4 πρωτότυπα και... καθόλου βαρετά μουσεία για παιδιά

4 πρωτότυπα και... καθόλου βαρετά μουσεία για παιδιά

Όταν λέτε στα παιδιά ότι θα πάτε βόλτα, το τελευταίο που περιμένουν -και θέλουν- να ακούσουν είναι «πάμε στο τάδε μουσείο». Κακά τα ψέματα, στις μικρές ηλικίες είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν και να εκτιμήσουν το οτιδήποτε με αποτέλεσμα να βαριούνται. Υπάρχουν όμως και μουσεία που είναι αποκλειστικά αφιερωμένα στα παιδιά και συνδυάζουν την γνώση με το παιχνίδι.

Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων

Διεύθυνση: Ερμού 119 (είσοδος από Άστιγγος 12) Μοναστηράκι-Αθήνα

Τιμές εισιτηρίων

Ενήλικες: 9 ευρώ

Παιδιά κάτω των 5 ετών: Δωρεάν

Παιδιά από 5 έως 18 ετών: 6 ευρώ

Φοιτητές και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών: 7 ευρώ

Ωράριο Λειτουργίας:

Κυριακή έως Πέμπτη: 10.00 π.μ.-10.00 μ.μ.

Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 π.μ.μ-11.00 μ.μ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 21 0323 8065

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία που άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 2018 είναι το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων. Το μουσείο θυμίζει το διαχρονικό παραμύθι του Lewis Carroll «Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων» και υπόσχεται να παραπλανήσει τα μάτια και να ψυχαγωγήσει το μυαλό. Τα αυθεντικά εκθέματα εντυπωσιάζουν και οι οπτικές ψευδαισθήσεις μας μαθαίνουν πολλά για την όραση, την αντίληψη, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την επιστήμη. Κάθε δωμάτιο και μια καινούρια εμπειρία. Κάθε είδους ψευδαίσθηση τροφή για σκέψη. Είναι ένα μέρος που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Θα έχουν την ευκαιρία να αλλοιώσουν την εικόνα τους στο δωμάτιο με τους Καθρέπτες, να περπατήσουν μέσα σε έναν περιστρεφόμενο κύλινδρο και να παίξετε όλοι μαζί εντυπωσιακά και εκπαιδευτικά παιχνίδια και παζλ. Μην ξεχάσετε την φωτογραφική ή το κινητό σας καθώς έχετε το ελεύθερο να τραβήξετε όσες φωτογραφίες θέλετε σε κάθε πιθανή «πόζα». Φεύγοντας επισκεφθείτε το μαγαζί του μουσείου και αγοράστε μικρά δωράκια που θα δοκιμάσουν το μυαλό.

Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

Διεύθυνση: Λεωφόρος Ποσειδώνος 14 και Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο

Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο 10.00-18.00 μ.μ.

Το μουσείο παραμένει κλειστό Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και όλο τον μήνα του Αυγούστου

Τηλέφωνο Επικοινωνίας:  212 6875280

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 9 ευρώ για τους ενήλικες και 7 ευρώ για τα παιδιά

Στην Λεωφόρο Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο, θα δείτε σε περίοπτη θέση ένα εντυπωσιακό κτίριο του 19ου αιώνα, το κληροδότημα του Αθανασίου και της Βέρας Κουλούρα στο Μουσείο Μπενάκη. Στεγάζει το Μουσείο παιχνιδιών και στις συλλογές του περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και εκθέματα της παιδικής ηλικίας από όλον τον κόσμο και χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι το 1970. Κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, ξύλινα αλογάκια, τρενάκια, κουκλόσπιτα και ό, τι άλλο θυμηθείτε από το παιδικά χρόνια (τα δικά σας και των γονιών σας) πολύ πιθανόν θα τα βρείτε στην συλλογή. Είναι μια ευκαιρία να νοσταλγήσετε παλαιότερες εποχές και να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί βλέποντας –τι καλύτερο- παιχνίδια!

Μουσείο Πειραμάτων



Διεύθυνση: Συβρισσαρίου 6, Καισαριανή

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-7210105, 210-7610038

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 8.30-16.00

Tο συγκεκριμένο μουσείο έχει κερδίσει τόσο το παιδικό κοινό, όσο και τους γονείς τους. Ο λόγος είναι απλός, συνδυάζει το παιχνίδι με τη γνώση και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις φυσικές επιστήμες μέσω των πειραμάτων. Αφήνοντας τη θεωρία κατά μέρος, περνούν στην πράξη και γίνονται μικροί επιστήμονες. Την περίοδο των Χριστουγέννων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο εορταστικό camp. To πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 10 ετών και θα πραγματοποιηθεί στις 24, 27, 28 Δεκεμβρίου και 2,3, 4 Ιανουαρίου 2019 από τις 8.00 το πρωί έως τις 16.00 μ.μ. Τις συγκεκριμένες ημέρες θα λάβουν μέρος σε διαφορετικές δραστηριότητες και το κόστος συμμετοχής για μία ημέρα είναι 20 ευρώ και 17 ευρώ για αδέλφια. Υπάρχει και το Junior Science για παιδιά 3 έως 5 ετών με κόστος συμμετοχής 10 ευρώ για 1 παιδί και τον ενήλικα συνοδό του και 15 ευρώ για έναν ενήλικα με 2 παιδιά ή για 1 παιδί με 2 ενήλικες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου.

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Διεύθυνση: Ιουλιανού 33-35 & Γ Σεπτεμβρίου 74-78, Αθήνα

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-8816187

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 10.00-14.00 μ.μ. & Σαββατοκύριακο 11.00-18.00 μ.μ.

Το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό: 25& 26 Δεκεμβρίου, 1& 2 Ιανουαρίου

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 8 ευρώ

Μειωμένη είσοδος (για παιδιά 6-18 ετών, φοιτητές, πολύτεκνους, ανέργους και άτομα άνω των 65 ετών): 5 ευρώ

Η είσοδος με ξενάγηση κοστίζει 12 ευρώ και 8 ευρώ το μειωμένο.

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 6 ετών είναι δωρεάν.

Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στεγάζεται σε ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής στο κέντρο της Αθήνας. Περιλαμβάνει περισσότερα από 110 εκθέματα από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα τέλη του 20ου αιώνα. Τρεις όροφοι είναι αφιερωμένοι στην τεχνολογία και την εξέλιξη του αυτοκινήτου και μαζί με τα παιδιά θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε εντυπωσιακά αμάξια μιας άλλης εποχής. Πέρα από την διασκέδαση, όμως το Μουσείο προσφέρει και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες προκειμένου να διαμορφώσουν τα παιδιά άποψη για τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή.

EXTRA INFO

Η είσοδος στα δημόσια μουσεία είναι δωρεάν για τις εξής ημερομηνίες:

· Κάθε Κυριακή από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου.

·  Την πρώτη Κυριακή του μήνα για τον Απρίλιο, το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο ή τη δεύτερη αν η πρώτη Κυριακή του μήνα είναι αργία.

·  Ημέρα Μελίνας Μερκούρη – 6 Μαρτίου.

·  Παγκόσμια ημέρα των μνημείων – 18 Απριλίου.

·  Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος –  5 Ιουνίου.

v