Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθει το παιδί μου ότι το απέκτησα με δότη;

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθει το παιδί μου ότι το απέκτησα με δότη;
Ερώτηση:
Έχω αποκτήσει ένα παιδί με δότη, το οποίο σήμερα είναι 2,5 ετών. Πότε θα πρέπει να του μιλήσω γι’ αυτό; Επίσης, πότε θα πρέπει να του πω ότι ο φίλος μου δεν είναι ο μπαμπάς του;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Βάζετε έναν υπέροχο προβληματισμό και ανοίγετε έτσι τη συζήτηση πάνω σε ένα μεγάλο θέμα, πολύ ευαίσθητο, που χρήζει ιδιαίτερης και προσωποποιημένης κάθε φορά φροντίδας, αφού ουσιαστικά μιλάμε για την ίδια τη ζωή.

Η λαχτάρα σας για ένα παιδί, για να παράξετε ζωή, σας οδήγησε στο να ακολουθήσετε αυτήν τη διαδικασία. Αυτή η λαχτάρα και η αγάπη σας για το παιδί σας, είναι ο πλούτος που μπορείτε να του προσφέρετε ως εφόδιο για τη συνέχιση της δικής του ζωής. Είστε εξαιρετικά σημαντική για το παιδί σας. Για να μπορέσει να κατανοήσει μια τέτοιου είδους πληροφορία θα χρειαστεί να είστε δίπλα του, τρυφερή και συνεπής. Η συνέπεια σας  είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, διότι στη δυσκολία που θα προκύψει, θα βασιστεί σε αυτό, ώστε να σας εμπιστευτεί και να νιώσει ασφάλεια.

Είναι χρήσιμο καθώς μεγαλώνει το παιδί σας αλλά και η σχέση σας, να βάζετε την εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια ως αδιαπραγμάτευτες αξίες μεταξύ σας. Καθώς θα ξεκινήσουν να προκύπτουν λοιπόν τα πρώτα ερωτήματα, απαντάτε απλά αλλά καθαρά, ότι υπάρχουν πολλών ειδών οικογένειες, που δημιουργούνται με διαφορετικούς τρόπους. Είναι σημαντικό αυτή η πληροφορία να υπάρχει από νωρίς, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να μπορεί να εμπλουτίζεται με περισσότερες πληροφορίες  τις οποίες θα μπορεί το παιδί σας να κατανοήσει. Δεν υπάρχει μια χρονική στιγμή που θα γίνει αποκάλυψη, αλλά μια μακρά περίοδος που θα επιτρέπει την επεξεργασία και το προχώρημα της σχέσης σας, και σε αυτό το θέμα και σε πολλά άλλα που θα αφορούν τη ζωή.

Είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο θα δίνετε κάθε φορά τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θα προκύπτουν. Είναι περισσότερο σημαντική η στάση σας στην καθημερινότητα, εκεί που τίθενται σιωπηρά εκατοντάδες ερωτήσεις και εσείς δίνετε εκατοντάδες απαντήσεις χωρίς καθόλου να μιλάτε. Είναι σημαντικό πως είναι η σχέση με το σύντροφό σας. Είναι σημαντικό τι μπορεί να κερδίσει το παιδί σας από τη σχέση με εσάς, αλλά και από τη σχέση μεταξύ σας. Χρειάζεται μια καλή επεξεργασία δική σας, ώστε να διαμορφώσετε και να περάσετε στο παιδί σας ένα σαφές και κατανοητό μήνυμα, σε ένα πλαίσιο αγάπης που να μπορεί να το ακούσει. Η προσωπική σας δουλειά είναι σημαντική και βάλτε την ως προτεραιότητα. Υπερασπιστείτε και πάλι τη ζωή για να προχωρήσετε. 

Σας ευχαριστώ.    

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v