Οδηγός επιβίωσης: Μαμά με δύο παιδιά κάτω των 2 ετών

Οδηγός επιβίωσης: Μαμά με δύο παιδιά κάτω των 2 ετών

Αν θεωρούμε ότι το μεγάλωμα ενός μικρού παιδιού απαιτεί μεγάλα αποθέματα υπομονής και ενέργειας, φανταστείτε τι χρειάζεται όταν υπάρχει και ένα μωρό στο προσκήνιο. Μια μαμά δίνει τα φώτα της στο πώς να χειριστείτε δύο παιδιά κάτω των 2 ετών και οι συμβουλές πραγματικά φτιάχνουν έναν πολύτιμο οδηγό επιβίωσης.

«Mε ρωτάτε αν είναι χαοτικό να μεγαλώνω δύο παιδιά κάτω των 2 ετών; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ''ναι''. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Βρίσκονται και τα δύο σε πολύ σημαντικά στάδια στη ζωή τους, γιατί αναπτύσσονται γρήγορα, μαθαίνουν συνεχώς καινούρια πράγματα και κυρίως, συνυπάρχουν το ένα με το άλλο.[...]

Δεν είναι, όμως, εύκολο. Τα πράγματα δεν κυλούν πάντα όπως τα περιμένουμε και υπάρχουν φορές που νιώθω ότι δεν θα τα βγάλω πέρα. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή ξέρω από πρώτο χέρι την δυσκολία του να μεγαλώνεις δύο παιδιά κάτω των 2 ετών, θα σας δώσω μερικές συμβουλές για να επιβιώσετε.

Φροντίστε να έχουν το ίδιο πρόγραμμα

Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα γιατί θα επιτρέψει σε εσάς και στον σύντροφό σας, να μπορείτε να ξεκουράζεστε. Tο να κοιμούνται και να τρώνε την ίδια ώρα θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε και θα διευκολύνει την καθημερινότητά σας. Θα χρειαστεί καιρός, όμως, όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο πιο εύκολα τα παιδιά θα συγχρονιστούν μεταξύ τους και θα μπορείτε να κάνετε τα διαλείμματα ξεκούρασης που τόσο χρειάζεστε.

Πρέπει να έχετε με τον σύντροφό σας κοινές πεποιθήσεις, όσον αφορά το μεγάλωμα των παιδιών

Η επικοινωνία είναι το κλειδί στην οικογένειά. Είναι πολύ σημαντικό με τον σύντροφό σας να έχετε τις ίδιες απόψεις όσον αφορά το μεγάλωμα τον παιδιών, ειδάλλως θα δημιουργηθούν προβλήματα στη σχέση σας. Για παράδειγμα αν ο σύντροφός σας πιστεύει ότι πρέπει να δοκιμάσετε να αφήνετε το παιδί να κλαίει για να κοιμηθεί, ενώ εσείς δεν συμφωνείτε, τα παιδιά θα μπερδευτούν και μπορεί να αισθανθούν πιο κοντά με τον ένα γονιό.

Μία λέξη… υπομονή

Θα υπάρξουν κλάματα, αϋπνίες και πολλές απαιτήσεις. Θα νιώσετε ότι πνίγεστε αρκετές φορές κι αν δεν καταφέρετε να έχετε υπομονή με τα παιδιά, θα υποφέρετε. Η υπομονή θα σας δώσει την ψυχραιμία που χρειάζεστε και με τον καιρό θα συνηθίσετε αυτήν την απαιτητική καθημερινότητα και θα προσαρμοστείτε. Θα τα καταφέρετε, αρκεί να έχετε υπομονή.

Μην κάνετε διακρίσεις

Oι διακρίσεις, συνήθως έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στα παιδιά. Μπορεί να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις τους, επειδή το ένα θα αισθάνεται ότι ευνοείτε το αδερφάκι του περισσότερο. Οι διακρίσεις μπορούν να βλάψουν όλες τις οικογενειακές σχέσεις.

Μάθετε τους να φροντίζουν το ένα το άλλο

Είμαι περήφανη που δίδαξα στην μεγαλύτερη κόρη μου να προσέχει την μικρότερη αδερφή της. Όταν γέννησα τη μικρή, η μεγαλύτερη ήταν 11 μηνών και στην αρχή δεν τα πήγαιναν καλά. Όταν έλεγα στη μεγαλύτερη να αγκαλιάσει ή να φιλήσει το μωρό, εκείνη το πείραζε. Με τον σύντροφό μου, όμως, επιμείναμε να έχουν σχέσεις και έναν χρόνο αργότερα, έγιναν κολλητές. Χαίρομαι να τις βλέπω να αλληλοεπιδρούν και να νοιάζονται η μία για την άλλη.

Η μαμά καγκουρό

Δεν είναι εύκολο να προσέχετε δύο παιδιά που είναι τόσο κοντά ηλικιακά. Αντί λοιπόν, να κυνηγάτε το μεγαλύτερο και ταυτόχρονα να προσέχετε το μικρότερο, φορέστε μάρσιππο για να έχετε το μωρό μαζί σας και να μπορείτε να κινηθείτε, έχοντας τα χέρια σας ελεύθερα.[…]

Να έχουν διαφορετικά δωμάτια (αν είναι δυνατόν)

Είναι πολύ πιθανόν το μεγαλύτερο παιδί να έχει καταφέρει να κοιμάται ήσυχα τα βράδια και σίγουρα, δεν θέλετε να ριψοκινδυνέψτε αυτή την κατάσταση. Για να το καταφέρετε αυτό, καλό είναι να αποφύγετε να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο. Μείνετε με το μωρό στην κρεβατοκάμαρά σας, καθώς θα ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα κλαίει. Εφαρμόστε αυτήν τη μέθοδο, μέχρι και το δεύτερο παιδί να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου.

Μην τσακώνεστε με τον σύντροφό σας μπροστά στα παιδιά

Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους και σίγουρα θα υπάρξουν προστριβές ανάμεσα στο ζευγάρι. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην μαλώνετε μπροστά στα παιδιά, διότι καταλαβαίνουν την ένταση των γονιών και στενοχωριούνται και τρομάζουν. 

Αποφύγετε τις ζήλειες

Θα υπάρξουν φορές που το μεγαλύτερο παιδί θα ζητήσει να περάσετε χρόνο μαζί του και εσείς να μην μπορείτε τη δεδομένη στιγμή, γιατί θα ασχολείστε με το μωρό. Αντί να πείτε  ''συγνώμη αγάπη μου, ταΐζω το μωρό αυτή τη στιγμή'', πείτε ''δώσε μου λίγη ώρα αγάπη μου και θα διαβάσουμε το βιβλίο σου.'' Με αυτή τη φράση δεν θα δώσει σημασία στο ότι ασχολείστε με το μωρό, γιατί θα είναι ευχαριστημένο που θα κάνετε κάτι μαζί. Με αυτόν τον τρόπο  αποφεύγετε τις ζήλειες.

Παιχνίδι για όλους

Όταν παίζετε όλοι μαζί τους δείχνετε τον τρόπο να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους και να μοιράζονται τα παιχνίδια τους. Επιπλέον, δένεστε περισσότερο μαζί τους και αποφεύγετε να δίνετε σημασία στο ένα περισσότερο απ’ το άλλο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να βλέπεις τα παιδιά σου γελούν και να παίζουν μαζί!

Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σας βοήθησαν.»

Πηγή: scarymommy.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v