Άμβλωση:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άμβλωση:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διακοπή κύησης ή αλλιώς άμβλωση ή έκτρωση, όπως εξάλλου και η αποβολή, είναι μία διαδικασία την οποία απεύχεται κάθε γυναίκα που μένει έγκυος. Δυστυχώς, σε μερικές περιπτώσεις είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της (σωματικής και ψυχικής) υγείας της μητέρας. Όσο δυσάρεστη κατάσταση κι αν είναι, όμως, οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένες.

Τι είναι η διακοπή κύησης;

Η Διακοπή κύησης  είναι μία ιατρική πράξη κατά την οποία διακόπτεται τεχνητά η κύηση με σκοπό να μην γεννηθεί το έμβρυο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «έκτρωση» και είναι διαφορετικό πράγμα από την «αποβολή», δηλαδή την φυσική απώλεια της εγκυμοσύνης.

Για ποιους λόγους γίνονται οι διακοπές κύησης;

Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να αναγκαστεί να κάνει έκτρωση, είναι οι εξής:

  • Πρόβλημα υγείας της μητέρας που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή της (πχ φάρμακα, ακτινοβολίες).
  • Υψηλή πιθανότητα το μωρό να έχει σοβαρή ανωμαλία/ αναπηρία, είτε γονιδιακή ή σωματική.
  • Από επιλογή της εγκυμονούσας για προσωπικούς ή άλλους λόγους.

Η διακοπή κύησης είναι ασφαλέστερο να πραγματοποιείται πριν από την 12η  εβδομάδα της κύησης, με ιδανικότερη περίοδο μέχρι τις 7-8 εβδομάδες.

 Τι ισχύει νομικά στην Ελλάδα

Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει τη διακοπή κυήσεως μόνο όταν συναινεί η εγκυμονούσα και από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο. Είναι απαραίτητη η συμμετοχή του αναισθησιολόγου και η διαδικασία πρέπει να λαμβάνει χώρα  σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

  • Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση
  • Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού (μη βιώσιμου).
  • Εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμούαποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί
  • Σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό (στην περίπτωση αυτή ο όρος "έκτρωση" χρησιμοποιείται σε διακοπή που επισυμβαίνει πριν την 24η εβδομάδα). Επίσης σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση έκτρωσης εμβρύου με αποδεδειγμένα σοβαρές δυσλειτουργίες.

 Ποιο είναι το κόστος / Ασφαλιστικά ταμεία

Το κόστος της διακοπής κύησης ξεκινά από, περίπου,  €200. Ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ή το αν θα κριθεί απαραίτητη η διαμονή στο νοσοκομείο, το κόστος θα διαμορφωθεί αντίστοιχα προς τα πάνω. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ο ΕΟΠΥ καλύπτει μία τέτοια περίπτωση, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον γυναικολόγο και υπάρχει η συναίνεση της εγκυμονούσας, επομένως το κόστος είναι μηδενικό.

Τι προετοιμασία πρέπει να γίνει πριν τη διακοπή κύησης;

Η τρόπος της διακοπής της κύησης εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη και πραγματοποιείται είτε με τη χρήση φαρμάκων, είτε με χειρουργικούς τρόπους. Πριν επιλεχθεί η καταλληλότερη, για εσάς, μέθοδος, ο γιατρός σας θα πρέπει να σας πάρει ένα ιατρικό ιστορικό και να γίνουν οι παρακάτω εξετάσεις:

  • Αιματολογικές εξετάσεις για να αποκλειστεί η πιθανότητα αναιμίας και να βεβαιωθεί ο γιατρός για την ομάδα αίματος στην οποία ανήκετε.
  • Υπερηχογράφημα κύησης για να διαπιστωθεί η εβδομάδα κύησης την οποία διανύετε.
  • Κολπική, γυναικολογική εξέταση.
  • Έλεγχος του τραχήλου για λοιμώξεις. Στην περίπτωση που εντοπιστεί φλεγμονή των γεννητικών οργάνων, θα προηγηθεί θεραπεία ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα μόλυνσης της μήτρας.

 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μία διακοπή κύησης;

Η πραγματοποίηση μίας έκτρωσης πρέπει να γίνεται από μαιευτήρα γυναικολόγο, με την παρουσία αναισθησιολόγου και καρδιολόγου κι αφού έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες εξετάσεις που προαναφέρονται. Εάν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο κίνδυνος από μία έκτρωση για τη γυναίκα είναι πολύ μικρός, ειδικά εάν αυτή γίνει μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης. Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, αυξάνονται και οι πιθανότητες να υπάρξουν επιπλοκές.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την έκτρωση είναι οι εξής:

  • 1 στις 1000 εκτρώσεις: βαριά αιμορραγία
  • 1 στις 100 εκτρώσεις: τραυματισμός του τραχήλου (της εισόδου της μήτρας)
  • 4 στις 1000 εκτρώσεις: τραυματισμός της μήτρας στην χειρουργική μέθοδο.
  • 1 στις 1000 εκτρώσεις: τραυματισμός της μήτρας στην φαρμακευτική μέθοδο.

Δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τις ψυχολογικές προεκτάσεις μιας τέτοιας περίπτωσης. Σίγουρα είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει στρες, θλίψη, αίσθημα ματαίωσης, κτλ. Ακόμα και στις περιπτώσεις που η έκτρωση γίνεται από προσωπική επιλογή της γυναίκας που εγκυμονεί, παραμένει μια δύσκολη απόφαση που, όσο κι αν μοιάζει ως η μόνη λύση, κοστίζει συναισθηματικά και ηθικά. Ένα μικρό ποσοστό των γυναικών που έχουν καταφύγει στην έκτρωση (για όποιο λόγο), νοσούν στη συνέχεια από κατάθλιψη. Εάν τα δυσάρεστα συναισθήματα επιμείνουν, καλό είναι να ακολουθήσει επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ή να ζητηθεί βοήθεια από κάποιον δημόσια φορέα (Γραμμή Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη: 1034).

