Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί την πρώτη του ερωτική απογοήτευση

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί την πρώτη του ερωτική απογοήτευση

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, περιμένουμε να τα δούμε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και να πουν τις πρώτες τους λεξούλες. Μεγαλώνοντας, όμως, τόσο τα παιδιά μας όσο και εμείς θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις υπόλοιπες πρώτες εμπειρίες τους. Μία απ’ αυτές, κάπου εκεί στην εφηβεία, θα είναι η πρώτη τους ερωτική απογοήτευση. Για να προλάβουμε την αμηχανία σας σε μια τέτοια κατάσταση, θα προσπαθήσουμε να σας προετοιμάσουμε για το πώς να τη διαχειριστείτε. Θυμηθείτε ότι δεν είναι εύκολο να είσαι έφηβος, ερωτευμένος και πληγωμένος…

*Φωτογραφία: simplesmenteumtoque.blogspot.com

Βήμα 1ο : Μην υποτιμήσετε τα συναισθήματά του

Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην υποτιμήσετε τα συναισθήματα του παιδιού. Αποφύγετε φράσεις όπως «Πώς κάνεις έτσι; Σιγά το πρόβλημα» ή «Μην με κουράζεις. Έχω δικά μου προβλήματα». Μπορεί σε εσάς να φαντάζει απλώς μια ανούσια ερωτική απογοήτευση, όμως για εκείνο είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί και που χρειάζεται την καθοδήγηση και τη βοήθειά σας.

Βήμα 2ο: Ακούστε αλλά μην κρίνετε

Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές έχουμε την τάση να γινόμαστε επικριτικοί ως γονείς, ειδικά αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση που μας υπενθυμίζει ότι το παιδί μας μεγαλώνει και μας φοβίζει. Όταν, λοιπόν,  σας πλησιάσει και σας μιλήσει από μόνο του, θυμηθείτε να μην το «πάρετε από τα μούτρα». Τα κηρύγματα του στιλ «είσαι μικρός/ή ακόμα, δεν πρέπει να σκέφτεσαι έρωτες», «κάτσε διάβασε κι ασ’ τα αυτά» δεν θα βοηθήσουν ούτε το παιδί ούτε εσάς. Αφήστε το να σας μιλήσει για το πρόβλημά του, ακούστε το και παρηγορήστε το. Σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία και ευάλωτη συναισθηματική κατάσταση, το μόνο που ζητάει από εσάς είναι η συμπαράστασή σας.

*Φωτογραφία: post40bloggers.com

Βήμα 3ο: Μην πιέζετε το παιδί να σας ανοιχτεί

Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να βλέπεις το παιδί σου στενοχωρημένο, όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε κάτι σημαντικό: την πρώτη ερωτική σου απογοήτευση την περνάς με τον εαυτό σου, στην αρχή τουλάχιστον. Είναι κάτι σαν μέρος της διαδικασίας. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δείξετε ότι είστε δίπλα του ανά πάσα στιγμή και ότι θα το στηρίζετε όποτε σας χρειαστεί, όμως μην κάνετε το λάθος να το πιέσετε να σας ανοιχτεί. Θα το κάνει από μόνο του όποτε είναι έτοιμο.

Βήμα 4ο: Σεβαστείτε την ιδιωτικότητά του

Γιατί μια τέτοια κατάσταση είναι τόσο δύσκολη για έναν γονιό που την αντιμετωπίζει για πρώτη φορά; Γιατί πρέπει ταυτόχρονα να δεχτεί ότι το παιδί του σταδιακά μεγαλώνει και ότι αρχίζει να έχει τη δική του προσωπική ζωή. Η απομόνωση στο δωμάτιό του, τα τηλέφωνα με την κολλητή και η κακή διάθεση είναι μερικές μόνο από τις συμπεριφορές που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε. Εφόσον δεν επηρεάζονται οι επιδόσεις του στο σχολείο και η συμπεριφορά του προς εσάς, προσπαθήστε να αποδεχτείτε και να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά του.

*Φωτογραφία: nyt.com

Βήμα 5ο : Αφιερώστε του χρόνο

Δεν είναι εύκολο να προσεγγίσεις ένα παιδί ή, ακόμα περισσότερο, έναν πληγωμένο έφηβο για να περάσεις χρόνο μαζί του, είναι όμως ένας τρόπος να τον βοηθήσεις να «ξεχαστεί». Για να έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, επιλέξτε απλές δραστηριότητες που ξέρετε ότι θα το ευχαριστήσουν. Προτείνετέ του για παράδειγμα να δείτε μαζί μια αγαπημένη του ταινία, πηγαίνετε για ψώνια και δείξτε του ότι μπορεί να περάσει καλά ακόμα κι αν τραβάει το «λούκι» της ερωτικής απογοήτευσης. Στην  αρχή είναι πολύ πιθανό να ακούσετε ένα βαρύγδουπο «όχι», όμως στη συνέχεια τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Εσείς αρκεί να κάνετε την πρόταση κι εκείνο θα ξέρει ότι είστε εκεί. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v