Η 8χρονη κόρη μου μας μιλάει άσχημα και είναι κακομαθημένη γιατί οι παππούδες της δεν της χαλάνε χατίρι. Τι μπορώ να κάνω;

Η 8χρονη κόρη μου μας μιλάει άσχημα και είναι κακομαθημένη γιατί οι παππούδες της δεν της χαλάνε χατίρι. Τι μπορώ να κάνω;
Ερώτηση:
Καλημέρα. Η κόρη μου είναι 8 χρόνων και τον τελευταίο καιρό μας μιλάει απότομα με χαρακτηρισμούς, θυμώνει όταν της απαγορευτεί το οτιδήποτε, κλαίει με λυγμούς και χτυπιέται. Είναι κακομαθημένη γιατί ζούμε με τους παππούδες της που δεν της χαλάνε χατίρι. Δεν ξέρω πώς να την κάνω να σταματήσει να μιλάει άσχημα και να μην ξεσπάει με τόσο τραγικό τρόπο. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: ak8.picdn.net

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι γονείς έχουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών τους. Είναι τα πιο αγαπητά πρόσωπα, τα πρόσωπα αναφοράς και φροντίδας, τα πρόσωπα στα οποία ένα παιδί θα στραφεί για οποιοδήποτε λόγο. Συχνά τα παιδιά, στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν κάτι που επιθυμούν στους γονείς τους, είτε δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να το κάνουν καλά, είτε νιώθουν αγωνία ότι δεν θα ακουστούν. Έτσι, έχουν περισσότερη ένταση.

Με όποιον τρόπο κι αν λένε κάτι, ακόμη και με τον πιο δύσκολο, είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι επιθυμούν να το μοιραστούν με τους γονείς τους, γιατί εκείνους εμπιστεύονται και γνωρίζουν πως θα τα βοηθήσουν.  

Η κόρη σας, λοιπόν, δυσκολεύεται και σας το εκφράζει με έναν τρόπο που δυσκολεύει και εσάς. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε για εκείνη είναι να τη φροντίσετε. Ακούστε την, ρωτήστε την τι την απασχολεί και κινηθείτε, ώστε να τη βοηθήσετε να το προχωρήσει. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε για την συμπεριφορά της, είναι να της δίνετε σταθερά με τον δικό σας τρόπο ένα διαφορετικό πρότυπο για να ακολουθήσει. Εάν εσείς μπορείτε να συζητάτε εποικοδομητικά και να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας με εμπιστοσύνη, τότε την διδάσκετε κι εκείνην ένα νέο τρόπο επικοινωνίας που δε χρειάζονται φωνές για να ακουστεί.

Οι δυσκολίες μπορούν να γίνουν αφορμές για σημαντικές αλλαγές και μαθήματα! Μην τις χάνετε!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v