Υπάρχει περίπτωση ο 8χρονος γιος μου να μπαίνει στην προεφηβεία;

Υπάρχει περίπτωση ο 8χρονος γιος μου να μπαίνει στην προεφηβεία;

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση προεφηβικής συμπεριφοράς στα 8 έτη. Ο γιος μου έχει εξάρσεις θυμού και εκδηλώνει ζήλια ,όταν εκ των πραγμάτων ασχολούμαι με τον αδερφό του ο οποίος είναι 6 χρονών.

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η προεφηβεία είναι μια αναπτυξιακή περίοδος που ορίζεται χρονικά από τα 8 μέχρι τα 12 έτη περίπου. Κατά τη φάση αυτή, συμβαίνουν στα παιδιά ραγδαίες αλλαγές και σε πολλά επίπεδα, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε έντονα συναισθήματα, ξεσπάσματα, αντιπαλότητα, ανυπακοότητα.

Έχει νόημα λοιπόν, κάθε συμπεριφορά ενός παιδιού να την εξετάζουμε στα πλαίσια της αναπτυξιακής φάσης στην οποία βρίσκεται, όχι όμως να την αποδίδουμε απαραίτητα σε αυτήν. Μπορεί ο γιος σας να εκφράζει πιο έντονα τα συναισθήματά του, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως νιώθει θυμό επειδή βρίσκεται στην προεφηβεία. Υπάρχει, λοιπόν, κάτι που τον δυσκολεύει και σας το επικοινωνεί. Είναι ωραίο που σας το λέει διότι ουσιαστικά σας ζητά να πάρετε την ευθύνη και να το αλλάξετε, να βελτιώσετε τη σχέση σας.

Η ζήλια ανάμεσα στα αδέλφια είναι ένα σημαντικό θέμα, που έχει πιθανά ξεκινήσει πολύ νωρίτερα χρονικά. Ο γιος νιώθει ότι δεν έχει λυθεί, επομένως το επαναφέρει ώστε να το προχωρήσετε. Ακούστε τον, δώστε του μοναδικό χρόνο να χαρεί τη δική σας σχέση και να νιώσει ότι μπορεί να στραφεί σε εσάς και να νιώσει ασφάλεια.

Ο γιος σας μεγαλώνει και σας ζητά να μεγαλώσει και η σχέση σας. Μην τον ενοχοποιείτε επειδή δυσκολεύεται. Ευχαριστείστε τον διότι σας δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθείτε!

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v