H κόρη μου είναι 8 χρονών και δεν θέλει να πάει τουαλέτα με αποτέλεσμα να λερώνεται το εσώρουχό της. Τι να κάνω;

H κόρη μου είναι 8 χρονών και δεν θέλει να πάει τουαλέτα με αποτέλεσμα να λερώνεται το εσώρουχό της. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Το κορίτσι μου είναι 8 χρόνων. Εδώ και αρκετά χρόνια κρατάει τα κακά της. Πιστεύω πως το κάνει από πείσμα. Τελευταία, όμως, παρατήρησα πως το εσώρουχο της είναι αρκετά λερωμένο, ενώ φροντίζει να το αλλάζει κάθε τόσο. Ας πούμε 4-5 φορές την ημέρα. Μου λέει πως δεν προλαβαίνει να πάει τουαλέτα, ενώ το λερωμένο εσώρουχο το κρύβει στο καλάθι των άπλυτων. Τι να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο έλεγχος των σφιγκτήρων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, που η κατάκτηση του ή η δυσκολία, μπορεί να οδηγήσει και σε επώδυνα συναισθήματα και καταστάσεις κυρίως για το ίδιο το παιδί, αλλά και για όλη την οικογένεια.

Από το ερώτημά σας προκύπτει ότι η κόρη σας αντιμετωπίζει χρόνια δυσκολία, την οποία μπορεί σωματικά να την εκφράσει με το κράτημα των κοπράνων. Εξελικτικά, φαίνεται ότι αυτό είναι κάτι που πάει να αλλάξει. Καθώς μεγαλώνει, ίσως αναπτύσσει διαφορετικούς τρόπους να διαχειρίζεται τη δυσκολία της, κι έτσι το κράτημα των κοπράνων να μην έχει την ίδια αξία πια. Για να αξιοποιηθεί αυτή η αλλαγή για καλό, θα χρειαστεί οπωσδήποτε τη βοήθειά σας. Χρειάζεται να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, κατά προτίμηση παιδοψυχίατρο, προκειμένου μέσω συζήτησης και μέσα από μια θεραπευτική προσέγγιση, να τη βοηθήσει να κάνει το επόμενο βήμα προς τα μπροστά.

Είμαι βέβαιη ότι εάν εσείς δυσφορείτε, η ίδια δυσκολεύεται πολύ με όλη αυτήν την κατάσταση. Φροντίστε λοιπόν, να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, ανοίγοντάς της τον δρόμο με αγάπη! Μη χάνετε ευκαιρίες για εξέλιξη! Μην ανέχεστε την δυσκολία αφού έχετε δύναμη να την αλλάξετε.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v