Τι συμβαίνει όταν σας κοιτάει στα μάτια και 5 ακόμα απίστευτες πληροφορίες για το μωρό σας

Τι συμβαίνει όταν σας κοιτάει στα μάτια και 5 ακόμα απίστευτες πληροφορίες για το μωρό σας

Τα μωρά μας είναι από μόνα τους ένας ανεξερεύνητος κόσμος γεμάτος μυστήρια που προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε, γιατί εκτός από γελάκια, κλάματα και άναρθρες κραυγές, κάνουν και αισθάνονται πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζαμε. Διαβάστε όσα δεν ξέρατε για το μικρό, νεογέννητο μωρό σας που τελικά αποδεικνύεται πολύ… μεγάλο!

Τι συμβαίνει όταν τα μωρά κοιτάνε στα μάτια τους γονείς τους;

Αναμενόμενο και ταυτόχρονα εντυπωσιακό. Όταν τα μικρά μας, μας κοιτάνε στα μάτια, οι κόρες τους διαστέλλονται. Εκείνη την ώρα, οι γονείς, νιώθουν μια απίστευτη έλξη. Πιθανώς αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος της φύσης για να δένονται τα μωρά με τη μαμά και τον μπαμπά. Όπως και να ‘χει, εμείς ξέρουμε ότι αυτό που αισθανόμαστε όταν το μικρό μας μας κοιτάει, είναι μοναδικό -και δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα άλλο.

Πόσα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν τα μωρά;

Τα νεογέννητα μωρά έχουν 100 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα, για να μπορούν να επεξεργάζονται πιο εύκολα τις πληροφορίες που παίρνουν. Αυτά τα κύτταρα θα χρησιμοποιήσουν σε όλη τους τη ζωή για να μάθουν, να δημιουργήσουν, να ανακαλύψουν, να εξερευνήσουν και γενικώς για να πάνε μπροστά.

Με πόσα κόκαλα γεννιούνται τα μωρά;

Προς έκπληξή μας, τα μωρά γεννιούνται με 94 κόκαλα περισσότερα από τους ενήλικες, τα οποία είναι φτιαγμένα από έναν λαστιχένιο ιστό που λέγεται χόνδρος. Η φύση μερίμνησε και γι’ αυτό, αφού για να περάσει το σώμα του μωρού από το κανάλι του τοκετού πρέπει να είναι πολύ εύκαμπτο και ευλύγιστο.

Όσο το μικρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται, κάποιοι από αυτούς τους χόνδρους θα συνενωθούν σε μεγαλύτερα και πιο σκληρά κόκαλα. Το αποτέλεσμα είναι 206 κόκαλα έτοιμα να υποστούν πεσίματα, τρέξιμο, χορό και πολλές ακόμα.. κακουχίες.

Αν τα μωρά είχαν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης μεγαλώνοντας, τι ύψος θα αποκτούσαν μέχρι την ηλικία των 10 ετών;

Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάγαμε κυριολεκτικά για γίγαντες. Αν συνέχιζαν να μεγαλώνουν με τον ίδιο ρυθμό μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, μέχρι τα 10, το ύψος τους θα έφτανε τα 28 μέτρα -ναι, καλά διαβάσατε! Ευτυχώς για όλους μας, και κυρίως για την ανθρωπότητα, μετά τον δεύτερο χρόνο, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται κατά πολύ.

Πότε μπορούν τα μωρά να καταλάβουν την προέλευση ενός ήχου;

Από τη στιγμή που θα γεννηθούν, είναι η απάντηση. Τα αυτιά των μωρών λειτουργούν τόσο καλά που αντιδρούν ακόμα και σε ήχους που δεν έχουν ξανακούσει. Φυσικά, ο πρώτος ήχος που αναγνωρίζουν είναι η φωνή της μαμάς τους.

Τα μωρά γεννιούνται με πολλούς τύπους βλαστοκυττάρων που μπορούν να χρησιμεύσουν μελλοντικά

Το αίμα που υπάρχει στον ομφάλιο λώρο είναι πλούσιο σε αιματοποιητικά βλαστοκύτταρα (δηλαδή τα βλαστοκύτταρα που παράγουν το αίμα) ενώ ο ίδιος ο ομφάλιος λώρος είναι πλούσιος σε μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα. Διατηρώντας τα βλαστοκύτταρα των νεογέννητων μωρών, τα βοηθάτε να «προστατεύσουν» τη δύναμή τους. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να τα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον, για μεταμοσχεύσεις ή για την θεραπεία διαφόρων νοσημάτων.



Πηγή: boredpanda.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v