Πώς επηρεάζει η βιομηχανία της μόδας τις κόρες μας και τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό

Πώς επηρεάζει η βιομηχανία της μόδας τις κόρες μας και τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό

Η πραγματική ομορφιά των ματιών βρίσκεται στο βλέμμα, και η πραγματική ομορφιά του ανθρώπου στην ψυχή. Δεν είναι λίγες οι φορές που γνωρίζουμε έναν άνθρωπο με ατέλειες ο οποίος, όμως, μας «κερδίζει» και μας γοητεύει, ενώ κάποιος αντικειμενικά όμορφος μας περνά εντελώς αδιάφορος. Μέχρι, όμως, να φτάσουμε σ’ αυτή την συνειδητοποίηση, έχουμε περάσει ώρες ατέλειωτες μπροστά στον καθρέφτη μας, προσπαθώντας να μοιάσουμε στις καλλονές που βλέπουμε στα περιοδικά και τις τηλεοράσεις.

Όσο είμαστε νεότερες παλεύουμε με δίαιτες, ξοδεύουμε περιουσίες σε ρούχα ή καλλυντικά και επισκέψεις σε αισθητικούς και πλαστικούς χειρουργούς. Τρανταχτό παράδειγμα μια παίκτρια του Next Top Model που, θέλοντας να μοιάσει στο πρότυπα που προωθεί η βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς, εμφανίστηκε στο σόου έχοντας κάνει πλαστικές επεμβάσεις. Το περίεργο ήταν πως η κριτική επιτροπή της εκπομπής, η οποία αποτελείται από γνωστούς παράγοντες αυτής της βιομηχανίας, την απέρριψε ασκώντας της σκληρή κριτική. Μεγάλη εντύπωση, δε, προκάλεσε η στάση της παρουσιάστριας και διεθνούς μοντέλου Βίκυς Καγιά, η οποία φαινόταν έκπληκτη για την επιλογή της παίκτριας να επέμβει στις ατέλειές της.

Τα μηνύματα που περνούν στα νέα κορίτσια είναι διφορούμενα και τα γεμίζουν με επιπρόσθετο άγχος. Τους ζητάμε να είναι τέλεια, αλλά χωρίς να διορθώνουν τις ατέλειές τους. Και να δεν γεννηθούν τέλειες; Κι αν δεν υπάρχει τελειότητα;   

Το ζητούμενο είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά από αυτόν τον μηχανισμό και να τους μεταφέρουμε, όσο γίνεται, την εμπειρία μας από τα δικά μας λάθη και στραβοπατήματα. Όταν το παιδί μας θέλει να μοιάσει στην Βίκυ Καγιά, για παράδειγμα, και αρχίσει να ντύνεται όπως εκείνη, να ανησυχεί για το βάρος της ή να περνάει ώρες μπροστά από τον καθρέφτη, μάλλον έχει έρθει η ώρα να εστιάσουμε λίγο παραπάνω στις επιρροές που δέχεται.

 Σωστή διατροφή και γυμναστική

Τα μοντέλα είναι αδύνατα. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε όλες αδύνατες. Ίσως το πιο καταστροφικό αποτέλεσμα των προτύπων ομορφιάς είναι οι διατροφικές διαταραχές που πλήττουν όλο και περισσότερο τις γυναίκες και ξεκινούν, κυρίως, από ψυχολογικά αίτια. Η ακραία ανασφάλεια και η ανάγκη των εφήβων να ανήκουν σε μια ομάδα, να είναι «της μόδας», τα οδηγούν στο σημείο να υπερβάλλουν και να βλάπτουν τον εαυτό τους. Πολλές οι περιπτώσεις της ανορεξίας, όπου νέα κορίτσια τρέφονται με ένα μήλο την ημέρα «καίγοντας» όχι μόνο το περιττό λίπος αλλά και την προσωπικότητά τους.

Όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας πρέπει να τα μάθουμε να τρέφονται σωστά και να γυμνάζονται. Το υγιές σώμα είναι και όμορφο, πράγμα που δεν θα δημιουργήσει μεγάλες ανασφάλειες στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας. Εντοπίστε το άθλημα που αγαπάνε τα κορίτσια σας και, όσο γίνεται, να φροντίζετε τη διατροφή τους. Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης και συνήθειας!



Γίνετε το πρότυπό της και σπάστε τα στερεότυπα

Το στερεότυπο της γυναίκας που πρέπει να είναι ψηλή, όμορφη, περιποιημένη και συνεσταλμένη είναι παντού! Δεν χρειάζεται να το βλέπει και μέσα στο σπίτι της. Έτσι κι αλλιώς, μέχρι μια ηλικία, εσείς είστε το πρότυπό της. Εάν μάθει από εσάς πως μια γυναίκα έχει δικαίωμα να επιλέγει πότε θέλει να είναι περιποιημένη και πότε όχι, χωρίς να υποκύπτει στους κανόνες της εκάστοτε μόδας και στους κοινωνικούς εξαναγκασμούς, πιθανότατα θα ακολουθήσει αυτό το μοντέλο ζωής.

Έχοντας μία μαμά που δίνει αξία στη σκέψη, στη δουλειά, στη διασκέδαση και στην προσωπική της εξέλιξη, θα κάνει το ίδιο όσο θα μεγαλώνει. Όλα είναι στο πρόγραμμα και όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Το τέλειο δεν υπάρχει πουθενά, αλλά δεν πειράζει… Οι ατέλειες είναι το αλατοπίπερο της ζωής και τις θέλουμε.

Διδάξτε στην κόρη σας να αγαπάει τον εαυτό της όπως ακριβώς είναι και να διεκδικεί το καλύτερο που μπορεί με τον πιο απλό τρόπο: αγαπήστε και φροντίστε πρώτα εσείς τον εαυτό σας!

Ενθαρρύνετε τα πολλά ενδιαφέροντα

Ένας άνθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα δύσκολα πέφτει στην παγίδα της τέλειας εξωτερικής ομορφιάς. Σαφώς και τον ενδιαφέρει, και ειδικά στην εφηβεία, αλλά όχι εμμονικά. Η ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες βοηθάει το παιδί να έρχεται αντιμέτωπο με διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα και να κάνει πολλούς φίλους. Μαθαίνει να προσαρμόζεται σε διάφορες καταστάσεις, να διευρύνει το πνεύμα του, του χαρίζει αυτοπεποίθηση και πολλούς φίλους! Το ζητούμενο είναι να γίνει ένας σκεπτόμενος άνθρωπος που θα φροντίζει να περνάει καλά και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία.

Αποδεχτείτε το παιδί σας όπως είναι, για να αποδεχτεί τον εαυτό του

Είναι σημαντικό για ένα παιδί να γνωρίζει πως είναι πάντα δίπλα του ο γονιός του. Για ένα κορίτσι, δε, είναι καθοριστικής σημασίας κατά πόσο νιώθει πως η αγαπημένη του μαμά μπορεί να το ακούσει, να το καταλάβει, να το βοηθήσει και να το αποδεχτεί όπως είναι. Από πολύ μικρή ηλικία, τα κορίτσια προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του περιβάλλοντός τους, νιώθοντας συχνά πως δεν είναι «αρκετά» και περνούν στο στάδιο της απόρριψης. Είναι καταλυτικής σημασίας για ένα κορίτσι να νιώσει αποδεκτό και αγαπητό ό,τι κι αν κάνει. Αποκτάει αυτοπεποίθηση, στηρίζεται στα πόδια του και αγαπάει τον εαυτό του. Μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δύσκολα θα επηρεαστεί από το τι κάνουν οι άλλοι ή από το πώς την θέλουν οι άλλοι. Ακόμα, όμως, κι αν αυτό που θέλει είναι να ακολουθήσει τον κόσμο της μόδας, εσείς απλά σταθείτε δίπλα της και βοηθήστε την με το παράδειγμά σας. Όποιο κι αν είναι το όνειρό της, μπορεί να το πραγματοποιήσει ούσα ο εαυτός της!  
 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v