Οι φόβοι των νέων μαμάδων μέσα από 8 ρεαλιστικά σκίτσα

Οι φόβοι των νέων μαμάδων μέσα από 8 ρεαλιστικά σκίτσα

Mπορεί όταν γίνεσαι για πρώτη φορά μαμά να πλέεις σε πελάγη ευτυχίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φοβάσαι. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου που συνοδεύεται από ανησυχίες και ανασφάλεια. Η ψυχολόγος Karen Kleiman σε συνεργασία με την σκιτσογράφο Molly McIntyre δημιουργoύν μια σειρά σκίτσων που απεικονίζουν με ρεαλιστικό τρόπο τους φόβους και τις σκέψεις των νέων μαμάδων: «Οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι ντροπή και σίγουρα δεν είστε μόνες.»

Η μετάβαση από την ανεξαρτησία στην μητρότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καμία δεν γεννιέται με ένα εγχειρίδιο στο χέρι για το πώς να είναι καλή μαμά. Τι θα πει όμως «καλή» μαμά; Λάθη θα γίνουν γίνουν, γιατί κανένας δεν είναι τέλειος. Αποδεχτείτε το και αγαπήστε τον γονεϊκό σας ρόλο. 

Όταν όλοι φροντίζουν να σου υπενθυμίζουν πόσο ευλογημένη και ευτυχισμένη πρέπει είσαι που έγινες μητέρα, μην ντρέπεσαι αν δεν νιώθεις ακριβώς έτσι. Η ζωή σου άλλαξε ριζικά και χρειάζεσαι χρόνο για να προσαρμοστείς.

Οι σκέψεις δεν σε καθορίζουν. Η μητρότητα δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Αν δυσκολεύεσαι ή αν νιώθεις πιεσμένη και φοβισμένη, απευθύνσου σε κάποιον ειδικό.

Τον πρώτο καιρό η καθημερινότητα θα είναι άκρως απαιτητική. Δεν θα μπορείς να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου και δεν θα κοιμάσαι σχεδόν καθόλου. Είναι φυσιολογικό. Για πρώτη φορά στη ζωή σου είσαι υπεύθυνη για ένα πλάσμα που εξαρτάται 100% από εσένα. Το να νοσταλγείς την «χαμένη» ελευθερία σου δεν σε κάνει κακή μητέρα.

Δεν είσαι μόνη σου! Όλες οι μαμάδες δυσκολεύονται στην αρχή. Ακόμη κι εκείνη η «τέλεια» γειτόνισσα που φαίνεται ότι τα προλαβαίνει όλα. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες μαμάδες, γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι συμβαίνει πίσω από την κλειστή πόρτα ενός σπιτιού.

Μπορεί να μην έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα ότι έχεις γίνει μαμά, αλλά τα μητρικά σου ένστικτα είναι ξύπνια από τον καιρό της εγκυμοσύνης. Αν κάτι δεν σου αρέσει, μην φοβάσαι να το πεις, εάν θεωρείς ότι μια συμπεριφορά θα κάνει «κακό» στο μωρό σου, μίλα! Κι άσε τις άλλες να λένε. Όταν γίνουν και αυτές μάνες, θα καταλάβουν...

Όσο πιο γρήγορα αποδεχτείς ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνη σου, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή σου. Στηρίξου στον άνθρωπό σου και στους κοντινούς σου ανθρώπους. Δεν είναι ντροπή να ζητήσεις βοήθεια.

Ναι, ακόμη κι αν δεν το πιστεύεις όλα αυτά που νιώθεις είναι φυσιολογικά. Όλες έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο. Θα πανικοβληθείς με το παραμικρό και θα αμφισβητήσεις τον εαυτό σου πολλές φορές. Μην το βάζεις κάτω! Θα έρθει η στιγμή που θα αφήσεις όλα τα αρνητικά συναισθήματα στην άκρη και θα χαρείς στο έπακρο τον νέο και παντοτινό σου έρωτα: το παιδί σου.

 

Πηγή: buzzfeed.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v