Σχέση μετά από το διαζύγιο: 7 κανόνες για κάθε χωρισμένη μαμά

Σχέση μετά από το διαζύγιο: 7 κανόνες για κάθε χωρισμένη μαμά

Το διαζύγιο δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως και το να προχωρήσεις, βάζοντας τελεία στην παλιά σου ζωή. Όταν υπάρχουν παιδιά τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς πρέπει να τα προστατεύσεις και να τα καθοδηγήσεις. Και το κάνεις, ή τουλάχιστον προσπαθείς, βάζοντας τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα μέχρι που ξυπνάς μια μέρα και καταλαβαίνεις ότι έχει έρθει η ώρα να γυρίσεις σελίδα και να ασχοληθείς και με την προσωπική σου ζωή.

Και νιώθεις σαν πρωτάρα, φοβάσαι και η συγκροτημένη προσωπικότητά σου αρχίζει και κλονίζεται. Πάρε μια ανάσα και δες μερικές συμβουλές που μπορεί να σου χρησιμεύσουν.

Ξεκαθαρίστε τα συναισθήματά σας

To διαζύγιο είναι μια πολύ δύσκολη και επίπονη κατάσταση. Χρειάζεται να πείτε «αντίο» σε μια ζωή που ονειρευτήκατε και στον άνθρωπο που μαζί του δημιουργήσατε μια οικογένεια. Είναι απαραίτητο να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να ορθοποδήσει, βιώνοντας τα στάδια του χωρισμού, αγκαλιάζοντας το νέο σας «εγώ» και φιλτράροντας τα συναισθήματά σας. Δεν είναι εύκολη διαδικασία και ίσως πάρει καιρό, όμως μόνο έτσι θα μπορέσετε να γιατρέψετε τις πληγές σας και να προχωρήσετε. Μην βιαστείτε να δημιουργήσετε μια καινούρια σχέση, αν δεν έχετε συνειδητοποιήσει τι έχετε να προσφέρετε σ’αυτήν.

Nα είστε ειλικρινής με τα παιδιά σας

Όταν νιώσετε έτοιμη να χτίσετε πάλι την προσωπική σας ζωή με έναν άνθρωπο, κάντε μια ειλικρινή συζήτηση με τα παιδιά σας. Σίγουρα η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, όμως, σε κάθε περίπτωση μοιραστείτε τις σκέψεις σας και εκφράστε την επιθυμία να ξαναφτιάξετε τη ζωή σας. Στο σημείο αυτό, είναι απαραίτητο να καθησυχάσετε τα παιδιά και να τους εξηγήσετε ότι παραμένουν η προτεραιότητά σας και ότι αυτή η επιθυμία δεν είναι μέσο αντικατάστασής τους. Με αυτόν τον τρόπο θα τα βοηθήσετε να δουν μια συνολική εικόνα του εαυτού σας, πέρα από αυτήν της μαμάς και θα είναι προετοιμασμένα όταν βάλετε ένα καινούριο άτομο στη ζωή σας.

Eίστε μαμά! Να νιώθετε περήφανες γι’ αυτό!

Ναι, έχεις ένα διαζύγιο στο ιστορικό σου και ναι, έχεις και παιδιά. Επίσης, θέλεις να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου και να δώσεις μια ευκαιρία σ’ έναν άνθρωπο να σε γνωρίσει και να σε αγαπήσει. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις είναι να είσαι ξεκάθαρη από την αρχή με τον νέο σου σύντροφο! Δεν υπάρχει λόγος να αποκρύψεις ότι είσαι μαμά, στο κάτω-κάτω τα παιδιά σου είναι κομμάτι του ποια είσαι. Μην ντρέπεσαι να μιλήσεις για το παρελθόν και τις επιλογές σου, μην φοβάσαι ότι ο υποψήφιος σύντροφός σου θα χάσει το ενδιαφέρον του. Μια σχέση έχει γερά θεμέλια, όταν χτίζεται με ειλικρίνεια.

Γνωρίστε τον σύντροφο στα παιδιά σας, όταν γίνει σοβαρή η σχέση σας

Το διαζύγιο από μόνο του προκαλεί αναστάτωση στα παιδιά, πόσο μάλλον ένας καινούριος άντρας στη ζωή σας. Επιπλέον, αν είναι μικρής ηλικίας έχουν την τάση και την επιθυμία να δεθούν με κάποιον. Αν η καινούρια σχέση σας δεν ευοδώσει, τότε θα νιώσουν σε μεγάλο βαθμό την απώλεια. Μέχρι να γνωρίσετε κάποιον, τον οποίο θα εμπιστευτείτε και θα θελήσετε να συνάψετε σοβαρή σχέση, φροντίστε να είστε διακριτική, έτσι ώστε να μην μπερδέψετε τα παιδιά σας. Οι εφήμερες σχέσεις προκαλούν σύγχυση και είναι πιθανόν να διαταραχθούν οι ισορροπίες.

Τα παιδιά έχουν γνώμη

Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις τους γονείς σου με νέους ανθρώπους. Το μοντέλο οικογένειας που έχουν τα παιδιά στο μυαλό τους, είναι τους δυο τους γονείς μαζί και αγαπημένους. Όταν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ενδέχεται να νιώσουν αρνητικά συναισθήματα προς το νέο πρόσωπο, καθώς θεωρούν ότι εισβάλει στη ζωή τους, με σκοπό να καταστρέψει την οικογένειά τους ή να πάρει μακριά τη μαμά τους. Αν μπούμε στη θέση τους, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι. Δείξτε ενδιαφέρον και ακούστε τις φοβίες και ναι, ακόμα και τα κακεντρεχή σχόλια των παιδιών σας. Βοηθήστε τα, να εκφράσουν τον θυμό τους, γιατί μόνο όταν νιώσουν ότι τα «θέλω» και οι ανάγκες τους έχουν αντίκρισμα θα ηρεμήσουν.

Θέστε σαφή όρια στον σύντροφό σας

Χρειάζεται χρόνος και πολλή προσπάθεια για να χτιστεί μια καινούρια γονική σχέση. Για τα παιδιά, ο σύντροφός σας δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τον μπαμπά τους. Οπότε μην αφήσετε την καινούρια σας σχέση να ζητά από τα παιδιά τήρηση των κανόνων του σπιτιού που εσείς έχετε θέσει. Τα παιδιά θα ανταποκρίνονται και θα ακούν εσάς γι’ αυτό και θέστε ξεκάθαρα όρια.

Μην συμβιβάζεστε με ανθρώπους που δεν σας αξίζουν

Το ότι είστε διαζευγμένη μητέρα δεν σημαίνει ότι θα ρίξετε τον εαυτό σας στον Καιάδα των «ανάξιων» ανθρώπων. Έχετε κάθε δικαίωμα να είστε επιλεκτική, να προστατεύτε εσάς και τα παιδιά σας και να κάνετε τις δικές σας επιθυμίες προτεραιότητα.

v