Πώς να κάνετε το βούρτσισμα των δοντιών διασκεδαστικό για τα παιδιά

Πώς να κάνετε το βούρτσισμα των δοντιών διασκεδαστικό για τα παιδιά

Το να βάλεις τα παιδιά για ύπνο στην ώρα που πρέπει είναι από μόνο του δύσκολο, οπότε δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο πιο δύσκολο είναι να τα πείσεις να πλύνουν τα δόντια τους πριν κοιμηθούν και πόσο μάλλον να το κάνουν σωστά. Το βούρτσισμα των δοντιών είναι... μάλλον μια βαρετή διαδικασία γι' αυτό και βρίσκουν πολλούς τρόπους για να την αποφύγουν.  Εμείς οι μαμάδες, όμως, που καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι στοματική υγιεινή, είμαστε αρκετά δαιμόνιες για να κάνουμε  αυτή τη συνήθεια… παιχνιδάκι.

Όλοι μαζί

Είναι αυτονόητο, αλλά αξίζει να το επισημάνουμε: το πρότυπο των παιδιών όταν είναι μικρά είναι οι γονείς τους και το σωστό παράδειγμα παίζει σημαντικό ρόλο στο μεγάλωμά τους. Δίνοντας πρώτα εμείς το καλό παράδειγμα, τα παιδιά θα ακολουθήσουν, καθώς ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, αντιγράφουν τις κινήσεις μας. Εφαρμόστε μια ρουτίνα, πριν πάτε για ύπνο και μαζί με τα παιδιά φροντίστε για τη στοματική υγιεινή όλων. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά θα καταλάβουν ότι είναι μια συνήθεια που αφορά και τους ενήλικες και δεν θα το βλέπουν πια σαν «αγγαρεία».

Η δική του πολύχρωμη οδοντόβουρτσα

Ένας τρόπος για να γίνει η διαδικασία του βουρτσίσματος λίγο πιο ευχάριστη, είναι να αφήσετε το παιδί να επιλέξει τη δική του οδοντόβουρτσα. Ευτυχώς, στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από παιδικές οδοντόβουρτσες που βγαίνουν σε πολλά χρώματα, αλλά και με χαρακτήρες από ταινίες. Εκτός του ότι τα παιδιά θα ενθουσιαστούν να έχουν τον αγαπημένο τους παιδικό ήρωα στην οδοντόβουρτσά τους, θα νιώσουν επιπλέον ότι συμμετέχουν ενεργά σε κάτι που τους αφορά και αυτό θα τα γεμίσει αυτοπεποίθηση. Εξάλλου ποιο παιδί δεν θέλει να νιώθει ότι το αντιμετωπίζουν ως «μεγάλο»;

Επιτρέψτε το περπάτημα

Όσες έχουμε μικρά παιδιά, ξέρουμε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας γονιός, είναι να πείσει το παιδί του να καθίσει ήσυχο σ’ ένα μέρος. Και ενώ το βούρτσισμα των δοντιών θεωρείται μια στατική(και βαρετή για τα παιδιά) διαδικασία, πρωτοτυπήστε και επιτρέψτε του να περιφέρεται στους χώρους όση ώρα πλένει τα δόντια του.  Δώσε του μία  κούπα(χάρτινη ή μεταλλική) που να περιέχει λίγη ποσότητα νερού, ώστε να μην ξεραίνεται η οδοντόβουρτσά του και για να μην χρειαστεί να καθαρίσετε… έξτρα λεκέδες από το πάτωμα και ξεκινήστε μαζί το περπάτημα!

Μια ιστορία δίχως τέλος

Όταν καταφέρνουμε να πείσουμε το παιδί να πλύνει τα δόντια του, μετά έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τάση του να θέλει να….την κοπανίσει όσο πιο γρήγορα μπορεί! Θα σου πει «τα βούρτσισα τώρα, φτάνει!» κι ας μην έχει περάσει ούτε ένα λεπτό ή «πόσο ακόμα πρέπει;» και μάταια προσπαθούμε να του εξηγήσουμε ότι για να γίνει σωστά η «δουλειά», χρειάζεται και ο απαιτούμενος χρόνος. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, αρχίστε να του αφηγείστε μια ιστορία ή ένα παραμύθι, όση ώρα χρειάζεται για να καθαρίσει σωστά τα δόντια του. Το μυστικό είναι να σταματάτε την ιστορία μόλις τελειώνετε και να την συνεχίζετε την επόμενη μέρα και μετά την μεθεπόμενη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιστορία δίχως τέλος, που το παιδί θα περιμένει να ακούσει κάθε φορά που έρχεται η ώρα να βουρτσίσει τα δόντια του.

Το αγαπημένο του τραγούδι

Αν το κόλπο με την ιστορία σας δυσκολεύει ή είστε πολύ κουρασμένη για να βγάλετε στην επιφάνεια το δημιουργικό σας ταπεραμέντο, μπορείτε να δοκιμάσετε το κόλπο με το αγαπημένο του τραγούδι. Βάλτε στη διαπασών το αγαπημένο κομμάτι του παιδιού και πείτε του ότι το βούρτσισμα θα διαρκέσει όση ώρα και το τραγούδι. Μπορείτε να φτιάξετε μαζί με το παιδί μια λίστα με τραγούδια για όλη την εβδομάδα και έτσι να κάνετε διασκεδαστική την όλη διαδικασία.

Σύστημα με αυτοκόλλητα

Όλα τα παιδιά χρειάζονται ένα κίνητρο για να προσπαθούν περισσότερο και να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους και ποιο είναι καλύτερο από την επιβράβευση; Φτιάξτε σ’ ένα χαρτόνι το πρόγραμμα της εβδομάδας και ανταμείψτε το παιδί με αυτοκόλλητα, κάθε φορά που πλένει σωστά τα δόντια του. Στο τέλος του μήνα, όταν όλα τα αυτοκόλλητα έχουν συμπληρωθεί, μπορείτε να του κάνετε ένα μικρό δώρο για να του δείξετε ότι αναγνωρίζετε τις προσπάθειές του.

Δεν είναι εύκολο τα παιδιά να «αγαπήσουν» τη συγκεκριμένη συνήθεια και ίσως, στην αρχή να φέρουν αντιστάσεις. Μην απογοητευτείτε αν δεν τα καταφέρετε αμέσως!Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή έτσι, ώστε να μάθουν τα παιδιά ότι η καλή στοματική υγιεινή δεν προστατεύει μόνο τα δόντια, αλλά χάρη σε αυτήν έχουμε και δροσερή αναπνοή.
 

v