Τι πραγματικά οδηγεί τους άντρες στην απιστία

Τι πραγματικά οδηγεί τους άντρες στην απιστία

«Όπου έχει δυο αγαπητικιές χαρά έχει μεγάλη, γιατί όταν μαλώνει με τη μια, κινάει και πάει στην άλλη».

Παροιμία του σοφού λαού τα χρόνια που η απιστία του άντρα (αλλά όχι της γυναίκας….) ήταν μία κατάσταση συνηθισμένη και περισσότερο ανεκτική. Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η απιστία θεωρείται μεμπτή και, παρόλο που τα στατιστικά μας ενημερώνουν πως συμβαίνει κατά κόρον, δύσκολα την αποδέχεται μία γυναίκα όταν γίνεται αντιληπτή.

Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι άντρες είναι λίγο-πολύ παλιές κι αναμενόμενες. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή διαβάσει από το στόμα των αντρών να ισχυρίζονται πως απλά είχαν πιει πολύ ή πως δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο, απλά ανούσιο σεξ;

«Μετά τα παιδιά, η γυναίκα μου δεν θέλει σεξ, τι να κάνω κι εγώ;».
«Αν η γυναίκα μου δεν είχε πάρει τόσο βάρος, δεν θα κοίταζα αλλού».
«Είναι στη φύση μας, έτσι είναι οι άνδρες, τι να κάνουμε;».
«Αγαπάω την γυναίκα μου, δεν θέλω να την χάσω. Με την άλλην ήταν μόνο σεξ…».

Η αλήθεια είναι πως οι δικαιολογίες είναι πολλές και συχνά ευφάνταστες στο σημείο του διασκεδαστικού! Οι πραγματικοί λόγοι που απιστούν οι άντρες, όμως, είναι βαθύτεροι και έχουν τις ρίζες τους σε κοινωνικά και ψυχολογικά αίτια. Τα στερεότυπα και τα παιδικά τραύματα παίζουν τεράστια σημασία στην μετέπειτα συμπεριφορά ενός άντρα και τον τρόπο που θα σχετιστεί με την σύντροφό του.

Είναι ανασφαλείς

Η ανασφάλεια είναι ο νούμερο ένα λόγος που ένας άνθρωπος θα απιστήσει. Όσο είναι δύσκολο να γνωρίσει κανείς σε βάθος τον εαυτό του, να τον αντιμετωπίσει και να τον αποδεχτεί, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να νιώσει ασφάλεια και πληρότητα. Συνήθως οι άνδρες γυρεύουν αυτήν τη ασφάλεια και την αποδοχή στο πρόσωπο μιας γυναίκας. Ο θαυμασμός μας τους «γεμίζει», και με κάποιον τρόπο ερωτεύονται τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια μας.

Ο θαυμασμός και η «αποθέωση» που προσφέρουμε στον σύντροφό μας, όμως, φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. Το ενδιαφέρον μας μετακινείται σε πιο βαθιά συναισθήματα αγάπης και αφοσίωσης, ή τείνει να αντικατασταθεί από αδιαφορία. Η ανασφάλεια του άνδρα, τότε, μεγαλώνει και τον ωθεί να καλύψει τα κενά του σε ένα νέο πρόσωπο, που θα τον θαυμάσει από την αρχή. Η επιβεβαίωση που παίρνει είναι τόσο σημαντική για εκείνον που, συχνά, τον μεταλλάσσει προς το καλύτερο ακόμα κι απέναντί μας.

Επιλέγουν την σύντροφό τους με λανθασμένα κριτήρια

Τα στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία, όσο κι αν τα πράγματα βελτιώνονται μέρα με την μέρα, κρατούν καλά και σταθερά! Όταν ένας άντρας παντρεύεται, περιμένει από την γυναίκα του να ανταποκριθεί στην εικόνα που έχει (ή που θα ήθελε να είχε) για την μητέρα του. Το παραπλανητικό σε αυτό το σημείο, βέβαια, είναι πως το παιδί βλέπει και αναγνωρίζει την γυναίκα με τον ρόλο της «μητέρας» και όχι αυτόν της «συζύγου». Η τέλεια μητέρα, λοιπόν, που ήταν πάντα δίπλα του προλαβαίνοντας την κάθε επιθυμία του, δεν ήταν κατ’ ανάγκην και η τέλεια σύζυγος για εκείνον.

