμορφο που η σκέψη σας προχωρά και οραματίζεστε το μεγάλωμα της οικογένειά σας. Για να προχωρήσετε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και φροντίδα, μιλήστε με τους ιατρούς σας που εμπιστεύεστε και απευθύνετε σε αυτούς κάθε πιθανό ερώτημα που μπορεί να σας προβληματίζει.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v