6 καθημερινές συνήθειες με τις οποίες σαμποτάρετε τη σχέση σας

6 καθημερινές συνήθειες με τις οποίες σαμποτάρετε τη σχέση σας

Στο μυαλό μας, σοβαρά λάθη όπως η απιστία είναι αυτά που σκοτώνουν μία σχέση. Η συνεχής τριβή, όμως, και η συμπεριφορά που έχουμε απέναντι στον σύντροφό μας ευθύνονται εξίσου για τη δυστυχή συνύπαρξη δύο ανθρώπων ή έναν χωρισμό. Σκεφτείτε πώς μπορεί να σαμποτάρετε καθημερινά τη σχέση σας, ακόμα κι αν δεν το κάνετε εσκεμμένα.

*Φωτογραφία: bustle.com

Ζητάτε καθημερινά την επιβεβαίωση του συντρόφου σας

Όλοι θέλουμε να νιώθουμε πού και πού ότι αρέσουμε στον σύντροφό μας γιατί μέσα από τα μάτια του,  αισθανόμαστε ακόμα καλύτερα με τον εαυτό μας- αυτό είναι απολύτως θεμιτό και φυσιολογικό. Όταν, όμως, απαιτούμε συνέχεια να μας εκφράζει τον θαυμασμό του για να καλύψουμε τη δική μας ανασφάλεια, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τον κουράζουμε και να τον απομακρύνουμε.



Τι να κάνετε: Το κλειδί είναι να καταλάβετε ότι πρέπει να πιστέψετε πρώτα εσείς στον εαυτό σας και να τον αγαπήσετε για να μπορέσει μετά να πιστέψει σ’ εσάς ο σύντροφός σας.

Τον μειώνετε συνέχεια

Μπορεί να έχετε την απαίτηση από τον σύντροφό σας να σας ανεβάζει το ηθικό, όμως εσείς δεν κάνετε το ίδιο. Με το να υποτιμάτε τον άλλον από τα πιο μικρά θέματα, («πάλι δεν κατάφερες να φτιάξεις την τηλεόραση;») μέχρι τα πιο μεγάλα («και τι έχεις καταφέρει εσύ στη ζωή σου; Τίποτα αξιόλογο δεν έχεις κάνει»), δεν τον παρακινείτε να γίνει καλύτερος, απλώς τον κάνετε να αισθάνεται «λίγος». Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν χώρο σε μια σχέση με αγάπη, σεβασμό και κατανόηση.

Τι να κάνετε: αφήστε το επικριτικό ύφος και δείξτε του ότι τον εκτιμάτε για όλα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα στη ζωή του. Πείτε του ένα «μπράβο» πού και πού και θυμηθείτε πόσο τον θαυμάζατε όταν πρωτογνωριστήκατε. Έχετε σκεφτεί μήπως είστε υπερβολικά απαιτητική μαζί του;

Δεν τον αφήνετε λεπτό μόνο του

Στην αρχή μιας σχέσης, σχεδόν κάθε ζευγάρι διανύει τον δικό του μήνα του μέλιτος με αποτέλεσμα να είναι κολλημένοι ο ένας στον άλλον. Μετά, είναι φυσιολογικό και απολύτως υγιές ο καθένας να θέλει να κάνει κάποια πράγματα μόνος του. Όταν όμως ο ένας μένει «κολλημένος» στην προηγούμενη κατάσταση και τη θεωρεί δεδομένη, καταλήγει να «πνίγει» τον σύντροφό του. Τα αγαπημένα ζευγάρια δεν χρειάζεται να είναι μαζί 24 ώρες το 24ωρο.



Τι να κάνετε: βγείτε ο καθένας με τις παρέες του, αρχίστε κάποιες δραστηριότητες ή χόμπι χωριστά, διαγράψτε το κοινό προφίλ στο Facebook και δώστε επιτέλους στη σχέση σας την ευκαιρία να αναπνεύσει.

Το «εγώ» είναι η αγαπημένη σας λέξη

Κι όμως, μία τόσο μικρή λέξη που επαναλαμβάνεται συνέχεια, μπορεί να κάνει κακό σε μια σχέση. Όταν το «εγώ» δίνει τη θέση του στο «εμείς», το ζευγάρι… χωρίζεται στη μέση. Το α’ ενικό πρόσωπο δείχνει ότι δίνουμε πάντα και παντού προτεραιότητα στον εαυτό μας και ότι αφήνουμε στην άκρη τα «θέλω» και τις ανάγκες του συντρόφου μας.



Τι να κάνετε: γι’ αλλαγή, αντικαταστήστε το «εγώ» με το «εμείς» και δείξτε στον σύντροφό σας ότι θέλετε να λειτουργήσετε σαν ομάδα και όχι σαν μεμονωμένα άτομα.

Η ανάκριση: «Πού ήσουν στις 7.47;»

Πολλοί το κάνουν, λίγοι το παραδέχονται. Η ζήλεια, πάντα με την καλή έννοια, κάποιες φορές μπορεί ακόμα και να ανανεώσει το ζευγάρι. Η υπερβολική ζήλεια, όμως, μπορεί να το καταστρέψει.  Η ανάκριση του τύπου «πού ήσουν στις 7.47 πρώτα λεπτά;» και τα τηλέφωνα ανά 5 λεπτά απλώς δηλητηριάζουν την εμπιστοσύνη και κατά συνέπεια τη σχέση σας. 



Τι να κάνετε: γι’ αρχή, κάντε το τεστ που θα σας δείξει αν η ζήλεια σας κυριεύει. Αν οι περισσότερες απαντήσεις είναι «ναι», προσπαθήστε να καταλάβετε ότι δεν πρέπει να πιέζετε τον σύντροφό σας όπως δεν θα σας άρεσε να σας πιέζει κι εκείνος.

Ο εκβιασμός

Όταν με την παραμικρή δυσκολία ή τον πρώτο καυγά λέτε στον σύντροφό σας ότι θέλετε να μείνετε μόνη σας ή τον απειλείτε ότι θα χωρίσετε μόνο και μόνο για να σας ακούσει και να γίνει το δικό σας, στηρίζετε τη σχέση σας σε εκβιασμούς και σε ανούσια ψέματα.

Τι να κάνετε: αντιμετωπίστε το κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται μπροστά σας βρίσκοντας πραγματικές λύσεις, χωρίς να έχετε στο μυαλό σας ότι πρέπει να «νικήσετε» και αυτή τη διαφωνία.

*Τα σκίτσα προέρχονται από το brightside.me

v