5 φθινοπωρινές σαλάτες που σίγουρα θα σας χορτάσουν

5 φθινοπωρινές σαλάτες που σίγουρα θα σας χορτάσουν

Προφανώς και αν μπορούσαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σ' ένα κομμάτι πίτσα και μια σαλάτα θα προτιμούσαμε το πρώτο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και να δημιουργήσουμε σαλάτες που όχι μόνο είναι νόστιμες, αλλά μας χορταίνουν κιόλας. Εκμεταλλευτείτε τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου και δοκιμάστε συνταγές που θα σας κάνουν να ξεχάσετε τα αμαρτωλά φαγητά.

Σαλάτα με κοτόπουλο και βατόμουρα

Tι θα χρειαστείτε

2 στήθη κοτόπουλο

1 φλιτζάνι ντοματίνια

1 φλιτζάνι ρόκα 

2 φλιτζάνια μαρούλι

1 φλιτζάνι φρέσκα βατόμουρα

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 

Αλατοπίπερο

Tι πρέπει να κάνετε

Αλείφετε τα στήθη κοτόπουλο με ελαιόλαδο και τα ψήνετε καλά και από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, πλένετε και κόβετε όλα τα λαχανικά και τα τοποθετείτε σ' ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το κοτόπουλο και σερβίρετε.

Σαλάτα με μήλα, cranberries και καρύδια

Tι θα χρειαστείτε

3 φλιτζάνια ρόκα

3 φλιτζάνια baby σπανάκι

1/2  φλιτζάνι μαρούλι

1 κόκκινο μήλο

1 πράσινο μήλο

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένη σε κυβάκια φέτα

1/3 του φλιτζανιού αποξηραμένα cranberries

Για το dressing

1 φλιτζάνι χυμό μήλου

4 κουταλιές της σούπας ξίδι (κατά προτίμηση μηλόξιδο)

2 κουταλιές της σούπας μέλι

1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι

¼ κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι

¼ του φλιτζανιού λάδι

Τι πρέπει να κάνετε

Σ ’ένα μπολ βάζετε τα φύλα μαρουλιού, το σπανάκι και τη ρόκα. Στη συνέχεια, αφού κόψετε σε μικρά κομμάτια τα μήλα, τα προσθέτετε μαζί με τη φέτα, τα cranberries και τα καρύδια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε έτσι ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

Σ ‘ένα άλλο σκεύος βάζετε το χυμό μήλου, το μέλι, το αλατοπίπερο, το ξίδι και το λάδι και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, το ρίχνετε στο μπολ με τη σαλάτα και σερβίρετε.

Πηγή: lecremedelacrumb.com

Σαλάτα με μπέικον και φρούτα

Τι θα χρειαστείτε

4 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον

2 αυγά βραστά

6 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαρούλι

1 μήλο ψιλοκομμένο σε κύβους

1 αχλάδι ψιλοκομμένο σε κύβους

½ του φλιτζανιού φιστίκια

1/3 του φλιτζανιού αποξηραμένα cranberries

1/3 του φλιτζανιού τριμμένο λευκό, κατσικίσιο τυρί

Για το dressing

1/3 του φλιτζανιού μαγιονέζα λάιτ

¼ του φλιτζανιού γάλα

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο

1 κουταλιά της σούπα σπόρους παπαρούνας (προαιρετικά)

Tι πρέπει να κάνετε

Σ’ ένα τηγάνι βάλτε ολόκληρες τις φέτες του μπέικον και ψήστε τις για 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Μόλις ψηθούν, τοποθετήστε τις σ’ ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και αφού κρυώσουν, κόψτε τις σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, ξεφλουδίστε και κόψτε τα βρασμένα αυγά με τον ίδιο τρόπο.

Σ’ ένα μπολ τοποθετήστε πρώτα το μαρούλι, αφού το έχετε ψιλοκόψει και έπειτα, βάλτε πάνω απ’ το μαρούλι μια σειρά από το κατσικίσιο τυρί, το μπέικον, τα αυγά, το μήλο, το αχλάδι, τα φιστίκια και τα αποξηραμένα cranberries.

 Σ’ ένα άλλο σκεύος προσθέτετε τη μαγιονέζα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μηλόξιδο και τους σπόρους από παπαρούνα και ανακατεύτε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί  το μείγμα.

Τέλος, βάζετε το dressing στη σαλάτα και σερβίρετε.

Φωτογραφία και πηγή: damndelicious.net

Σαλάτα με σπανάκι και ρόδι

Τι θα χρειαστείτε

75 γραμμάρια baby σπανάκι

75 γραμμάρια ρόκα

½ του φλιτζανιού σπόρους από ρόδι

1/3 του φλιτζανιού αμύγδαλα

Για το dressing

1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

¼ του φλιτζανιού παρθένο ελαιόλαδο

¼ κουταλιά της σούπας αλάτι

¼ κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι

Tι πρέπει να κάνετε

 Σ’ ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το σπανάκι, τη ρόκα, τα αμύγδαλα και τους σπόρους ροδιού και ανακατέψτε καλά.

Σ’ ένα άλλο σκεύος αναμειγνύετε το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, το αλατοπίπερο και το λάδι και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, προσθέστε το στο μπολ με τη σαλάτα και σερβίρετε.

Φωτογραφία και πηγή: tastykitchen.com

Σαλάτα με γλυκοπατάτες

Tι θα χρειαστείτε

1 κιλό γλυκοπατάτες

1 κόκκινη πιπεριά

2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon

Αλατοπίπερο

¼ κουταλιά του γλυκού πιπέρι καγιέν

5 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον

3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο

3 φρέσκα κρεμμύδια

Τι πρέπει να κάνετε

Σε μια κατσαρόλα βάζετε τις γλυκοπατάτες, αφού πρώτα τις ξεφλουδίσετε και τις κόψετε σε κομμάτια των 2 εκατοστών. Τις αφήνετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τις αφήνετε για 20 λεπτά.

Αφαιρείτε από την κόκκινη πιπεριά το κοτσάνι και τα σπόρια και την βάζετε στην κατσαρόλα με τις γλυκοπατάτες και μαγειρεύετε για 4 λεπτά. Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά, τα βγάζετε από τη φωτιά, τα σουρώνετε και τα ξεπλένετε με κρύο νερό για να κρυώσουν. Έπειτα, τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.

Σ ‘ένα άλλο σκεύος αναμειγνύετε το ξίδι, τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο και το πιπέρι καγιέν και ανακατεύετε το μείγμα πολύ καλά.

Παίρνετε το μισό από το μείγμα και το ζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για μισό λεπτό. Στη συνέχεια, ραντίζετε με αυτό τα λαχανικά και αφήνετε για 15 λεπτά να απορροφήσουν το μείγμα.

Σ’ ένα τηγάνι ψήνετε το μπέικον σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Μόλις ψηθεί αρκετά, το βάζετε σ ‘ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Ρίχνετε το λάδι στο μπολ με το υπόλοιπο dressing και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το προσθέτετε στη σαλάτα και τη βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα. Τέλος, προσθέτετε αλατοπίπερο και σερβίρετε.

Φωτογραφία και πηγή: akispetretzikis.com

Καλή όρεξη!

 

v