8 tips για να τους χαρίσετε αξέχαστες παιδικές αναμνήσεις

8 tips για να τους χαρίσετε αξέχαστες παιδικές αναμνήσεις

Είναι γεγονός ότι η σημερινή μέση οικογένεια περνά πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση. Και είναι, επίσης, γεγονός πως αν κοιτάξουμε πίσω, στα δικά μας παιδικά χρόνια, οι στιγμές που θυμόμαστε δεν έχουν καμία σχέση με τη μικρή οθόνη. Σηκωθείτε, λοιπόν, από τον καναπέ και δείτε πώς θα περάσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας, όσο φορτωμένο πρόγραμμα κι αν έχετε, όσο κουρασμένοι κι αν είστε.

Προγραμματίστε το

Ορίστε συγκεκριμένες ώρες και μέρες μέσα στην εβδομάδα, τις οποίες μπορείτε να αφιερώσετε στην οικογένειά σας και μην τις διαθέσετε για κανέναν άλλον σκοπό. Φροντίστε, μάλιστα, να μην έχουν ούτε τα παιδιά σας υποχρεώσεις αυτά τα διαστήματα. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε αυτό το διάστημα, συντροφιά με τα παιδιά.

Η ομορφιά του αυθορμητισμού

Ή αλλιώς... μην σκεφτείτε. Αφήστε στην τύχη και στις συγκυρίες το τι μπορείτε να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας με την οικογένεια. Π.χ., αν έπεσε ένα δόντι από το παιδί, δείτε το σαν ευκαιρία να πάτε βόλτα για να βρείτε ένα σπίτι με κεραμίδια και να το πετάξετε.

Τα σημαντικά «συστατικά»

Για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια, απαιτούνται κάποια στοιχεία-κλειδιά:
- Να είστε όλοι μαζί (όχι ο μπαμπάς με τα παιδιά και η μαμά να μαγειρεύει).
- Να κάνετε κάτι διασκεδαστικό (π.χ. να παίζετε κάποιο παιχνίδι ή να πάτε μία βόλτα σε κάποιο πάρκο).
- Αυτό που θα κάνετε να ανταποκρίνεται σε κάθε ηλικία (γιατί και το μωρό της οικογένειας έχει δικαίωμα στη διασκέδαση!).
- Να μιλάτε (ένας λόγος που περνάτε χρόνο μαζί είναι για να καταφέρετε, σε συνθήκες χαλαρότητας και θετικής ενέργειας, να πείτε όλα αυτά που τον προηγούμενο καιρό δεν είχατε μπορέσει, αλλά και για να ακούσετε τι έχουν να πουν οι υπόλοιποι).

Η σπουδαιότητα της φύσης

Σε κάθε παιδί αρέσει να παίζει σε φυσικό περιβάλλον, όμως επειδή η ασφάλεια είναι ένα ολοένα και πιο δύσκολο ζητούμενο, δύσκολα θα αφήσουμε μόνο του το παιδί μας σε ένα πάρκο ή ένα άλσος. Ευκαιρία, λοιπόν, να επισκεφθούμε όλοι μαζί ένα όμορφο φυσικό τοπίο, να περπατήσουμε δίπλα στο ποταμάκι, να κάνουμε ποδήλατο ή να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα σε μία παραλία.

Διακοπή ρεύματος (;)

Όταν συμβαίνει, ας είμαστε προετοιμασμένοι για να το διασκεδάσουμε: Ας έχουμε εύκαιρα κεριά, φακούς και… ιστορίες για να αφηγηθούμε στα παιδιά μέχρι να έρθει το φως.

Βραδιά ηλεκτρονικών

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να μην είναι «του διαβόλου», από την άλλη όμως δεν αποτελούν και τον ορισμό του ποιοτικού χρόνου με την οικογένεια. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, όπως μία βραδιά καραόκε ή με Buzz στο Playstation.

Απλές παραδόσεις

Μερικές φορές, οι πιο απλές στιγμές είναι και οι πιο πολύτιμες. Το να διαβάζετε βιβλία μαζί είναι μια απολαυστική δραστηριότητα όποια ηλικία κι αν έχουν τα παιδιά, ενώ δεν υπάρχει παιδί που να μην λατρεύει να το χαϊδεύουν πριν κοιμηθεί. Οι οικογενειακές διακοπές είναι επίσης αξιομνημόνευτες για τους περισσότερους, όπως και τα καθιερωμένα εορταστικά τραπέζια (π.χ. σε γιορτές και γενέθλια).

Η χαρά του απροσδόκητου

Δεν υπάρχει τίποτα που να φέρνει μεγαλύτερη χαρά στα νεότερα μέλη της οικογένειας από τη μαγεία του απροσδόκητου. Όπως τα Χριστούγεννα, πριν ανοίξουν τα δώρα που τους έφερε ο Άγιος Βασίλης. Μπορείτε να οργανώσετε ένα πάρτι-έκπληξη, ακόμη κι αν δεν υπάρχει λόγος, καλώντας φίλους και δυναμώνοντας τη μουσική, μπορείτε να κλείσετε τα πιο φτηνά εισιτήρια που έτυχε να βρείτε τελευταία στιγμή για ένα τριήμερο με την οικογένεια, ενώ ένας βραδινός μαξιλαροπόλεμος… δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Πηγή: Lifescript

v