4 συμβουλές σε όσους αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί στη ζωή τους

4 συμβουλές σε όσους αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί στη ζωή τους

Το ρητό που λέει πως «ό,τι αξίζεις, παίρνεις» μάλλον δεν ισχύει και για να το διαπιστώσετε αρκεί να κοιτάξετε λίγο γύρω σας- τους κοντινούς σας ανθρώπους ή ακόμα και τον εαυτό σας. Αν πιστεύετε ότι αδικείστε και ότι στη ζωή σας επικρατεί το «δίνω πολλά- παίρνω λίγα», τότε πρέπει κάτι ν’ αλλάξετε για να γίνετε πιο ευτυχισμένοι.

*Φωτογραφία: medicalnewstoday.com

Μιλήστε για όσα σας ενοχλούν

Το λάθος που κάνουμε πολλοί είναι να κρατάμε μέσα μας όσα μας πνίγουν, να μην τα επικοινωνούμε και απλώς να σκύβουμε το κεφάλι και να κάνουμε ό,τι μας λένε. Αφήνοντας τον θυμό να «βράζει» μέσα μας, κάνουμε κακό πρώτα απ’ όλα σ’ εμάς. Ταυτόχρονα, όμως, δεν καταλαβαίνουμε πόσο κακό κάνουμε στις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας. Αν δεν εκφράσουμε αυτά που σκεφτόμαστε, ο αποδέκτης παίρνει το μήνυμα ότι όλα είναι καλά ενώ δεν είναι έτσι. Μακροχρόνια, αναπτύσσεται μια σχέση χωρίς ειλικρίνεια με χαρακτηριστικά μιας σχέσης θύτη- θύματος, στην οποία ο δεύτερος απλώς υπομένει μια κατάσταση που τον δυσαρεστεί ενώ μέσα του «φουντώνει».

Σταματήστε να σκέφτεστε πια ότι πρέπει να ικανοποιήσετε όλους τους άλλους

… εκτός από τον εαυτό σας. Αν το καλοσκεφτείτε οι άνθρωποι που αδικούνται περισσότερο είναι εκείνοι που βάζουν όλους τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους, τα δικά τους «θέλω» και ανάγκες. Αφήστε για λίγο στην άκρη όσα κάνετε για τους άλλους και… «επιβάλλετε» στον εαυτό σας να κάνετε πράγματα που πραγματικά θέλετε και που πιστεύετε ότι εδώ και πολύ καιρό σας εμπόδιζαν να οι απαιτήσεις των γύρω σας. Το να βάλετε τον εαυτό σας σε πρώτο πλάνο είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε.

 «Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς αν το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι»

*Φωτογραφία: divorcedmoms.com

Ακούγεται εύκολη συμβουλή όμως στην πράξη δεν είναι. Η αλήθεια είναι πως όταν αφήνεις μια κατάσταση να σε «τρώει», το μόνο που καταφέρνεις είναι να την διαιωνίζεις. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις το δικό σου λάθος, δηλαδή το να μην βάζεις όρια. Πριν λοιπόν πεις ακόμα μια φορά «ναι» όταν νιώσεις ότι αδικείσαι στην προσωπική σου ζωή/ τη δουλειά/ τις φιλικές σου σχέσεις, κάνε ένα βήμα και σκέψου χωρίς να βιαστείς. Τις περισσότερες φορές, έχουμε αφήσει να μας αδικήσουν. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό, είναι η αλήθεια.

Να κάνετε υποχωρήσεις μόνο όταν χρειάζεται

Οι υποχωρήσεις είναι μέσα στη ζωή και είναι απαραίτητες σχεδόν σε κάθε μας σχέση. Πρέπει όμως να γίνονται με σύνεση και με μέτρο, κάνοντας σαφή τα όριά μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν αδικηθεί στη ζωή τους νιώθουν πως δίνουν πολλά περισσότερα από όσα παίρνουν, γι’ αυτό και οι υποχωρήσεις είναι απαραίτητες για να πάνε παρακάτω. Στην ίδια λογική, θα πρέπει κι εσείς να «απαιτείτε» τις ίδιες υποχωρήσεις από την άλλη πλευρά χωρίς να κάνετε εκπτώσεις. Δεν λέμε να τα βάζετε όλα στη ζυγαριά και να τα «μετράτε», αλλά όπως και να το κάνουμε, κάποιες φορές πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό

v