10 απίστευτες πληροφορίες για τα νεογέννητα μωρά που δεν γνωρίζατε

10 απίστευτες πληροφορίες για τα νεογέννητα μωρά που δεν γνωρίζατε

Ξέρετε πώς είναι να φροντίζεις, να προσέχεις, να καλύπτεις όλες τις ανάγκες του νεογέννητου μωρού σου. Ό,τι και να κάνεις, όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορείς να δεις από τη δική τους οπτική (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Και ομολογουμένως, οι πρώτες μέρες και οι πρώτοι μήνες ζωής τους είναι ένα πεδίο ανεξερεύνητο για εμάς τους μεγάλους  που, όμως, θα θέλαμε πολύ να ανακαλύψουμε. Μπήκαμε λοιπόν, στα άδυτα του κόσμου των νεογέννητων μωρών και σας αποκαλύπτουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξή τους που δεν έχετε ξανακούσει.

*Φωτογραφία: customclinichq.com

Κλαίνε χωρίς δάκρυα

Μπορεί τα νεογέννητα μωρά να έχουν το κλάμα στο τσεπάκι τους, όμως δεν θα δείτε δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια τους μέχρι τον πρώτο μήνα. Με δυο λόγια, κλαίνε χωρίς να… κλαίνε απλώς χρησιμοποιώντας τη φωνή τους. Αυτό το αξιοπερίεργο γεγονός οφείλεται στο ότι οι δακρυγόνοι πόροι δεν ανοίγουν αμέσως μετά τη γέννηση αλλά συνήθως μετά την τρίτη ή τέταρτη βδομάδα.

Γελάνε 300 φορές τη μέρα

Από τη στιγμή που τα μωρά θα αρχίσουν να γελάνε, κάπου στην ηλικία των 2 μηνών, θα το παρακάνουν και δεν θα σταματάνε. Για την ακρίβεια, θα γελάνε κατά μέσο όρο 300 φορές τη μέρα- σε αντίθεση με τους ενήλικες που γελάνε μόλις 60 φορές. Τελικά, τα μωρά απολαμβάνουν περισσότερο από εμάς τη ζωή!

Έχουν αναμνήσεις από τη μήτρα

Το έμβρυο όχι μόνο ακούει τους ήχους του περιβάλλοντός του, αλλά φαίνεται ότι τους θυμάται και αφού γεννηθεί.  Σχετική έρευνα, μάλιστα έδειξε το εξής: ότι τα μωρά που είχαν ακούσει κάποιους δυνατούς ήχους από την 30η εβδομάδα κύησης και μετά, δεν φάνηκαν να ξαφνιάζονται όταν τους ξαναάκουσαν μετά τη γέννησή τους. Εκτός από τη φωνή της μαμάς τους, λοιπόν, που ξέρουμε ότι την «μαθαίνουν» όσο είναι ακόμα στη μήτρα, μπορεί να μην τρομάξουν όταν ακούσουν το γάβγισμα του σκύλου της οικογένειας γιατί πολύ απλά το έχουν ξανακούσει.

Τα βλέπουν όλα ασπρόμαυρα

Τα νεογέννητα μωρά δεν βλέπουν και πολύ καλά. Για την ακρίβεια, στην αρχή μπορούν να ξεχωρίσουν μόνο το άσπρο και το μαύρο ενώ δεν μπορούν να δουν σε απόσταση μεγαλύτερη από 20-25 εκατοστά μακριά τους. Όσο περνάει ο καιρός, βέβαια, η όρασή τους βελτιώνεται και στην ηλικία των 3 μηνών μπορούν να διακρίνουν κάποια χρώματα αλλά και να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των γονιών τους. 


Το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους.


Κοιμούνται με το κεφάλι δεξιά

Μόνο το 15% των νεογέννητων μωρών γυρνάει το κεφάλι του αριστερά όταν κοιμάται ανάσκελα. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτή η προτίμηση είναι θέμα γονιδίων ενώ μάλλον έτσι εξηγείται το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες.

Οι κενώσεις τους δεν μυρίζουν (στην αρχή)

Τις πρώτες μέρες οι κενώσεις ενός νεογέννητου μωρού δεν μυρίζουν άσχημα γιατί στο έντερό του δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα τα βακτήρια που προκαλούν αυτές τις δυσάρεστες μυρωδιές. Με το που αρχίζει να τρέφεται, όμως, οι κενώσεις αλλάζουν χρώμα αλλά και οσμή. 

Έχουν 3 φορές περισσότερους γευστικούς κάλυκες από τους ενήλικες

Τα μωρά γεννιούνται με 30000 γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα τους ενώ οι ενήλικες έχουν μόλις 10000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται πολύ πιο έντονα κάθε γεύση, είτε είναι ευχάριστη είτε δυσάρεστη- γι’ αυτό μην απορείτε γιατί… επαναστατούν όταν τους δίνετε τροφές που δεν είναι γλυκές. Σκεφτείτε ότι νιώθουν τη γεύση του πικρού 3 φορές περισσότερο απ’ ότι εμείς.  

Μπορούν να μπουσουλήσουν από τη στιγμή που γεννιούνται

Έχουν ένστικτο και αυτό φαίνεται ότι τα καθοδηγεί από την πρώτη στιγμή που έρχονται στον κόσμο. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε νεογέννητα βρέφη να «σκαρφαλώνουν» μέχρι το στήθος της μητέρας τους για να θηλάσουν, χωρίς καμία βοήθεια. Ο συντονισμός των κινήσεών τους είναι εκπληκτικός αν αναλογιστείτε ότι ήρθαν στη ζωή μόλις λίγες ώρες πριν. 


Κάνουν τη μέρα… νύχτα

Μάλλον θα σκέφτεστε «για καινούριο μας το λέτε;». Η απάντηση είναι αρνητική , απλώς ανακαλύψαμε γιατί τα μωρά έχουν τόσο ανορθόδοξα ωράρια. Μέχρι την δωδέκατη εβδομάδα , λοιπόν, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη μέρα με τη νύχτα ενώ μέχρι τον τρίτο- πέμπτο μήνα δεν μπορούν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι το βράδυ έρχεται η… ώρα του ύπνου. Μην αναρωτιέστε, λοιπόν, για τα αμέτρητα ξενύχτια (απλώς σκεφτείτε ότι είναι παροδικά).

Το χρώμα των ματιών τους θα αλλάξει

Πολλά μωρά γεννιούνται με μπλε μάτια, όμως μερικούς μήνες μετά, η ίριδα του ματιού αλλάζει, και αποκτά το χρώμα που θα έχει στην υπόλοιπη ζωή τους. Αυτό που καθορίζει το χρώμα των ματιών είναι η μελανίνη- σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο περισσότερη μελανίνη έχει ένα άτομο, τόσο πιο σκούρα θα είναι τα χαρακτηριστικά του, δηλαδή τα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα του.

 *Μέρος των πληροφοριών προέρχεται από το webmd και το babyandchild.ae

v