Η 5χρονη κόρη μου ζηλεύει τον 2χρονο αδερφό της και πιστεύει ότι δεν την αγαπάμε. Τι να κάνω;

Η 5χρονη κόρη μου ζηλεύει τον 2χρονο αδερφό της και πιστεύει ότι δεν την αγαπάμε. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Η 5χρονη κόρη μου ζηλεύει αφόρητα τον 2χρονο αδερφό της. Γίνεται άδικη με εμάς, λέγοντας πως δεν την θέλουμε και δεν την αγαπάμε. Δεν σταματάει την γκρίνια και το κλάμα. Τι να κάνω;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: lalamoulati.net

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η διεκδίκηση του γονέα και της προσοχής του είναι μια συνήθης διαδικασία, την οποία ακολουθούν τα παιδιά, όταν νιώσουν ότι χάνουν το μονοπώλιο του ενδιαφέροντός σας. Ο γονέας λοιπόν, για να προχωρήσει το θέμα αυτό, καλείται να αυξήσει τη φροντίδα του, ώστε το παιδί να μη νιώθει ζημιωμένο, αλλά κερδισμένο από τη νέα συνθήκη. Ο μοναδικός χρόνος με κάθε παιδί και η φροντίδα της δικής του ανάγκης, που είναι διαφορετική από το αδερφάκι του, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία.

Η κόρη σας ουσιαστικά, σας ρωτά με πολλή αγωνία για να κατανοήσει η ίδια το πόσο σημαντική και πολύτιμη είναι. Προσφέρετε της απλόχερα την πληροφορία αυτήν. Με τρυφερά λόγια και με τρυφερή στάση, φροντίστε την με κάθε αφορμή. Με τον τρόπο αυτό θα απαλύνετε την αγωνία της, καθώς θα έχετε ακούσει την έγνοια της και θα της έχετε απαντήσει εμπράκτως.

Καθώς ο αδερφός της μεγαλώνει, η σχέση μεταξύ των αδερφών θα γίνεται όλο και πιο σημαντική αφού θα μπορούν πλέον να μοιράζονται και να παίζουν μαζί. Μέχρι σήμερα, σαν βρέφος, χρειαζόταν τη δική σας φροντίδα κι έτσι εκείνη ένιωθε απόσταση. Όσο η σχέση τους προχωρά, θα μπορέσει να καταγράψει και τα οφέλη της νέας αυτής φάσης και να τα χαρεί.  

Να τους χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v