Έχω δύο δίδυμα παιδάκια που είναι προσκολλημένα το ένα στο άλλο. Πώς μπορώ να τα βοηθήσω να κοινωνικοποιηθούν;

Έχω δύο δίδυμα παιδάκια που είναι προσκολλημένα το ένα στο άλλο. Πώς μπορώ να τα βοηθήσω να κοινωνικοποιηθούν;
Ερώτηση:
Έχω δύο δίδυμα που πήγαν για πρώτη φορά φέτος στον παιδικό σταθμό. Κάθονται μόνοι τους δίπλα- δίπλα, χωρίς να κάνουν παρέα με τα άλλα παιδάκια. Ακόμα και στην παιδική χαρά του σταθμού κάθονται μόνοι τους σε ένα παγκάκι. Όταν ο γιος μου πλησιάζει κάποιο άλλο παιδάκι για να παίξει, η κόρη μου τον γυρίζει πίσω κοντά της. Η δασκάλα με ενημέρωσε για αυτό. Πώς μπορώ να αλλάξω αυτήν την κατάσταση;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η αδερφική σχέση είναι μια εξαιρετικά σημαντική και υπέροχη σχέση από την οποία οι άνθρωποι σε όλες τις φάσεις της ζωής, έχουν να κερδίσουν πολλά. Τα αδέρφια, όσο είναι σε παιδικές ηλικίες, αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση, οικογενειακή αλλά διαφορετική από τη σχέση με τους γονείς. Η αδερφική σχέση είναι ισότιμη και τα παιδιά δοκιμάζουν μεταξύ τους τρόπους για να επικοινωνήσουν: διαφωνούν, διεκδικούν. Ακριβώς, επειδή η σχέση αυτή είναι σταθερή και σπουδαία, υπάρχει μια ασφάλεια που επιτρέπει να γίνονται όλες αυτές οι δοκιμές χωρίς η σχέση να κλονίζεται.

Τα δίδυμα αδέρφια, λόγω του ότι από πριν τη γέννηση τους είναι μαζί, αλλά ακόμη και μετά, διανύουν μια κοινή πορεία και έχουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο. Η κοινή πορεία δε, σημαίνει ότι απαραίτητα χρειάζεται να κάνουν από κοινού δραστηριότητες, αλλά αναφέρομαι και στο κοινό μεγάλωμα, στην κοινή αναπτυξιακή εξέλιξη που βιώνουν. Αυτό το ιδιαίτερο δέσιμο είναι υπέροχο! Χρειάζεται ωστόσο να αξιοποιηθεί σωστά ώστε να μη γίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη επιπλέον σχέσεων.

Η ηλικία των παιδιών, αλλά και η μέχρι τώρα επαφή τους με άλλα παιδιά, έχει σημασία για το πώς το βιώνουν αυτήν τη στιγμή. Εάν πρώτη φορά σχετίζονται με άλλα παιδιά σε ένα σταθερό πλαίσιο, χρειάζεται χρόνος ώστε να εμπιστευτούν και να «ανοίξουν» τη μεταξύ τους σχέση, ώστε να χωρέσουν και άλλα πρόσωπα για τα οποία θα νιώσουν όμορφα συναισθήματα. Δίνετε λοιπόν χρόνο και ταυτόχρονα με τη στάση σας, υπερασπίζεστε το άνοιγμα και τις σχέσεις σαν καλά στοιχεία!

Εφόσον υπάρχει διαφορά και στο φύλο τους, θα μπορούσατε σε καθένα από τα παιδιά σας σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του, να του δώσετε ξεχωριστό χρόνο και χώρο, ώστε να αναπτυχθεί και αλλιώς. Όπως για παράδειγμα με μια δραστηριότητα. Εκτός από τα κοινά τους στοιχεία, βοηθήστε τα να αναπτύξουν και τα διαφορετικά τους γιατί και αυτά είναι πολύτιμα!

Να χαίρεστε την οικογένειά σας!  

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v