Οι 8 πιο συνηθισμένες αιτίες αποβολής στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Οι 8 πιο συνηθισμένες αιτίες αποβολής στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης διαρκεί έως την δωδέκατη βδομάδα και είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο εξελίσσεται σε κανονικό οργανισμό. Δεν είναι λίγες οι φορές, όμως, στο διάστημα αυτό, που η εγκυμοσύνη διακόπτεται λόγω μιας αποβολής. Σύμφωνα με άρθρο του μαιευτήρα Αρμενιάκου Αλέξανδρου στο iatronet.gr περισσότερο από 80% των αποβολών συμβαίνουν μέχρι και τις 12 εβδομάδες.

Οι αιτίες αποβολής του πρώτου τριμήνου ποικίλουν και πολλές φορές δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν. Ο πιο συχνός λόγος είναι οι χρωμοσομιακές ανωμαλίες, όμως, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που προκαλούν αποβολή.

Χρωμοσομιακές ανωμαλίες

Το έμβρυο που δημιουργείται παρουσιάζει αυξημένο ή μειωμένο αριθμό χρωμοσωμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξελιχθεί φυσιολογικά. Αυτό συμβαίνει, γιατί το ωάριο ή το σπερματοζωάριο της γυναίκας και του άντρα αντίστοιχα, δεν είχε το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων, οδηγώντας έτσι, στην αποβολή του εμβρύου.

Βιοχημικές αποβολές

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Κωνσταντίνο Μυρίλλα, η κύηση που το ωάριο γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο, αλλά διακόπτεται πολύ νωρίς, ονομάζεται βιοχημική αποβολή. Αυτό σημαίνει, ότι μπορεί το τεστ εγκυμοσύνης να είναι θετικό, όμως, η κύηση να διακοπεί πριν γίνει επιβεβαίωση από τον γιατρό. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί τόσο στην εξωσωματική όσο και στην φυσική σύλληψη. Στην τελευταία περίπτωση, η γυναίκα έχει κάποια καθυστέρηση, χωρίς καμία ένδειξη, όμως, ότι είναι έγκυος.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Η βιοχημική αποβολή μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας πολλών παραγόντων. Τις πιο πολλές φορές οφείλεται σε κάποιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, οι οποίες δεν το αφήνουν να επιβιώσει. Πρόκειται επί της ουσίας για μία άμυνα που έρχεται από την ίδια τη φύση. Γυναίκες που μπορεί να παρουσιάσουν βιοχημική κύηση συνήθως είναι μεγαλύτερης ηλικίας, με πολυκυστικές ωοθήκες ή θυρεοειδή.»

Ηλικία

Η ηλικία μιας γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς σε μεγαλύτερη ηλικία υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες το έμβρυο να έχει χρωμοσομιακές ανωμαλίες, από ότι σε μικρότερες.

Ιστορικό αποβολών

Ακόμη, στην περίπτωση που η γυναίκα έχει αποβάλει περισσότερες από 2 φορές, μια τρίτη αποβολή είναι πολύ πιθανή.

Τρόπος Ζωής

Το τσιγάρο, το αλκοόλ, η κακή διατροφή αλλά και η έκθεση σε ραδιενεργό και τοξικό περιβάλλον, είναι παράγοντες που μπορεί να τερματίσουν την εγκυμοσύνη.

Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Οι γυναίκες που έχουν αφήσει αρρύθμιστο το διαβήτη τους, έχουν μεγάλες πιθανότητες να αποβάλλουν  λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται στο έμβρυο. Το ίδιο ισχύει και για όσες αντιμετωπίζουν παθήσεις του θυρεοειδή,  όπως για παράδειγμα υπερθυρεοειδισμό.

Μολύνσεις

Μολύνσεις όπως είναι το τοξόπλασμα και η ιλαρά αυξάνουν τον κίνδυνο της αποβολής.

Ανωμαλίες της μήτρας

Μια ακόμη αιτία είναι τα διάφορα ανατομικά προβλήματα της μήτρας ή αλλιώς αυτό που αποκαλούν οι γιατροί συγγενείς ανωμαλίες. Για παράδειγμα, μπορεί η μήτρα να αποτελείται από δύο κοιλότητες,(δίκερως μήτρα) λόγω λανθασμένης ανάπτυξης.

Πηγές: iatronet.gr, gennima.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v