Τι θα ήθελε να σας πει η μαία σας πριν γεννήσετε

Τι θα ήθελε να σας πει η μαία σας πριν γεννήσετε

Κανείς δεν μπορεί να σε προετοιμάσει 100% για τον τοκετό, όμως μία μαία μπορεί να σου δώσει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να μην βρεθείς προ… απροόπτου. Εμείς, πάντως, ευχόμαστε να τα ξέραμε όλα αυτά πριν φέρουμε στον κόσμο το παιδί μας.

Τα νερά σου μπορεί να μην «σπάσουν»

Έχουμε συνδέσει τη φράση «σπάνε τα νερά» με τη γέννα, όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί. Αν για παράδειγμα το μωρό «μπλοκάρει» την έξοδο, η ποσότητα του υγρού θα είναι ελάχιστη. Σε κάποιες περιπτώσεις και συγκεκριμένα σε 1 γέννηση ανά 80000, το μωρό θα γεννηθεί μέσα στον αμνιακό του σάκο με το αμνιακό υγρό. Και μάλιστα, αυτά τα μωρά θεωρούνται πολύ τυχερά.

Αν γεννήσεις με καισαρική, δεν σημαίνει ότι το σώμα σου σε απογοητεύει

Μπορεί να προγραμμάτιζες να γεννήσεις φυσιολογικά, όμως ο τοκετός κάποιες φορές είναι απρόβλεπτος και η καισαρική μοιάζει μονόδρομος. Ωστόσο, εκείνη την ώρα, είναι η ασφαλέστερη επιλογή για σένα και για το παιδί. Μη νιώθεις ότι έχεις αποτύχει και ότι το σώμα σου σε έχει απογοητεύσει. Το σημαντικό είναι εσύ και το μωρό σου να είστε υγιείς.

Ο πόνος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα

Κάποιες γυναίκες γεννούν όντως με έναν πόνο ενώ κάποιες άλλες ταλαιπωρούνται περισσότερο… πολύ περισσότερο. Η αρχή του τοκετού σε κάποιες γυναίκες για παράδειγμα μπορεί να μοιάζει με έντονους πόνους που θυμίζουν περίοδο στη περιοχή της λεκάνης και τα πόδια. Η θέση του μωρού, όμως, παίζει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό. Αν το μωρό είναι στραμμένο προς την πλάτη της γυναίκας, ο πόνος είναι πιθανότερο ότι θα «χτυπήσει» στην μπροστινή περιοχή της κοιλιάς. Αν όμως το μωρό είναι στραμμένο μπροστά με την πλάτη του προς τη σπονδυλική στήλη της γυναίκας, τότε οι πόνοι του τοκετού θα «χτυπήσουν» την πλάτη. Οι διαστολές επίσης μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Προσπάθησε να μην επηρεάζεσαι από τις εμπειρίες των άλλων γυναικών, απλώς ζήσε τη δική σου- εξάλλου, εκείνη την ώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσεις μόνη σου τον πόνο- λιγότερο ή περισσότερο.



Ο θηλασμός μπορεί να σε δυσκολέψει

Η διαδικασία του θηλασμού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Κάποιες μαμάδες μπορεί να δυσκολευτούν πολύ περισσότερο μέχρι να καταφέρουν να βρουν τον ρυθμό τους με το νεογέννητο μωρό ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η μαστίτιδα. Να θυμάστε ότι ο θηλασμός χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια. Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια των ειδικών.

Οι πρώτες μέρες με το μωρό είναι οι εύκολες, μετά αρχίζουν τα δύσκολα

Αφού γεννήσεις, έχει περάσει το δύσκολο κομμάτι του τοκετού. Μετά για 3 ή 4 μέρες μένεις στην ασφάλεια του νοσοκομείου, κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτες μέρες είναι πιο εύκολες. Ειδικά αν είσαι νέα μαμά, πρέπει να ξέρεις ότι τα δύσκολα αρχίζουν από τη στιγμή που γυρίζεις με το μωρό στο σπίτι.

Πρέπει να εμπιστεύεσαι τον γιατρό που θα σε ξεγεννήσει

Η ψυχολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στον τοκετό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εμπιστεύεσαι τον γιατρό που σε παρακολουθεί- από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι τη στιγμή που θα φέρεις στον κόσμο το παιδί σου. Αν έχεις αμφιβολίες, μάλλον θα πρέπει ν’ απευθυνθείς αλλού. Επειδή ο συγκεκριμένος γιατρός ξεγέννησε την αδερφή σου ή επειδή στον πρότεινε η κολλητή σου, δεν σημαίνει ότι η δική του ιδιοσυγκρασία θα ταιριάξει με τη δική σου.

Και μία ακόμα συμβουλή: ο γιατρός, εκτός από επιστήμονας, πρέπει να είναι άνθρωπος!

Μην μπεις στη διαδικασία μετά τη γέννα να σκεφτείς «δεν τα έκανα όλα όπως ήθελα»

Σκέψου «έκανα κάτι απίστευτο. Είχα θάρρος, δύναμη και κουράγιο. Ήμουν γενναία αλλά εύθραυστη. Κατάφερα να γεννήσω το παιδί μου». Μπορεί να συνέβησαν πράγματα που δεν σου άρεσαν κατά τον τοκετό ή πράγματα που δεν τα είχες προγραμματίσει, όμως για μια στιγμή θυμήσου ότι κατάφερες ό,τι πιο σημαντικό: να φέρεις στον κόσμο το παιδί σου. 

*Με πληροφορίες από mirror.co.uk, mother.ly
 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v