Πώς να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

Πώς να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

Πολλές φορές νιώθουμε πρήξιμο σε διάφορες περιοχές, όπως στην κοιλιά, στα πόδια και στους αστραγάλους, με αποτέλεσμα να νιώθουμε το σώμα μας βαρύ και λιγότερο ευκίνητο. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μας δεν είναι καλά ενυδατωμένος, και κρατάει παραπάνω ποσότητες νερού και έτσι προκαλείται κατακράτηση υγρών, δηλαδή υπερβολική συσσώρευση υγρού στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς και στις κοιλότητες του σώματος.

Είναι σύνηθες και μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα σημεία του σώματος για ποικίλους λόγους που δεν είναι απαραιτήτως  σοβαροί, ωστόσο μπορεί να είναι ο λόγος που δεν χάνετε τα κιλά που σας ταλαιπωρούν! Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που η κατακράτηση υγρών αποτελεί σύμπτωμα προβλημάτων υγείας, όπως η νεφρική νόσος ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση, αν το πρόβλημα προέκυψε ξαφνικά και επιμένει, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος της μήτρας στις κύριες φλέβες της λεκάνης, μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού στο σώμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς το πρόβλημα παύει να υπάρχει μετά τον τοκετό.

Περίοδος

Πολλές γυναίκες, λίγο πριν την περίοδό τους ταλαιπωρούνται αρκετά, καθώς νιώθουν πρήξιμο στην κοιλιά, αποτέλεσμα της κατακράτησης υγρών που μπορεί να προκληθεί και από κακή διατροφή.

Καθιστικός τρόπος ζωής

Εάν κάθεστε ή στέκεστε όρθια πολλές ώρες την ήμερα, τότε είναι φυσιολογικό να είναι πρησμένα τα πόδια και οι αστράγαλοι σας, καθώς υγρό συσσωρεύεται στους ιστούς. Η άσκηση βοηθά τις φλέβες των ποδιών να επιστρέψουν αίμα στην καρδιά. Αν το αίμα δεν κυκλοφορεί αρκετά συχνά, θα αρχίσει να συσσωρεύεται στα πόδια, προκαλώντας μεγαλύτερη πίεση στα τριχοειδή αγγεία.

Έλλειψη πρωτεΐνης

Η σοβαρή ανεπάρκεια πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση, καθώς δυσκολεύει την επαναφορά του νερού από τους ιστούς στα τριχοειδή αγγεία.

Τρόποι αντιμετώπισης

Πείτε όχι στο αλάτι

Είναι δύσκολο, αλλά απαραίτητο να περιορίσετε την κατανάλωση αλατιού, αν ταλαιπωρήστε από κατακράτηση υγρών και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση junk food. To αλάτι αποτελείται από χλωριούχο άλας και νάτριο, το οποίο σε αυξημένη ποσότητα συγκρατεί το νερό στους ιστούς του σώματος. Μπορείτε να βάλετε παραπάνω ποσότητα πιπέρι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό αν θέλετε να ενισχύσετε την γεύση των φαγητών. 

Μπανάνες και σταφίδες

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου που βοηθάει στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών, καθώς μειώνει τα επίπεδα νατρίου και αυξάνει την παραγωγή ούρων, «αποτοξινώνοντας» τον οργανισμό.

Πίνετε πολύ νερό 

Όσο παράδοξο και να ακούγεται το νερό μπορεί να μειώσει την αίσθηση του φουσκώματος. 

Αυξήστε τα επίπεδα μαγνησίου

Όσον αφορά το μαγνήσιο, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο μας είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για τον οργανισμό και όταν υπάρχει έλλειψη μπορεί να προκαλέσει και κατακράτηση υγρών. Επίσης, σύμφωνα με άρθρο του Healthline.com διάφορες μελέτες έδειξαν ότι 200 mg μαγνησίου ανά ημέρα μειώνουν την κατακράτηση νερού σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Μην φοράτε στενά ρούχα

Με το να φοράτε στενά παντελόνια, εμποδίζετε την απομάκρυνση των υγρών από τα κάτω άκρα, διότι πιέζουν τους μηρούς και τη μέση. Προτιμήστε άνετα και βαμβακερά ρούχα που θα διευκολύνουν τις κινήσεις σας.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Με το να βάλετε το καθημερινό περπάτημα στη ζωή σας θα βοηθήσετε πολύ τον οργανισμό σας με διάφορες λειτουργίες του. Μία από αυτές είναι να γίνεται σωστή κυκλοφορία του αίματος και των υγρών και να μην συσσωρεύονται στην περιοχή των αστραγάλων, με αποτέλεσμα να φουσκώνουν και να πρήζονται.

Προσέξτε τη στάση του σώματος

Εάν δουλεύετε πολλές ώρες σε γραφείο, σηκώνετε τα πόδια σας από το πάτωμα, φέρνοντάς τα παράλληλα για λίγα λεπτά ή φροντίστε να σηκώνεστε τακτικά, κάνοντας μια μικρή βόλτα. Αποφεύγετε να κάθεστε σταυροπόδι, γιατί εμποδίζεται τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να πρήζονται τα πόδια σας.

Πηγές: webmd.com και healthline.com

v