Ωστόσο, αυτό που γνωρίζει ο γιος είναι το πρότυπο της τελειότητας, το οποίο ψάχνει και στη ζωή του για να το παντρευτεί. Οι προσδοκίες του, όμως, μπορεί να μην ανταποκρίνονται σε αυτά που πραγματικά ήθελε. Η «τέλεια μάνα» που έψαχνε να παντρευτεί, ίσως είναι, τελικά, η χειρότερη σύζυγος οπότε θα νιώσει απογοητευμένος και προδομένος. Αργά ή γρήγορα θα βγει πάλι για… «κυνήγι», και μάλιστα με μεγαλύτερη ευστοχία αυτή τη φορά.

Είναι δυστυχισμένοι στη σχέση τους

Είναι άδικο να κρύβεται ένας άντρας πίσω από ανόητες και χιλιοακουσμένες δικαιολογίες, όταν ο πραγματικός λόγος που θα απιστήσει είναι ένας δυστυχισμένος γάμος. Μια διαλυμένη σχέση δεν καλύπτει συναισθηματικά κανέναν από τους δύο. Δυστυχώς, όμως, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους κάθε φορά, είναι δύσκολο για έναν άντρα να παραδεχτεί στον εαυτό του πως η σχέση του δεν είναι αυτή που θα ήθελε. Η απιστία είναι η εύκολη λύση που του προσφέρει μικρές και παροδικές ανάσες, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

Η θεραπεία βρίσκεται στην παραδοχή ότι κάτι δεν πάει τόσα καλά όσο θα ήθελες. Δεν είναι ντροπή να είσαι δυστυχισμένος σε μια σχέση. Είναι, όμως, ψυχοφθόρο να αφήνεις μία νοσηρή κατάσταση να διαιωνίζεται χωρίς ούτε να την διορθώνεις, αλλά ούτε και να την διακόπτεις!  

Απιστούν λόγω παιδικών ψυχολογικών τραυμάτων που δεν έχουν ξεπεράσει

Μια δυσλειτουργική οικογένεια με έναν άπιστο και αδιάφορο μπαμπά, ένα κακοποιητικό παιδικό περιβάλλον ή η ανεπαρκής συναισθηματική κάλυψη στα παιδικά χρόνια ενός άντρα, θα μπορούσε να τον μετατρέψει σε έναν άπιστο και ανασφαλή ενήλικα που δυσκολεύεται να συνάψει ειλικρινείς και ουσιαστικούς δεσμούς. Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν συχνά να τον αναπαράγουν και στην ενήλικη ζωή τους.

Επιπλέον, δεν είναι καθόλου απίθανο, μέσα από μία εξωσυζυγική τους σχέση ή μια παροδική απόλαυση, να ξεχνούν τα πραγματικά αίτια της δυστυχίας τους. Εξάλλου, συχνά το σεξ μας αποσπά την προσοχή από τον πόνο των συναισθηματικών πληγών που δεν έχουν γιατρευτεί.

Είναι πολυγαμικοί

Η πολυγαμία είναι δικαίωμα όλων και δεν είναι ούτε κατακριτέα, ούτε μεμπτή. Είναι δικαίωμα και προσωπική επιλογή του καθενός να έχει έναν ή περισσότερους συντρόφους. Κατακριτέο, ωστόσο, είναι να μην το ξεκαθαρίζεις από την αρχή στη σύντροφό σου.

Για κάποιους άνδρες η μονογαμία, όσο κι αν αγαπούν την σύντροφό τους, είναι ένας όρκος που δίνουν δίχως να τον πιστεύουν, επιλέγοντας να κρύβονται πίσω από ψέματα και δικαιολογίες. Η απιστία είναι μια φυσική κατάσταση γι’ αυτούς και δύσκολα θα την απαρνηθούν. Δεν υπάρχει ηθικός φραγμός ή τύψεις. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, σε μία κοινωνία που ακόμα θεωρείται ανήθικο ή μη κοινωνικά αποδεκτό να δηλώνεις πολυγαμικός. Κρύβονται, λοιπόν, πίσω από το προσωπείο του πιστού συζύγου και καταλήγουν να πληγώνουν τις συντρόφους τους.  

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, βέβαια, η απιστία δεν είναι «προνόμιο» μόνο των ανδρών. Πολύ συχνά το τρίτο πρόσωπο το φέρνει η γυναίκα στη σχέση, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, το οποίο θα αναλύσουμε μια άλλη φορά.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v