7 παιδικά βιβλία για να μάθουν τα παιδιά (επιτέλους!) τι γιορτάζουμε τις εθνικές γιορτές

7 παιδικά βιβλία για να μάθουν τα παιδιά (επιτέλους!) τι γιορτάζουμε τις εθνικές γιορτές

Τα περισσότερα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τις εθνικές γιορτές προκειμένου να γιορτάσουν… το μάθημα που θα χάσουν στο σχολείο και όχι την ουσία αυτών των εορτών. Πολλά από αυτά μάλιστα, δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε, μπερδεύουν τις εθνικές επετείους και αγνοούν σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας που, όμως, διαμόρφωσαν το παρόν μας. Στο μυαλό τους οι έννοιες πόλεμος-ειρήνη, δημοκρατία-χούντα, ελευθερία-σκλαβιά, είναι έννοιες αφηρημένες που τις έχουν συναντήσει μονάχα σε ταινίες. Αυτή την εβδομάδα λοιπόν, εφόσον η επέτειος του Πολυτεχνείου βρίσκεται προ πυλών, είναι επίκαιρο να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την ιστορία μας μέσα από αυτά τα εκπληκτικά βιβλία.

Bιβλία για την γιορτή του Πολυτεχνείου

Η κυρά Δημοκρατία 

Φωτογραφία: kedros.gr

Συγγραφέας: Αρμενιακού Κωνσταντίνα

Ηλικίες: 6-9 ετών

Η κυρία Δημοκρατία είναι αρχηγός ενός μικρού χωριού. Είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους κατοίκους της, γιατί πάντα φροντίζει για το συμφέρον τους. Η Ρία η Δικτατορία, όμως, ζηλεύοντας την, της αρπάζει με τη βία την εξουσία. Τι θα κάνουν τώρα οι κάτοικοι; Είναι ένα έξυπνα γραμμένο βιβλίο, το οποίο μας βοηθάει να εξηγήσουμε σημαντικές έννοιες, όπως η αξία της Δημοκρατίας στα μικρά παιδιά. Μέσα απ’ αυτό έρχονται σε επαφή με το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων του Πολυτεχνείου, καταλαβαίνοντας ότι όταν ένας λαός είναι ενωμένος θα είναι πάντα δυνατός.

Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του
 

Φωτογραφία: kedros.gr

Συγγραφέας: Rodari Gianni

Ηλικίες: 6-9 ετών

 O Κρεμμυδάκης είναι πανέξυπνος και μισεί την αδικία, γι’ αυτό και αντιπαθεί τον πρίγκιπα Λεμόνη, τον κακό κυβερνήτη της χώρας του. Ξεκινάει λοιπόν έναν αγώνα εναντίον για να εξασφαλίσει την ελευθερία του λαού, ο οποίος απαρτίζεται από όλων των ειδών τα λαχανικά. Τα πράσα, τα κολοκυθάκια και οι λοιποί κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν τους παράλογους νόμους του τυράννου Λεμόνη, γι’ αυτό και είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τον Κρεμμυδάκι. Προκειμένου να μην καταφύγουν στη βία, καταστρώνουν πανέξυπνα σχέδια και φάρσες για να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους. Το βραβευμένο βιβλίο του Ροντάνι είναι γεμάτο συμβολισμούς και αλληγορίες και αγγίζει ζητήματα διαχρονικά, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου

Φωτογραφία: lesvosnews.net

Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος

Ηλικίες: 5+

Πολύχρωμη εικονογράφηση, χιουμοριστικά και απλά στιχάκια εξιστορούν την ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες που εξηγούν τα γεγονότα που ιστορούνται. Τα στιχάκια έχουν γραφθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να εντυπώνονται εύκολα στην μνήμη των παιδιών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

«Στο Πολυτεχνείο αποφάσισε να κλειστεί,
απαγορεύσεις, φύλακές να μην τις φοβηθεί.
Γιατί το γνωρίζει πως πάλευε για την ελευθερία,
στον τόπο μας για να ξανάρθει η δημοκρατία.»

Βιβλία για την επανάσταση του 1821

Τα Ελληνάκια

Φωτογραφία: kedros.gr

Συγγραφέας: Eυγενία Φακινού

Ηλικίες: 3-6 ετών

Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο από μια μεγάλη συγγραφέα που συμπυκνώνει με μαεστρία τα γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Γιώργης και οι φίλοι του τα ελληνόπουλα και ο αγώνας τους για την απελευθέρωση. Είναι γραμμένο σε απλά στιχάκια, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να κατανοούν το νόημα της ιστορίας.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Φωτογραφία: public.gr

Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος

Ηλικίες: 5+

Αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό για να γνωρίσουν τα παιδιά τους ήρωες του 1821. Στο συγκεκριμένο, διαβάζουμε για τις περιπέτειες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όμως, από τον ίδιο συγγραφέα και τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, κυκλοφορούν βιβλία που αφορούν τους υπόλοιπους ήρωες, όπως ο Κανάρης και ο Καραϊσκάκης. Ο Φίλιππος Μανδηλαράς χρησιμοποιεί προσιτή γλώσσα, ώστε να γίνεται κατανοητή από τους μικρούς αναγνώστες. Μέσα από τα έξυπνα στιχάκια του, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα γεγονότα του 1821.

Βιβλία για την 28η Οκτωβρίου

Το έπος του 40

 

Φωτογραφία: epbooks.gr

Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος

Ηλικίες:6-9 ετών

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς για μία ακόμη φορά, πλάθει ρίμες με μαεστρία για να εξιστορήσει τα σημαντικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου. Μέσα από αυτό το βιβλίο τα παιδιά θα μάθουν εύκολα και διασκεδαστικά τι γιορτάζουμε τη γιορτή του 1940 και πολλά κατορθώματα των Ελλήνων της αντίστασης.

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου

Φωτογραφία: pixelbooks.gr

Συγγραφέας: Άλκη Ζέη

Ηλικίες: 11+

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από την λίστα μας το εξαιρετικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου». Γιατί να το επιλέξετε; Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι η ιστορία του Πέτρου ανέθρεψε γενιές και μας κάνει να νοσταλγούμε τα παιδικά μας χρόνια, το ίδιο το βιβλίο περιγράφει την Αθήνα της Κατοχής, μέσα από τα μάτια ενός 9χρονου αγοριού. Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη! 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v