Από το μπουσούλημα στο περπάτημα: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Από το μπουσούλημα στο περπάτημα: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Ένα μικρό βήμα για το χαριτωμένο πλασματάκι μας, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα!

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, όταν ένα παιδί καταφέρνει να σταθεί όρθιο και να περπατήσει νιώθει σαν να κατέκτησε ολόκληρο το σύμπαν. Ξαφνικά, μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει δίχως να εξαρτάται από τη μαμά ή τον μπαμπά, είναι ελεύθερο να ανακαλύψει τον κόσμο με τους δικούς του ρυθμούς ενώ παράλληλα, κάνει και τα πρώτα του βήματα στον κόσμο των ενηλίκων.

Σαν γονείς, οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τη νέα δραστηριότητα του παιδιού μας, αλλά και να το προστατέψουμε από τυχόν στραβοπατήματα.

Περπατήστε μαζί του

Όταν τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα, μαθαίνουν αρχικά το βάρος του σώματός τους κι έπειτα, δειλά δειλά, να περπατούν. Μέχρι να τα καταφέρουν, καλό είναι να τα κρατάτε από το χέρι ενθαρρύνοντας την νέα τους «ασχολία». Όσο περνάει ο καιρός και τα βήματά τους σταθεροποιούνται, φροντίστε να είστε απλά κοντά τους. Αφήστε τα να δοκιμάσουν μόνα τους, αλλά κρατήστε τα μόλις πάνε να πέσουν. Εξάλλου, εάν πέσουν και χτυπήσουν στο ξεκίνημα αυτής τους της προσπάθειας, θα συνδέσουν τον πόνο με το περπάτημα και θα αργήσουν να ξαναδοκιμάσουν.

Βάλτε χοντρά χαλιά

Τα παιδιά, πριν περπατήσουν, έχουν τη συνήθεια να πιάνονται από τα τραπέζια (ή οτιδήποτε βρίσκεται στο ύψος τους) και να στέκονται όρθια. Κάποιες φορές χάνουν την ισορροπία τους και πέφτουν με δύναμη. Τα χοντρά χαλιά θα τα προστατέψουν από ένα «βαρύ» χτύπημα και θα μειώσουν τον κίνδυνο ατυχήματος.

Καλύψτε γωνίες και πρίζες

Τα πρώτα βήματα πάνε παρέα με το «ανακαλύπτω τον κόσμο». Η περιέργεια για ό,τι βλέπουν είναι τόσο μεγάλη που θέλουν να τα αγγίζουν όλα! Εάν, λοιπόν, δεν είχατε καλύψει τις πρίζες του σπιτιού στο μπουσούλημα, κάντε το τώρα που ξεκινάει να περπατάει. Επίσης, οι κόχες των τραπεζιών μπορεί να αποβούν μοιραίες. Όλη η προσοχή των παιδιών, είναι εστιασμένη στο πώς θα σηκωθούν και θα περπατήσουν ενώ δεν έχουν μάθει ακόμα να υπολογίζουν τους κινδύνους ενός σπιτιού.

Απομακρύνετε αιχμηρά και βαριά αντικείμενα από προφανή σημεία

Όταν τα παιδιά περνούνν από το στάδιο του μπουσουλήματος στο στάδιο του περπατήματος, αρχίζουν να πιάνουν και να επεξεργάζονται τα πάντα. Βαριά και αιχμηρά αντικείμενα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα εάν βρίσκονται σε κοινή θέα. Επίσης, απομακρύνεται οτιδήποτε σπάει ή είναι αρκετά μικρό και μπορεί το παιδί να το καταπιεί.

                 

Ασκήσεις για ενδυνάμωση των ποδιών

Εφόσον το μικρό σας έχει ήδη μπει στο στάδιο «σηκώνομαι και περπατάω», προσπαθήστε να το βοηθήσετε ενδυναμώνοντας τα ποδαράκια του.  Κάντε του απλές ασκήσεις όπως άνοιγμα – κλείσιμο των ποδιών, ή κίνηση των ποδιών προς τα πάνω και τεντώματα προς τα κάτω. Το βοηθάτε, έτσι, να δυναμώσουν οι μύες της λεκάνης καθώς και οι γλουτιαίοι και οι μηριαίοι, ενώ βοηθάτε τους μύες να ξεδιπλωθούν και να αναπτυχθούν.

Πρώτα παπούτσια

Οι παιδίατροι συνιστούν τα πρώτα βήματα να γίνονται με γυμνά πόδια για μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα, αφού τα παιδιά έχουν την αίσθηση του πού πατάνε και ορίζουν καλύτερα το σώμα τους. Εάν, ωστόσο, χρειάζονται παπούτσια για έξω από το σπίτι, προτιμήστε υποδήματα που θα αγκαλιάζουν το ποδαράκι του και θα το κρατούν σταθερό.  Βεβαιωθείτε πως διαλέξατε το σωστό νούμερο και φροντίστε οι σόλες να είναι μαλακές και προστατευτικές.

Μην το πιέσετε να περπατήσει περισσότερο από όσο θέλει

Μην ξεχνάτε πως κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Ακόμα κι αν δείτε πως το παιδί σας που λίγες μέρες πριν προσπάθησε να περπατήσει πλέον προτιμάει το μπουσούλημα, μην το πιέσετε. Ίσως δεν νιώθει ακόμα την ασφάλεια που χρειάζεται για να περάσει στο επόμενο στάδιο. Δώστε του το χρόνο που θέλει και προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν δίπλα του. Θα σηκωθεί και θα περπατήσει ξαφνικά και όταν δεν θα το περιμένετε!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v