7 χόμπι για αγχωμένες μαμάδες

7 χόμπι για αγχωμένες μαμάδες

Η καθημερινότητα μιας μαμάς είναι δύσκολη και απαιτητική. Ξυπνάμε πρώτες, τρέχουμε για όλους και για όλα και φροντίζουμε και το σπίτι. Ο χρόνος είναι μετρημένος και όταν τον βρίσκουμε, το μόνο που θέλουμε είναι να ξεκουραστούμε. Ωστόσο, δεν τα καταφέρνουμε πάντα γιατί οι ευθύνες και οι έγνοιες μας βαραίνουν. Το άγχος είναι ύπουλο και τρυπώνει βαθιά μέσα μας και βγαίνει στην επιφάνεια εκεί που δεν το περιμένουμε. Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να το διαχειριστούμε και ένας από αυτός είναι να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας. Και ποιος είναι καλύτερος τρόπος  να «ξεφύγουμε» από ένα χόμπι;

Φτιάξτε το δικό σας λεύκωμα 

Μην πάει ο νους σας σε αυτά που κρατούσαμε παιδιά και ανταλλάσσαμε στα διαλείμματα του σχολείου. Εννοούμε ένα διαφορετικό λεύκωμα, που θυμίζει περισσότερο φωτογραφικό άλμπουμ. Ξεθάψτε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες και φτιάξτε από την αρχή το δικό σας λεύκωμα, κολλώντας τες σε μια σελίδα, γράφοντας αφιερώσεις ή ακόμη και ζωγραφίζοντας κάτι δικό σας.

 Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό και να αναδείξετε την αρτιστίκ πλευρά σας, μπορείτε να φτιάξετε τους δικούς σας οδηγούς με ρούχα, ταινίες, μουσική, συνταγές και ό,τι άλλο σας αρέσει. Το παρακάτω βίντεο θα σας δώσει ιδέες για τα διάφορα είδη λευκωμάτων και πώς να τα δημιουργήσετε:

Για τις μαμάδες που βαριούνται το γυμναστήριο

Αν και μόνο στη λέξη γυμναστήριο δυσανασχετείτε, μην απελπίζεστε! Ευτυχώς, για εσάς υπάρχουν εναλλακτικές μορφές άσκησης που όχι μόνο βοηθούν στη σύσφιξη του σώματος, αλλά και στη μείωση του άγχους γιατί μέσω της άσκησης παράγεται η ορμόνη της ευτυχίας η σεροτονίνη.

Barre a terre

Είναι ένα είδος γυμναστικής που περιλαμβάνει ασκήσεις μπαλέτου στο έδαφος. Μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να είστε πρώην πρίμα μπαλαρίνα. Οι ασκήσεις είναι ειδικά διαμορφωμένες, ακόμη και για μη χορευτές και εκτός του ότι βελτιώνουν την στάση του σώματος, χαρίζουν ενδυνάμωση σε πόδια και κορμό. Παρόλο που το barre a terre διατηρεί την τεχνική του μπαλέτου, απευθύνεται σε όλους και σε όλες τις ηλικίες.

Περπάτημα

Πέραν του γεγονός ότι κάνει καλό στην υγεία, βοηθάει πολύ και στην καταπολέμησης του στρες. Με το να περπατάτε μισή ώρα την ημέρα, θα μπορέσετε να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας και να ηρεμήσετε. Δοκιμάστε να ακούσετε μουσική περπατώντας, που σίγουρα θα σας φτιάξει τη διάθεση.

Κηπουρική

Η κηπουρική είναι μια υπέροχη ασχολία για να γεμίσετε τον χρόνο σας δημιουργικά, ομορφαίνοντας το μπαλκόνι ή την βεράντα σας. Θα έχετε την ευκαιρία να έrθετε κοντά με τη φύση, δημιουργώντας από το μηδέν έναν όμορφο «κήπο», τον οποίο θα μπορείτε να απολαμβάνετε μαζί με την οικογένεια, τα καλοκαίρια. Με την φροντίδα των λουλουδιών, θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να ηρεμήσει και να ξεφύγει –έστω για λίγο- από τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Mπορείτε ακόμη να φυτέψετε τα δικά σας λαχανικά.

Φωτογραφία

Κατά καιρούς γίνονται πολλά σεμινάρια φωτογραφίας, αν όμως δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο ή ψάχνετε μια πιο οικονομική λύση μπορείτε να ασχοληθείτε ερασιτεχνικά. Επιλέξτε μια θεματολογία που σας αρέσει και σας εκφράζει είτε είναι οικογενειακά πορτρέτα, είτε τοπία ή σκηνές καθημερινότητας και δείτε τη ζωή από την οπτική ενός φωτογράφου.

Παζλ με 1000 κομμάτια

Ποιος είπε ότι η συγκεκριμένη ενασχόληση αφορά αποκλειστικά τα παιδιά; To να εστιάσετε την προσοχή σας στην δημιουργία ενός παζλ-πίνακα, είναι ένα χαλαρωτικό χόμπι που βοηθάει τον εγκέφαλο να μένει σε εγρήγορση ανεξάρτητα από την ηλικία. Eίναι πραγματικά κατόρθωμα να ενώσεις 1000 κομμάτια παζλ και ποιος είναι  καλύτερος τρόπος να το δείξεις από το να κρεμάσεις το τελικό αποτέλεσμα στον τοίχο του σαλονιού.

Πλέξιμο

Εκτός του ότι θα έχετε την ευκαιρία να χαρίσετε όμορφα δώρα σε εσάς και στα αγαπημένα σας πρόσωπα, το πλέξιμο είναι αρκετά αγχολυτικό λόγω των επαναληπτικών κινήσεων. Απαιτεί συγκέντρωση, αλλά μόλις το συνηθίσετε θα σας βγαίνει φυσικά προσφέροντας σας τη χαρά της δημιουργίας. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ζητήσετε τα φώτα της γιαγιά σας για να το πετύχετε- κυκλοφορούν πολλά  βιβλία και βιντεάκια που θα σας καθοδηγήσουν βήμα-βήμα.

Είτε επιλέξετε το πλέξιμο, είτε την κηπουρική το νόημα παραμένει ίδιο: όταν κάποιος ασχολείται με κάτι που τον εκφράζει, βρίσκει έναν τρόπο να ξεφεύγει από το καθημερινό άγχος και τις έγνοιες. Ακόμη κι αν αφιερώσετε μόνο μισή ώρα στον εαυτό σας θα βρείτε την ηρεμία που ψάχνετε.

v