Ο 2 χρονών γιος μου αντιδράει πολύ άσχημα και μας χτυπάει. Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει αυτή η κατάσταση;

Ο 2 χρονών γιος μου αντιδράει πολύ άσχημα και μας χτυπάει. Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει αυτή η κατάσταση;
Ερώτηση:
Γεια σας ο γιος μου είναι 2 χρονών και δεν μιλάει ιδιαίτερα, μόνο λίγες λεξούλες, αλλά τα καταλαβαίνει όλα. Είναι πολύ έξυπνος, συναισθηματικός και δραστήριος. Γενικά, είναι  λιγόφαγος, αλλά το πρόβλημα μας είναι ότι όλη την ώρα αντιδράει άσχημα. Φωνάζει, ουρλιάζει, θυμώνει, τσιρίζει, πετάει αντικείμενα και φυσικά μας χτυπάει και κυρίως εμένα. Με τον σύζυγό μου έχουμε δοκιμάσει όλους τους τρόπους για να σταματήσει, αλλά δεν πιάνει τίποτα. Επειδή δεν βλέπουμε δεν βλέπουμε βελτίωση, Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν αποκτούν ικανότητες τις οποίες δε γνωρίζουν πώς να τις αξιοποιήσουν και να τις διαχειριστούν. Οι γονείς χρειάζεται με τρυφερότητα και διαρκή έγνοια να μιλούν στο παιδί τους και να του δίνουν τρόπους, ώστε να καταλάβει πως μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια.

Είναι υπέροχο που αναγνωρίζετε στον γιο σας ότι μεγαλώνει, είναι έξυπνος και συναισθηματικός! Εφόσον δε μπορεί ακόμη να εκφράσει τη σκέψη του και το συναίσθημά του σε λεκτικό επίπεδο, είναι αναμενόμενο να έχει βρει έναν άλλον τρόπο να εκφραστεί. Η χρήση του σώματος και της φωνής σε αυτές τις ηλικίες είναι συνήθης. Με διαρκή επανάληψη λοιπόν, φροντίζετε να του δείχνετε ότι δε χρειάζεται να φωνάξει για να τον ακούσετε, ότι τον καταλαβαίνετε κι ότι τα χτυπήματα του δεν έχουν κάποια χρηστική αξία. Αντιθέτως, η επικοινωνία είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν δεν υπάρχουν φωνές. Για να μπορέσει να αφομοιώσει αυτήν τη νέα για εκείνον γνώση, χρειάζεται αφενός να επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί το μήνυμά σας, και αφετέρου η στάση η δική σας να είναι σύμφωνη με αυτό. Εάν ζητάτε κάτι άλλο και πρακτικά υποστηρίζετε κάτι διαφορετικό η κατάσταση περιπλέκεται.

 Η σταθερότητα σας είναι καθοριστική. Μείνετε λοιπόν σταθεροί και σίγουροι για αυτό το οποίο θέλετε να διδάξετε στο παιδί σας. Ο λόγος για τον οποίο δυσκολεύεται είναι ακριβώς, γιατί δε γνωρίζει πώς να προχωρήσει. Συνεχίζετε λοιπόν τρυφερά να του δείχνετε και να τον χαίρεστε που μεγαλώνει!

Υ.Γ. Βεβαίως, για οτιδήποτε σας ανησυχεί στην ανάπτυξη του, μπορείτε να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v