Ένα διαφορετικό πάρτι γενεθλίων

Ένα διαφορετικό πάρτι γενεθλίων

Ο μήνας Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας των διακοπών μας. Ένας μήνας που δύσκολα θα συγκεντρώσετε παιδάκια ή ακόμη και οικογενειακούς φίλους για να στήσετε ένα μεγαλειώδες πάρτι γενεθλίων, αφού όλοι βρίσκονται χαμένοι στις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις.

Θυμάμαι την κόρη μου να παραπονιέται κάθε χρόνο, γιατί δεν είχε αρκετό κόσμο να γιορτάσει τον Δεκαπενταύγουστο τη γιορτή της. Έτσι θα ήθελα να σας προτείνω έναν ιδιαίτερο τρόπο εορτασμού των παιδικών γενεθλίων που σίγουρα θα μείνει αξέχαστο σε σας, στα παιδιά και σε όσους τυχερούς καλεσμένους παρευρεθούν μαζί σας. Δεν επικεντρώνεται στα δώρα, στα γλυκά ή στους στολισμούς (κάτι που είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να οργανώσετε αν βρίσκεστε σε διακοπές), αλλά είναι περισσότερο ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή το ίδιο σας το παιδί. 

Τι θα χρειαστείτε

  • Ένα σπάγκο που αντιπροσωπεύει τη διαδρομή του παιδιού σ’ ένα χρόνο
  • Ένα κεράκι με μια βάση που αντιπροσωπεύει τον Ήλιο
  • Μια υδρόγειο σφαίρα ή μια μπάλα που αντιπροσωπεύει την Γη
  • Όσες φωτογραφίες λένε την ιστορία του παιδιού σας βαλμένες μέσα σε ένα κουτί

 

Πώς παίζεται

Σχηματίστε έναν κύκλο με τον σπάγκο και βάλτε στο κέντρο του το κερί. Αυτό το κερί συμβολίζει τον Ήλιο, μια τεράστια μπάλα φωτιάς που καίει συνεχώς χωρίς να σβήνει ποτέ. Δώστε την υδρόγειο σφαίρα ή την μπάλα στο παιδί και μαζί μ’ αυτή θα περπατήσει αργά πάνω στο σπάγκο. Η μπάλα είναι η Γη, στην οποία ζούμε και γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή το κερί. Κάθε κύκλο που «γράφει» το παιδί μαζί με τη Γη είναι ένας χρόνος που περνά. Κάνει τόσους κύκλους, όσα τα χρόνια που γιορτάζει.

Το παραμύθι

Μια φορά κι έναν καιρό μια μαμά και ένας μπαμπάς ανυπομονούσαν για τη μεγάλη στιγμή. Η γιαγιά και ο παππούς αγωνιούσαν και βοηθούσαν πολύ μόλις ήρθε το νεογέννητο παιδί στο σπίτι. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της Μαρίας πάνω στη Γη (το παιδί που γιορτάζει ξεκινά να πατάει τον σπάγκο, κρατώντας τη σφαίρα). Η Μαρία γεννήθηκε και ήταν τόσο μικρή και ροδαλή και πάντα τυλιγμένη σε μια κουβερτούλα που πήγαινε από αγκαλιά σε αγκαλιά. Η μαμά κι ο μπαμπάς είναι πολύ περήφανοι, γιατί η Μαρία γίνεται ενός έτους και γιορτάζει τα πρώτα της γενέθλια. (Μέσα στον κύκλο πέφτουν οι πρώτες αναμνηστικές φωτογραφίες.)

Συνεχίστε την ιστορία έως ότου το παιδί περπατήσει γύρω από τον Ήλιο τόσες φορές όση είναι και η ηλικία του. Στο τέλος η Μαρία μπορεί να ακούσει το τραγουδάκι και να σβήσει το κεράκι της!

Να θυμάστε…

  • Τα παιδιά παίρνουν με αυτόν τον τρόπο μια πρώτη ιδέα για τη σχέση του Ήλιου με τη Γη και κατανοούν καλύτερα την έννοια του χρόνου.
  • Τα παιδιά δεν βαριούνται ποτέ να ακούνε την ιστορία της ζωής τους από τη γέννηση τους μέχρι σήμερα.
  • Τα γενέθλια ή η γιορτή για κάθε παιδί είναι ένα σημαντικό γεγονός. Να είστε σίγουρες ότι τα παιδιά σας δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την εμπειρία, την οποία πρωτοείδα σ’ ένα ταξίδι μου στην Ευρώπη και αργότερα έμαθα ότι αυτός είναι ο μοντεσσοριανός εορτασμός των γενεθλίων. Διαβάστε περισσότερα για το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα στη Βικιπαίδεια.

B..................................................................................................................

v