Πώς να σταματήσει το παιδί να σκαλίζει τη μύτη του

Πώς να σταματήσει το παιδί να σκαλίζει τη μύτη του

Στα μάτια των γονιών τα παιδιά τους είναι πάντα χαριτωμένα...σχεδόν πάντα. Γιατί καθώς μεγαλώνουν αποκτούν συνήθειες που μόνο δυσάρεστες θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε. Μία από αυτές είναι το σκάλισμα της μύτης που απ’ ότι φαίνεται απολαμβάνουν ιδιαίτερα! Εκτός του ότι είναι μια αντιαισθητική και ανθυγιεινή «δραστηριότητα» είναι επίσης επικίνδυνη, γιατί μπορεί να τραυματίσουν σοβαρά τη μύτη τους. Υπάρχουν όμως συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να τα βοηθήσετε να σταματήσουν τις…ανασκαφές!

Επισημάνετε το πρόβλημα

Αποφύγετε τις λέξεις «αηδιαστικό» ή «σιχαμένο» γιατί είναι πολύ πιθανόν να θεωρήσουν ότι με αυτόν τον τρόπο τραβούν την προσοχή σας και έτσι να συνεχίσουν να το κάνουν. Μόλις δείτε το παιδί να σκαλίζει τη μύτη του, ζητήστε του να σταματήσει με κοφτό και σαφή τρόπο χωρίς να του φωνάξετε. Εάν είναι μια καινούρια συνήθεια για το παιδί, πιθανώς να σημαίνει ότι στο εσωτερικό της μύτης έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα βλέννας και το ενοχλεί. Στις μικρές ηλικίες τα παιδιά δυσκολεύονται να φυσήξουν σωστά τη μύτη τους και γι’ αυτό προσπαθούν να διώξουν την ενόχληση με το δάχτυλό τους. Βοηθήστε τα να φυσήξουν την μύτη τους με χαρτομάντιλο και τονίστε ότι το σκάλισμα της μύτης δεν είναι καθαρή συνήθεια γιατί υπάρχουν πολλά μικρόβια στα χέρια.

Το μαγικό χανζαπλάστ

Δεν είναι απίθανο ένα παιδί να σκαλίζει την μύτη του, επειδή πολύ απλά βαριέται. Δεν το ενοχλεί κάτι στο εσωτερικό, απλά το κάνει ασυναίσθητα. Ένας έξυπνος τρόπος για να σταματήσει είναι να βάλετε ένα χρωματιστό χανζαπλάστ στο δάχτυλά του. Εξηγήστε του για ποιον λόγο το τοποθετείτε στο συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε να το καταλάβει. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με κάποιο αυτοκόλλητο. Θα λειτουργεί σαν υπενθύμιση ότι αυτή η πράξη δεν είναι σωστή.

Αποσπάστε την προσοχή του με ένα παιχνίδι

Όπως προαναφέραμε, αυτή η συνήθεια μπορεί να πηγάζει από ανία. Ίσως συμβαίνει την ώρα που παρακολουθείτε τηλεόραση, περιμένετε στην ουρά του σούπερ μάρκετ ή ακόμη και στην παιδική χαρά. Με τον καιρό θα αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θέλει να σκαλίσει τη μύτη του και μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, έχοντας εύκαιρο το αγαπημένο του παιχνίδι. Φροντίστε να απασχολεί τα χέρια του, έτσι ώστε να ξεχνάει την άλλη «δραστηριότητα».

Πλύνετε μαζί τα χέρια του κάθε φορά που το κάνει

Kάθε φορά που το παιδί σκαλίζει τη μύτη του, πηγαίνετε μαζί να πλύνει τα χέρια του. Εξηγήστε του για άλλη μια φορά ότι στα χέρια συσσωρεύονται μικρόβια και ότι εκτός από αυτό αν συνεχίσει είναι πολύ πιθανόν να ματώσει η μύτη του. Πέρα του ότι του μαθαίνετε σημαντικούς κανόνες υγιεινής, πετυχαίνετε τον σκοπό σας γιατί το παιδί θα κουραστεί από τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Για να λειτουργήσει όμως αυτός ο τρόπος, πρέπει να φανείτε συνεπής.

Κόβετε τα νύχια του πολύ κοντά

Αφενός μειώνετε τις πιθανότητες να μεταφέρουν κάποιο μικρόβιο στην μύτη του και αφετέρου δυσκολεύετε την διαδικασία… ανασκαφής. Προμηθευτείτε χαρτομάντιλα με τους αγαπημένους του παιδικούς ήρωες και ενθαρρύνετε το να φυσάει συχνά τη μύτη του.

Καμία «κακή» συνήθεια των παιδιών δεν κόβεται εύκολα. Ωστόσο, όπως οι περισσότερες είναι παροδική και με την απαραίτητη υπομονή και διάθεση μπορεί να σταματήσει.. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εκτός και αν το παιδί επιμένει στο σημείο που να προκαλούνται ρινορραγίες. Αν έχετε παρατηρήσει και άλλες παρόμοιες συνήθειες όπως να πιπιλάει τον αντίχειρα,τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

v