Ποια είναι τα συμπτώματα της παιδικής σχιζοφρένειας και πώς να τα αναγνωρίσετε

Ποια είναι τα συμπτώματα της παιδικής σχιζοφρένειας και πώς να τα αναγνωρίσετε

Η σχιζοφρένεια είναι μια νευροψυχιατρική νόσος που ανήκει στην κατηγορία των ψυχώσεων και εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους και ενήλικες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όμως, παρατηρείται και στην παιδική ηλικία σε ηλικίες κάτω των 12 και έχει ύπουλη έναρξη και παρόμοια συμπτώματα με αυτά των ενηλίκων. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο παιδοψυχίατρος Χ. Ανδρούτσος «Η κλινική εικόνα της σχιζοφρένειας στα παιδιά χαρακτηρίζεται, όπως και στους ενήλικες, από ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, διαταραχή στη δομή της σκέψης και αρνητικά συμπτώματα.»

Ποια είναι τα συμπτώματα και τι σημαίνουν;

Ψευδαισθήσεις

Οι ψευδαισθήσεις μπορεί να είναι οπτικές (σπανιότερο), δηλαδή να βλέπει το παιδί κάτι που δεν υπάρχει ή ακουστικές, οι οποίες εμφανίζονται πιο συχνά και περιλαμβάνουν φωνές που «ακούει» το παιδί. Οι φωνές αυτές μπορεί να είναι απλώς συνομιλίες, φωνές που δίνουν εντολές ή να έχουν διωκτικό περιεχόμενο.

Παραληρητικές Ιδέες

Με τον όρο αυτό εννοούμε φαντασιώσεις που μπορεί να έχει ένα παιδί ενώ στην πραγματικότητα είναι απλώς μια ψευδαίσθηση. Η ηλικία φαίνεται να επηρεάζει το περιεχόμενο των παραληρητικών ιδεών. Όταν είναι μικρά οι ιδέες είναι λιγότερο περίπλοκες και σχετίζονται με φαντάσματα, εστιάζουν στους γονείς, σε πράγματα που τα τρομάζουν ή σε ζώα.



Διαταραχή στη δομή της σκέψης

Τα παιδιά με σχιζοφρένεια εμφανίζουν διαταραχές στον τρόπο και στην οργάνωση της σκέψης τους, δεν έχουν συνειρμό, δημιουργούν δικές τους λέξεις και εκφράζονται με ασυνάρτητο τρόπο.

Αρνητικά συμπτώματα

Μιλώντας για αρνητικά συμπτώματα εννοούμε την δυσλειτουργία του παιδιού σε βασικούς τομείς όπως: τον συναισθηματικό, την αποδιοργανωμένη σκέψη και λόγο και τον τομέα της κοινωνικότητας. Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες γύρω από την παιδική σχιζοφρένεια, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών εμφανίζει προβλήματα τόσο στον λόγο όσο και στην κατανόηση, αλλά και στις κινητικές λειτουργίες (π.χ. καθυστέρηση στο περπάτημα, ή ανικανότητα στον συντονισμό κινήσεων) και διαταραχές στην κοινωνική τους ζωή (π.χ απομόνωση, επιφυλακτικότητα). Οι σχολικές επιδόσεις είναι συνήθως κακές καθώς υπάρχει δυσχέρεια στην προσαρμογή και στη μάθηση.

Ποια σημάδια πρέπει να σας ανησυχήσουν;

·       Καθυστέρηση στο περπάτημα και στην ομιλία

·       Διαταραχές στον ύπνο

·       Μειωμένες συναισθηματικές αντιδράσεις

·       Κακές επιδόσεις στο σχολείο

·       Παρανοϊκές σκέψεις

·       Κοινωνική απομόνωση

·       Υπερευαισθησία σε ερεθίσματα: θόρυβοι, φώτα κ.α

Το παρακάτω άρθρο του iatronet.gr θα σας φανεί χρήσιμο.

Η παιδική σχιζοφρένεια, αν και σπάνια, παραμένει μια πολύ σοβαρή ασθένεια και χρήζει παρακολούθησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης. Αν βρίσκετε περίεργη τη συμπεριφορά του παιδιού ή αν πληροί κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό, παιδοψυχίατρο με ειδίκευση στην παιδική σχιζοφρένεια. Η διάγνωση δεν είναι εύκολη, όμως με την σωστή πληροφόρηση και την βοήθεια ενός επαγγελματία θα διευκολύνετε τη ζωή του παιδιού και θα κρατήσετε υπό έλεγχο την ασθένεια.

v