Πότε σταματούν τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη

Πότε σταματούν τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη

Ο Άγιος Βασίλης είναι το σύμβολο των Χριστουγέννων. Είναι ένας ήρωας που τα παιδιά λατρεύουν και συμβολίζει την μαγεία που, λίγο πολύ, έχουμε όλοι ανάγκη. Δεν υπάρχει παιδί που να μην περιμένει με ανυπομονησία τη στιγμή που θα του γράψει γράμμα, που θα έρθει κρυφά να του αφήσει το δώρο του και που θα φάει το γλυκό που του έχει αφήσει. Ο Άγιος Βασίλης είναι αυτός που δίνει όχι για να πάρει πίσω, αλλά επειδή αγαπάει όλα τα παιδιά του κόσμου!

Μέχρι πότε, όμως, τα παιδιά πιστεύουν αυτό το τρυφερό χριστουγεννιάτικο παραμύθι;

Σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού Πανεπιστημίου Έξετερ, τα παιδιά παύουν να πιστεύουν στον Άι-Βασίλη στην ηλικία των 8 ετών. Η έρευνα αποδεικνύει, επίσης, πως η «απειλή» για τα κακά παιδιά που δεν θα μπουν στη λίστα του δεν έχει αποτέλεσμα γιατί μάλλον δεν τα πείθει.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους... Το ένα τρίτο των παιδιών που πίστευαν ότι τα δώρα τα φέρνει ο καλοκάγαθος κύριος με την άσπρη γενειάδα, στεναχωρήθηκαν όταν έμαθαν την αλήθεια. Μάλιστα, κάποια παιδιά ένιωσαν προδομένα για το ψέμα που συντηρούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι γονείς τους και σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (30%) έχασαν την εμπιστοσύνη τους απέναντί τους. Άλλα παιδιά πάλι παραδέχτηκαν πως συντηρούσαν τον μύθο του Άγιου Βασίλη ακόμα κι αφού είχαν μάθει ότι ήταν ψέματα.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, το ότι το 31% των γονιών που ρωτήθηκαν ευθέως από τα παιδιά τους εάν υπάρχει στ’ αλήθεια Άγιος Βασίλης αρνήθηκαν πως είναι απλά ένας μύθος, σε αντίθεση με το 40% που είπαν την αλήθεια. Παρόλα αυτά, στην πλειοψηφία τους οι γονείς δηλώνουν χαρούμενοι που έβαλαν στη ζωή των παιδιών τους τον μύθο του Άγιου.

Ο βασικός λόγος που τα παιδιά υποψιάζονται πως ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, είναι από λάθος και έλλειψη διακριτικότητας των γονιών τους, ενώ κάποια άλλα παιδιά άρχισαν να συνθέτουν μόνα τους τα κομμάτια του παζλ μεγαλώνοντας.

Η αποκάλυψη, πάντως, πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, προκάλεσε σε όλους μια μικρή απογοήτευση...

Πηγή: business-standard.com

v