Πώς να βοηθήσετε το νεογέννητο να ρυθμίσει τον ύπνο του

Πώς να βοηθήσετε το νεογέννητο να ρυθμίσει τον ύπνο του

«Τα μωρά το μόνο που κάνουν είναι μαμ, κακά και νάνι» θα πουν πολλοί κι οι πεπειραμένες μαμάδες θα ανταπαντήσουν ότι αυτό το… νάνι δεν είναι και τόσο απλό, όσο ακούγεται. Τα περισσότερα μωρά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους κοιμούνται γύρω στις 15 ώρες το 24ωρο. Ο ύπνος τους, όμως, διακόπτεται συχνά, αφού πρέπει να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες τους ανάγκες, όπως το τάισμα και η αλλαγή της πάνας. Έτσι, οι μαμάδες ξυπνούν τακτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα το πρωί να νιώθουν εξαντλημένες και ανήμπορες να ανταπεξέλθουν στη μέρα τους.

Δεν θα σας πούμε ψέματα!  Το θέμα του ύπνου δεν λύνεται από τη μία μέρα στην άλλη, ο δρόμος είναι μακρύς και θα υπάρξουν ξενύχτια και κούραση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είστε έρμαιο των καταστάσεων. Ακολουθείστε ορισμένες συμβουλές και με τον καιρό η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Βοηθήστε το να καταλάβει τη διαφορά ημέρας και νύχτας

Μέχρι τους 3- 4 πρώτους μήνες ζωής του, ένα μωρό δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ημέρα από τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει, διότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ώρες που κοιμόταν ήταν άμεσα συνδεδεμένες με το ωράριο της μητέρας. Οι κινήσεις που κάνει η έγκυος κατά τη διάρκεια της ημέρας νανουρίζουν το μωρό, ενώ όταν η μητέρα ξαπλώνει το μωρό ξυπνάει. Για να μπορέσετε να το βοηθήσετε να καταλάβει αυτή τη διαφορά, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

Κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ανοίξτε τα παράθυρα εφόσον το επιτρέπει ο καιρός και τραβήξτε τις κουρτίνες, έτσι ώστε το φως του ήλιου να μπει στο παιδικό δωμάτιο. Μιλήστε, τραγουδήστε, ταΐστε το μωρό σας ή βγάλτε το μια βόλτα έξω. Όσο θα μεγαλώνει το μωρό θα αναπτύσσεται και το βιολογικό του ρολόι. Βοηθήστε το να μπορεί να διακρίνει την ημέρα από τη νύχτα, φροντίζοντας καθημερινά τις πρωινές ώρες να έχετε φωτισμένο το δωμάτιό του, ενώ τις βραδινές σκοτεινό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το περιβάλλον ύπνου του μωρού παίζει σπουδαίο ρόλο στην ποιότητα του ύπνου του. Η Rachel Turner, αναγνωρισμένη σύμβουλος ύπνου, υποστηρίζει ότι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς είναι να αφήνουν ένα μικρό φωτάκι αναμμένο στο παιδικό δωμάτιο, ανησυχώντας ότι το σκοτάδι θα φοβίσει το μωρό τους. Ωστόσο, όσο πιο σκοτεινά τόσο το καλύτερο! «Τα νεογέννητα και τα βρέφη δεν φοβούνται το σκοτάδι, παρόλα αυτά ανταποκρίνονται στο φως.» Σβήστε τα φώτα, προμηθευτείτε κουρτίνες συσκότισης και εξασφαλίστε του έναν χώρο στον οποίο θα μπορεί να κοιμάται ανενόχλητο.

Όταν έρχεται η ώρα να το βάλετε για ύπνο

Προσπαθήστε τη νύχτα να είστε πιο ήρεμη, σχεδόν «υποτονική», έτσι ώστε η φωνή και οι κινήσεις σας να καλμάρουν το μωρό, πριν κοιμηθεί. Στην περίπτωση που κλάψει, κατά τη διάρκεια της νύχτας, φροντίστε τις ανάγκες του και βάλτε το πάλι για ύπνο, όσο πιο σύντομα μπορείτε.

Μην περιμένετε να κοιμηθεί το μωρό για να το βάλετε στην κούνια του

Προτιμήστε να βάζετε το παιδί στην κούνια του μισοκοιμισμένο, πριν ακόμα κοιμηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό θα μάθει να κοιμάται μόνο του χωρίς τη βοήθειά σας γιατί θα συνηθίσει την αίσθηση του στρώματος κι όχι της αγκαλιάς σας.

Φαγητό-παιχνίδι-ύπνος

Οργανώνοντας μια ημερήσια ρουτίνα φαγητού-παιχνιδιού-ύπνου, ενθαρρύνετε το μωρό σας να συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προσπαθήστε να είστε συνεπείς και να μην παρεκκλίνετε, διότι ακολουθώντας τις ίδιες συνήθειες καθημερινά, βοηθάτε το μωρό να καταλάβει μεγαλώνοντας, πότε είναι η ώρα του ύπνου και πότε του «παιχνιδιού».

Δεν είστε μόνες σας! Το ζήτημα του ύπνου απασχολεί μεγάλο αριθμό μαμάδων, όμως, είναι μια παροδική κατάσταση και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Χρειάζεται να έχετε υπομονή, να ακολουθείτε με συνέπεια το πρόγραμμα που έχετε ορίσει κι όλα θα βελτιωθούν με τον καιρό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v