Μέχρι ποια ηλικία είναι καλό να κοιμούνται τα παιδιά στην κούνια

Μέχρι ποια ηλικία είναι καλό να κοιμούνται τα παιδιά στην κούνια

Όλοι ξέρουμε ότι ο ύπνος των παιδιών είναι ένα καθημερινό στοίχημα που δίνουμε με τον εαυτό μας  για να κοιμηθούν τα μικρά μας καλά κι εμείς να ξεκλέψουμε (αν τα καταφέρουμε) λίγες ώρες ξεκούρασης. Τα διλήμματα είναι πολλά: συγκοίμηση ή κούνια; Κούνια ή κρεβάτι;

Κάθε μαμά ξέρει τι είναι καλό για το παιδί της, όμως σύμφωνα με σχετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1983 γονείς,  τα παιδιά που κοιμούνται στην κούνια μέχρι τα 3 τους χρόνια υιοθετούν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, δεν προβάλλουν μεγάλη… αντίσταση όταν έρχεται η ώρα να κοιμηθούν, ο Μορφέας τους παίρνει πιο γρήγορα και τελικά κοιμούνται περισσότερες ώρες. Το όφελος, φυσικά, είναι διπλό αφού έτσι και οι γονείς καταφέρνουν να ξεκουραστούν περισσότερο και ο ύπνος τους να είναι πιο ήσυχος.

Κάποιοι γονείς ωστόσο, μεταφέρουν τα παιδιά σε μεγάλο κρεβάτι νωρίτερα λόγω της έλευσης του καινούριου μωρού ή βγάζουν προστατευτικά κάγκελα της κούνιας γιατί πιστεύουν ότι το παιδί είναι έτοιμο γι’ αυτή την αλλαγή. Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Lisa Meltzer, τα παιδιά προτιμούν τους μικρούς χώρους όπως η κούνια γιατί εκεί νιώθουν πιο ασφαλή και άνετα κι έτσι ο ύπνος τους είναι πιο ήσυχος. «Οι ενήλικες βλέπουμε τις κούνιες σαν “φυλακές” αλλά τα παιδιά δεν τις βλέπουν έτσι. Γι’ αυτό τους αρέσει να παίζουν κάτω από τραπέζια ή μέσα σε κούτες για τον ίδιο λόγο».

Αν τα παιδιά υιοθετήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου σε τόσο μικρή ηλικία, ίσως η μετάβαση στο κρεβάτι να γίνει πολύ πιο εύκολα.

Πηγή: goodtoknow.co.uk
v