Μετά τη διαδικασία της έκτρωση, θα πρέπει να ενημερωθεί ο γυναικολόγος της ασθενούς εάν παρουσιάσει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Βαριά αιμορραγία
  • Πολύ έντονο πόνο
  • Υψηλό πυρετό

Μέθοδοι διακοπής κύησης

Με τη χρήση φαρμάκων (πριν τις 9 εβδομάδες)

Σε αυτή την περίπτωση, χορηγούνται στην εγκυμονούσα δύο διαφορετικά φάρμακα. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μεσολαβούν 36 ώρες, και το αποτέλεσμά της δράσης τους μοιάζει πολύ με τη φυσική αποβολή. Τα συμπτώματα είναι κολπική αιμορραγία και πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς μέχρι να αποβληθεί το κύημα. Καλό είναι να γνωρίζετε πως τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην έκτρωση μπορεί να φέρουν αδιαθεσία, ή διάρροια, ενώ το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη χρήση των φαρμάκων ίσως να είναι επώδυνο, αλλά με τη χρήση των κατάλληλων αναλγητικών ο πόνος θα περιοριστεί.

Με τη χρήση φαρμάκων σε προχωρημένη εγκυμοσύνη (από τις 9 έως τις  20 εβδομάδες κύησης)

Η αντίστοιχη μέθοδος σε προχωρημένη εγκυμοσύνη θα διαρκέσει πιο πολύ και πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερες από μία δόσεις φαρμάκου. Σε προχωρημένες εγκυμοσύνες, αυξάνονται οι πιθανότητες για σημαντική αιμορραγία και την αναγκαστική διαμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο. Επίσης, αυξάνει ο κίνδυνος να μην απομακρυνθεί ολόκληρος ο πλακούντας και να χρειαστεί χειρουργική απόξεση για την αφαίρεσή του. Σε γενικές γραμμές, στο δεύτερο τρίμηνο, η φαρμακευτική μέθοδος έχει περισσότερες επιπλοκές από ότι η χειρουργική.

Έκτρωση με αναρροφητικό κενού (από τις 7 ως και τις 14 εβδομάδες κύησης)

Η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί 5-10 λεπτά και θεωρείται σχετικά εύκολη. Προηγείται μέθη (ελαφριά αναισθησία) της εγκυμονούσας, ακολουθεί καθάρισμα με αντισηπτικά της περιοχής και έπειτα, με φαρμακευτική αγωγή που έχει προηγηθεί, προκαλείται διαστολή στον τράχηλο της μήτρας για να μπορεί ο γιατρός να έχει πρόσβαση. Κατόπιν, ένας λεπτός σωλήνας που συνδέεται με συσκευή κενού εισέρχεται στη μήτρα και με τη βοήθεια αναρρόφησης απομακρύνεται το κύημα. Μετά το τέλος της επέμβασης ενδέχεται να ακολουθήσει ήπια απόξεση της μήτρας για να καθαρίσει η περιοχή της μήτρας. Η ασθενής, ίσως να έχει μικρή αιμορραγία για τις επόμενες ημέρες.  
Χειρουργική διαστολή και απόξεση (από τις 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης)

Και σε αυτή την περίπτωση προκαλείται διαστολή της μήτρας με φαρμακευτική αγωγή. Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό ήπια αναισθησία (μέθη) και διαρκεί 10-20 λεπτά.  Μετά την διαστολή του τραχήλου αφαιρείται το κύημα με τη χρήση ξέστρου και απορροφητικού σωλήνα.  Ενδέχεται να χρειαστεί η διαμονή στο νοσοκομείο για ένα 24ωρο και, όπως και στην έκτρωση με αναρροφητικό κενού, να ακολουθήσει αιμορραγία για λίγες εβδομάδες.

Διακοπή σε προχωρημένη εγκυμοσύνη (από τις 20 έως τις 24 εβδομάδες κύησης)

Η διακοπή κύησης σε τόσο προχωρημένο στάδιο ίσως έχει περισσότερες επιπλοκές και άρα η ασθενής να πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον μία ημέρα. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που η εγκυμοσύνη έχει φτάσει τις 22 εβδομάδες, είναι απαραίτητο να προκληθεί ενδομήτρια διακοπή της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου γιατί είναι πιθανό να γεννηθεί ζωντανό.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με φαρμακευτική μέθοδο (παρόμοια με την αποβολή σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης ) είτε με χειρουργική, η οποία δε διαφέρει πολύ σαν διαδικασία από τη χειρουργική διαστολή και απόξεση στις 15 εβδομάδες. Η διαδικασία γίνεται με τη χορήγηση αναλγητικών και, αν χρειαστεί, περιοχικής αναισθησίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, η φαρμακευτική μέθοδος προκαλεί περισσότερες επιπλοκές από τη χειρουργική μέθοδο.

Η διακοπή κύησης είναι, αναμφίβολα, μια κατάσταση δυσάρεστη και εξαιρετικά δύσκολη για τη γυναίκα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητη, είναι σημαντικό να ακολουθηθεί η σωστή ιατρική διαδικασία χωρίς την παραμικρή έκπτωση ώστε να γίνει ομαλά και χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία της ασθενούς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v