Ο γιος μου θέλει να χωρίσουμε με τη μαμά του και η συμπεριφορά του είναι περίεργη. Πώς μπορούμε να χειριστούμε αυτή την κατάσταση;

Ο γιος μου θέλει να χωρίσουμε με τη μαμά του και η συμπεριφορά του είναι περίεργη. Πώς μπορούμε να χειριστούμε αυτή την κατάσταση;
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 10 ετών και τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει πολύ η συμπεριφορά του. Συγκεκριμένα, κλαίει και ζητάει να κοιμηθεί με την μαμά του τα βράδια ή να κάνει κι εκείνη ό.τι κάνει κι αυτός. Επιπλέον, δεν θέλει να την ακουμπάω καθόλου όταν πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο, δεν θέλει να βγαίνω φωτογραφία μαζί της και άλλα πολλά. Σε συζήτηση που είχα μαζί του, μου είπε σε μένα και στην μαμά του ότι με ζηλεύει και θέλει να χωρίσουμε. Δεν ξέρουμε πως να χειριστούμε την όλη κατάσταση, έχουμε αρχίσει να κουραζόμαστε και όσο περνάει ο καιρός η συμπεριφορά του χειροτερεύει. Πρέπει να τον δει κάποιος ειδικός; Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: bouncebackparenting.com

Αγαπητέ αναγνώστη,

Περιγράφετε μια συμπεριφορά του γιού σας που έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους μήνες. Μέσω της συμπεριφοράς τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, επικοινωνούν. Ο γιός σας λοιπόν σας επικοινωνεί ένα μήνυμα για κάτι που τον δυσκολεύει. Καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε τι μπορεί να είναι αυτό και εάν υπάρχει κάποιο γεγονός που συνδέεται χρονικά με την έναρξη αυτής της δυσκολίας.

Η έγνοια σας για εκείνον χρειάζεται να είναι πολύπλευρη. Είναι σημαντικό να δείτε πώς αισθάνεται και πώς λειτουργεί ακόμα και τις στιγμές που σας ζητά να μην είστε κοντά. Να εντοπίσετε εάν υπάρχουν και σε άλλα επίπεδα σημαντικές διαφορές το τελευταίο διάστημα, τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Τόσο στις σχέσεις εντός οικογένειας όσο και εκτός.

Είναι πολύ όμορφο εκ μέρους σας που τον ρωτάτε και μπορείτε να ακούσετε τι θα σας πει ακόμη και εάν σας ζορίσει. Πριν όμως δυσκολέψει εσάς, έχει δυσκολευτεί και ο ίδιος. Εφόσον έχετε τη διάθεση να το μοιραστείτε και να το αλλάξετε, το πιο βοηθητικό για εσάς θα ήταν να απευθυνθείτε όλοι μαζί σε έναν οικογενειακό θεραπευτή, ώστε καθένας από την πλευρά του να αναλάβει κομμάτια αυτής της αλλαγής που επιθυμείτε.

Είναι σημαντικό να βγείτε όλοι κερδισμένοι από αυτήν τη φάση. Μείνετε ενωμένοι, λοιπόν, ακόμα και στη θεραπεία σας και συνεχίστε να προσπαθείτε.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v