Το μωρό μου δεν θέλει τα πεθερικά μου που θα τον κρατήσουν όταν επιστρέψω στη δουλειά

Το μωρό μου δεν θέλει τα πεθερικά μου που θα τον κρατήσουν όταν επιστρέψω στη δουλειά
Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Έχω έναν μπέμπη 5,5 μηνών και ξεκινάω δουλειά σε λίγες μέρες. Το πρόβλημά μου είναι πως εδώ και μια βδομάδα που τον πηγαίνω στην πεθερά μου και στον πεθερό μου για να συνηθίσει, δεν θέλει με τίποτα κανέναν από τους δυο και κλαίει συνέχεια. Μόνο αν τον έχουν γυρισμένο και δεν τους βλέπει, σταματάει ή αν είμαι εγώ εκεί. Με το που τους βλέπει, είναι σαν να τρομάζει. Θα τους συνηθίσει ή θα έχω θέμα; Ποσό καιρό θα χρειαστώ; Να σημειώσω πως όταν βλέπει την μαμά μου και όταν έχει χρειαστεί να τον κρατήσει, κάθεται χωρίς κανένα πρόβλημα, παρόλο που δεν την βλέπει καθημερινά (μπορεί να περάσουν και δυο βδομάδες χωρίς να την δει). Τι μπορεί να φταίει; Μήπως κάνω εγώ κάτι λάθος;

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η σχέση της μητέρας με το μωρό της είναι μια εξαιρετικά σημαντική σχέση, ζωτικής σημασίας. Τα βρέφη, επιθυμούν διαρκώς την επαφή και την παρουσία της μητέρας τους, καθώς έτσι αισθάνονται ασφαλή.

Κατά τη φυσιολογική ανάπτυξη, περί τον 5ο μήνα, ξεκινά να εμφανίζεται το «άγχος προς τον ξένο». Το άγχος αυτό εκδηλώνεται ως δυσφορία στη συναλλαγή με πρόσωπα πλην της μητέρας, που μπορεί να είναι γνώριμα και κοντινά. Η δυσφορία που εκδηλώνει το βρέφος φτάνει στο αποκορύφωμά της κατά τον 8ο  μήνα και διατηρείται μέχρι τον 18ο περίπου μήνα, οπότε και αρχίζει να υποχωρεί.

Η επαφή με το μωρό σας είναι υπέροχη, είναι η δύναμη που του δίνετε ώστε να αναπτυχθεί και να μάθει να σχετίζεται και με άλλους ανθρώπους. Εφόσον έχετε αποφασίσει να αναλάβουν τα πεθερικά σας τη φροντίδα του, για όσο εσείς θα εργάζεστε, θα χρειαστεί να υποστηρίξτε την απόφασή σας με τη λιγότερη δυνατή αγωνία, καθώς το μωρό σας έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται το συναίσθημά σας.

Το μωρό σας θα δυσφορούσε σε κάθε περίπτωση, διότι η επαφή μαζί σας τού είναι σημαντική. Εφόσον χρειάζεται να επιστρέψετε στην εργασία σας, έχετε να επιλέξετε ποιον άνθρωπο εσείς εμπιστεύεστε. Εάν εσείς είστε ήσυχη, θα ησυχάσει με τον καιρό και εκείνο και θα χαρεί τη νέα σχέση που θα αναπτύξει.

Με εμπιστοσύνη λοιπόν στην επιλογή σας, φροντίζετε το μωρό σας και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να εκφράσει και τη δυσκολία του, χωρίς να ενοχοποιείστε.

Να σας ζήσει!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v