5 συνταγές με καλοκαιρινά λαχανικά

5 συνταγές με καλοκαιρινά λαχανικά

Μελιτζάνες, πιπεριές, μπάμιες και κολοκύθια έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή και εμείς τα μαγειρεύουμε σε 5 λαχταριστές συνταγές.

Γεμιστά κολοκύθια της κυρά-Ντίνας

Δεν έχετε ξαναδοκιμάσει τέτοια γεμιστά, τα οποία (προσοχή!) μαγειρεύονται στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο.

Τι θα χρειαστείτε
4 κολοκύθια μεγάλα
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 φλ. κιμά χοιρινό
½ φλ. ρύζι καρολίνα
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 φλ. κεφαλοτύρι
2 αβγά
Μαργαρίνη
3 κ.σ. ντομάτα κονκασέ
2 λεμόνια
1 κρεμμύδι
1 ματσ. μαϊντανό
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 σπιτικό ζωμό λαχανικών

Τι θα κάνετε: Κόβετε την κορυφή από τα κολοκυθάκια και τα αδειάζετε αφήνοντας, όμως, αρκετή ψίχα στα τοιχώματα του εσωτερικού τους. Ξεφλουδίζετε μια από τις κορυφές και την κόβετε σε χοντρές φέτες τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε σαν καπάκι για τα κολοκυθάκια.

Σε τηγάνι ζεσταίνετε τη μαργαρίνη. Κόβετε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το τσιγαρίζετε στη μαργαρίνη. Προσθέτετε τον κιμά και τον τσιγαρίζετε να πάρει χρώμα, πατώντας τον με μια κουτάλα για να μην έχει καθόλου κομμάτια. Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, τον μαϊντανό που έχετε ψιλοκόψει, το κονκασέ και ανακατεύετε.

Ξεπλένετε το ρύζι σε κρύο νερό να φύγει η κόλλα του. Προσθέτετε λίγο βραστό νερό στο τηγάνι και ρίχνετε το ρύζι ανακατεύοντας να πάει παντού, και αφήνετε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό.

Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε το κεφαλοτύρι τριμμένο και δύο κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά.

Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια, κρατάτε τους κρόκους για το αβγολέμονο, και αφού κρυώσει λίγο το μείγμα, προσθέτετε τα ασπράδια στο μείγμα του κιμά και ανακατεύετε να πάνε παντού.

Γεμίζετε με κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι πάνω και τους βάζετε το καπάκι που κρατήσατε από την κομμένη κορυφή τους.

Τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα και συμπληρώνετε νερό για να καλύψει τα κολοκύθια και 3-4 κουταλιές μαργαρίνη και αφήνετε να βράσουν για τουλάχιστον 45 λεπτά.

Για το αβγολέμονο, προσθέτετε δυο κουταλιές νερό στους δύο κρόκους που κρατήσατε, προσθέτετε κορν φλάουρ και τον χυμό των 2 λεμονιών. Χτυπώντας συνέχεια τα αβγά, προσθέτετε 3-4 κουταλιές ζουμί από την κατσαρόλα στα αβγά για να πάρουν θερμοκρασία, και μετά αδειάζετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακινώντας την κατσαρόλα κυκλικά για να πάει παντού.

Αφήνετε να πάρει μια βράση ο ζωμός με το αβγολέμονο ίσα-ίσα να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρετε τα κολοκύθια σε πιάτο, τα κόβετε κατά μήκος σε κομμάτια, περιχύνετε με το αβγολέμονο για να πάει παντού και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Ένα λαχταριστό πιάτο για όσους αγαπούν τις μελιτζάνες και τις πλούσιες, κρεμώδεις γεύσεις.

Τι θα χρειαστείτε
3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
4 κουτ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλ. φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες (ή του κουτιού κονκασέ)
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
2 κουτ. αλεύρι
2 κουτ. φρέσκο βούτυρο
2 φλιτζ. γάλα
1 αβγό
Αλάτι, πιπέρι
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Τι θα κάνετε: Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις αλατίζουμε και τις αφήνετε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε καλά. Τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι, να μαραθούν ελαφρά, και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο.

Στο μεταξύ ζεσταίνετε 4-5 κουταλιές λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι με τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνετε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για 20-25 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ο κιμάς. Ανακατεύετε, τέλος, τον μαϊντανό.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι. Ανακατεύετε και προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα. Αλατοπιπερώνετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα. Προσθέτετε το αβγό και το μισό τυρί. Ανακατεύετε.

Αραδιάζετε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τις γεμίζετε με το μείγμα του κιμά. Πάνω σε κάθε μελιτζάνα βάζετε μια κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζετε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί .

