Ο 7χρονος γιος μου αντιμετωπίζει προβλήματα στις φιλίες του επειδή δεν ξέρει να χάνει. Πώς να τον βοηθήσω;

Ο 7χρονος γιος μου αντιμετωπίζει προβλήματα στις φιλίες του επειδή δεν ξέρει να χάνει. Πώς να τον βοηθήσω;
Ερώτηση:
Γεια σας. Ο γιος μου είναι 7 χρονών. Πιστεύω τον έχουμε κακομάθει. Σήμερα μου είπε ότι στο σχολείο τον λένε γκρινιάρη και ότι δεν τον παίζουν οι φίλοι του. Προσπαθώ να του μιλήσω και να του μάθω, να μάθει να χάνει, λέγοντας του ότι μόνο έτσι θα τον κάνει καλύτερο στο παιχνίδι. Στεναχωριέμαι, όμως, που καμιά φορά δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Πιστεύω δεν έχει μάθει να χάνει και από εκεί ξεκινούν όλα. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά αναπτύσσουν πολύτιμες σχέσεις μεταξύ τους, μέσα στις οποίες διαπραγματεύονται πολύτιμα στοιχεία. Το μοίρασμα, η εμπιστοσύνη, η επικοινωνία, η αλληλεγγύη και πολλές ακόμη αξίες δοκιμάζονται καθημερινά.

Κάθε παιδί προέρχεται από μία οικογένεια, μέσα στην οποία έχει μεγαλώσει και από την οποία έχει εμπλουτιστεί με πληθώρα χαρακτηριστικών και εμπειριών. Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται μέσα στις σχέσεις, εντός και εκτός οικογένειας. Μπορεί να διατηρηθούν ή να αλλάξουν ανάλογα με τα αποτελέσματα τα οποία φέρνουν.

Είναι όμορφο καταρχήν που ο γιος σας μοιράζεται την εμπειρία του μαζί σας. Ακούστε τον και αξιοποιείστε τη σχέση σας για να βγείτε και οι δύο κερδισμένοι. Είναι σπάνιο τα παιδιά να είναι ευχαριστημένα όταν χάνουν σε ένα παιχνίδι. Αυτό συμβαίνει, γιατί για τα παιδιά το παιχνίδι δεν είναι μια ανέμελη διαδικασία, όπως για τους ενήλικες. Για τα παιδιά το παιχνίδι είναι ο τρόπος τους να γνωρίσουν τον κόσμο, να γνωρίσουν τους άλλους, να σχετιστούν και άρα είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση. Έτσι λοιπόν, η χαρά της νίκης προσφέρει την επιβεβαίωση στο παιδί ότι τα καταφέρνει καλά, το ότι είναι ικανό και βοηθάει έτσι το χτίσιμο της αυτοεκτίμησής του. 

Ο γιος σας λοιπόν, θέλει να κερδίζει και θέλει να έχει καλές σχέσεις με τους συμμαθητές του. Με αγάπη και τρυφερότητα, βασιστείτε στη δική σας καλή σχέση για να του δώσετε τρόπους για το πώς να προχωρήσει καλά. Φροντίστε τις σχέσεις σας, χαρείτε το μεγάλωμα του και επιδιώξετε να βγαίνετε κι εσείς νικήτρια στον καθημερινό στίβο της ζωής!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr


 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v