Ψήνετε στους 180ο για 45 περίπου λεπτά και μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
(Συνταγή: eliasmamalakis.gr)

Ριζότο με κοτόπουλο και πολύχρωμες πιπεριές

Ελαφριά και γρήγορη συνταγή που τιμά την πρωταγωνίστρια των καλοκαιρινών λαχανικών, την πιπεριά.

Τι θα χρειαστείτε
½ πιπεριά κόκκινη
½ πιπεριά πορτοκαλί
½ πιπεριά πράσινη
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο κομμένα σε λωρίδες
1 φλ. ρύζι μπασμάτι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
Λίγο ξερό βασιλικό
Ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Νερό όσο πάρει

Τι θα κάνετε: Κόβετε σε κύβους τις πιπεριές και σε λεπτές λωρίδες το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και αφού κάψει σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τις πιπεριές. Τσιγαρίζετε τις πιπεριές για ένα λεπτό και ρίχνετε και το κοτόπουλο. Τα αφήνετε να τσιγαριστούν για πέντε λεπτά.

Ρίχνετε στο τηγάνι την μουστάρδα και ανακατεύετε καλά. Ακολούθως ρίχνετε και τον χυμό λεμονιού, τον βασιλικό και τη ρίγανη ανακατεύοντας πάντα, και το αφήνετε για 2-3 λεπτά.

Ρίχνετε το ρύζι και το αφήνετε, αρχικά ανακατεύοντας να τραβήξει τα υγρά από το τηγάνι, και μετά ρίχνετε λίγο-λίγο νερό ώσπου να είναι έτοιμο το ρύζι και να έχει τραβήξει όλα τα υγρά από το τηγάνι.
(Συνταγή: sintagespareas.gr)

Σφουγγάτο με μπάμιες και κολοκυθάκια

Εσείς που δηλώνετε πως δεν τρώτε τις μπάμιες, είναι γιατί δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα την παρακάτω συνταγή.

Τι θα χρειαστείτε
200 γρ. μπάμιες
2 κολοκύθια, τριμμένα στον τρίφτη και καλά στυμμένα με τα χέρια
1 ντομάτα, ξεσποριασμένη και κομμένη σε μικρά καρέ
6 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
½ φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
1 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. σούπας ξίδι
70 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε τις μπάμιες ως εξής: με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι ξεφλουδίζετε περιμετρικά το κοτσανάκι τους, αφήνοντας έναν κώνο και φροντίζοντας να μην ανοίξετε τρύπα προς το εσωτερικό, ώστε να μην ξεχυθούν τα σπόρια στο μαγείρεμα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το μισό λάδι και τις μπάμιες. Τις σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν κάπως. Ρίχνετε το ξίδι και το αφήνετε να εξατμιστεί. Προσθέτετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα τριμμένα κολοκύθια και την ντομάτα. Τα σοτάρετε μέχρι να στεγνώσουν κάπως τα υλικά. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και το αλεύρι και ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι με τα λαχανικά.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε την ομελέτα μέχρι να «γίνει» από κάτω (ελέγχετε ανασηκώνοντας με μια σπάτουλα). Στη συνέχεια αναποδογυρίζετε την ομελέτα σε ένα μεγάλο πιάτο και την αφήνετε να γλιστρήσει στο τηγάνι ώστε να ψηθεί και από την άψητη πλευρά της. Αν δεν έχετε αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρετε με το «γύρισμα» της ομελέτας, τυλίγετε το χερούλι του τηγανιού 2-3 φορές με αλουμινόχαρτο (αν είναι πλαστικό) και βάζετε για λίγο το τηγάνι κάτω από το γκριλ του φούρνου, μέχρι να πήξει το αυγό και να ροδίσει η επιφάνεια.

Συνοδεύεται με τυρί φέτα, σαλάτα ή ακόμα και τηγανιτές πατάτες.
(Συνταγή: gastronomos.gr)

Καλοκαιρινοί κεφτέδες λαχανικών

Τραγανοί και λαχταριστοί, έτοιμοι σε μόλις 30 λεπτά, οι λαχανο-κεφτέδες συμπληρώνουν τέλεια το καλοκαιρινό τραπέζι.

Τι θα χρειαστείτε
1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη
3 ντομάτες χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια τριμμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 αυγά χτυπημένα
1 φλ. τσαγιού φέτα σε τρίμματα (όσο σηκώσει)
Περίπου 2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

Τι θα κάνετε: Τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη και τα στύβετε καλά. Τα βάζετε σε μπολ. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους. Τις ψιλοκόβετε και τις ρίχνετε στα κολοκύθια. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αυγά, τη φέτα, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά και λίγο-λίγο ρίχνετε το αλεύρι μέχρι να πετύχετε πηχτό χυλό. Κουταλιά-κουταλιά ρίχνετε το μείγμα σε καυτό ελαιόλαδο. Τηγανίζετε 2-3 λεπτά κάθε πλευρά να ροδίσει. Στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε.
(Συνταγή: argiro.gr)

v