Τα 6 κριτήρια για να διαλέξετε τον σωστό παιδίατρο

Τα 6 κριτήρια για να διαλέξετε τον σωστό παιδίατρο

Συνήθως οι περισσότεροι γονείς έχουν αποφασίσει τον παιδίατρο του παιδιού τους, ήδη από την εγκυμοσύνη. Υπάρχουν, όμως περιπτώσεις που ο γιατρός που έχουμε υπόψιν δεν καλύπτει κάποιες προϋποθέσεις που είναι βασικές για εμάς και τότε είναι που πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε από το μηδέν. Πώς αποφασίζουμε, όμως, ποιος γιατρός είναι ο κατάλληλος για το παιδί μας; Η έρευνα μέχρι την τελική επιλογή δεν είναι εύκολη υπόθεση και προκαλεί άγχος, ιδιαίτερα στους νέους γονείς.

Χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας 6 προϋποθέσεις για να βρείτε τον σωστό άνθρωπο με τον οποίο θα δημιουργήσετε μια σχέση διάρκειας και εμπιστοσύνης.  

Να είναι συστημένος

Είναι σημαντικό ο γιατρός που επιλέγετε να έχει καλές συστάσεις από μέλη της οικογένειας ή από φίλους. Προφανώς για το ξέρουν και μπορούν να σας ενημερώσουν για εκείνον και να έχετε μια πλήρη εικόνα για το άτομό του. Στην περίπτωση, όμως, που δεν έχετε κανέναν στον περίγυρό σας να προτείνει κάποιον, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού που ήδη εμπιστεύεστε και σας παρακολουθεί για να σας συστήσει έναν παιδίατρο.

Να έχει ιατρείο σε κοντινή απόσταση από το σπίτι σας

Η απόσταση του ιατρείου από το σπίτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όπως και οι ώρες λειτουργίας του. Ακόμη, λοιπόν, κι αν δεν διαθέτετε κάποιο μεταφορικό μέσο να μπορείτε ανά πάσα ώρα και στιγμή να επισκεφτείτε τον γιατρό στο ενδεχόμενο ενός ξαφνικού πυρετού. Είναι επίσης, ένας λόγος για να σας αναλάβει.

Να απαντάει στις κλήσεις σας

Τον πρώτο χρόνο του μωρού θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον παιδίατρο και να σας επισκεφτεί κι αυτός αρκετές φορές. Επίσης, ίσως έχετε απορίες. Ειδικά, αν έχετε μόνο ένα παιδί το άγχος είναι μεγαλύτερο, εξαιτίας της απειρίας. Έχει σημασία, λοιπόν, να έχετε τα προσωπικά τηλέφωνα του γιατρού, αλλά και την σιγουριά ότι θα απαντήσει στις κλήσεις σας και θα σας καθησυχάσει ή θα σας συμβουλεύσει.

Προσέξτε τη συμπεριφορά του απέναντι στο μωρό

Κατά τη διάρκεια των πρώτων επισκέψεων, δώστε προσοχή στο πώς συμπεριφέρεται στο μωρό, από το πώς του μιλάει μέχρι και τον τρόπο που το ακουμπάει. Η στάση που τηρεί απέναντι στο παιδί θα σας δώσει αρκετά σημάδια για να ξέρετε αν σας ταιριάζει. Επιπλέον, το μωρό και εσείς θα αναπτύξετε έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον παιδίατρο γι’ αυτό και είναι σημαντικό να νιώθετε άνετα μαζί του και σίγουροι για την επιλογή σας. Αν δεν νιώθετε ασφάλεια ή αν δείτε ότι το παιδί αντιδράει αρνητικά τότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε γιατρό.

Να γνωρίζετε την ειδίκευση του γιατρού

Άλλοι παιδίατροι που ειδικεύονται σε νεογνά, ενώ άλλοι σε μεγαλύτερα παιδιά. Πρέπει να σκεφτείτε λοιπόν τι είναι το καλύτερο για την οικογένεια. Eπίσης, πρέπει να σκεφτείτε τις ιδιαιτερότητες του παιδιού όσον αφορά την υγεία του, για παράδειγμα αν εμφανίζει κάποιες ευαισθησίες στο δέρμα, καλό θα ήταν ο παιδίατρος να ειδικεύεται στις αλλεργίες.

Να είναι στα δικά σας μέτρα και σταθμά

Υπάρχουν παιδίατροι που είναι εξαιρετικοί επιστήμονες και επαγγελματίες, κι όμως, να μην είναι οι κατάλληλοι γι’ αυτά που ζητάτε. Δείτε αν  οι απόψεις του  γιατρού που επιλέξατε ταυτίζονται με τις δικές σας, αν ο τρόπος επικοινωνίας του είναι ικανοποιητικός, αν απαντάει τις ερωτήσεις σας χωρίς να αφήνει απορίες, αν εξετάζει ενδελεχώς το παιδί και αν είναι πρόθυμος να σας ακούσει και να σας συμβουλεύσει.

Υπάρχουν παιδίατροι που είναι εξαιρετικοί επιστήμονες και επαγγελματίες, κι όμως, δεν είναι οι κατάλληλοι για εσάς. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και επιλέξτε τον γιατρό που θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια και σιγουριά, γιατί είναι ο άνθρωπος στον οποίο αφήνετε στα χέρια του την υγεία του παιδιού σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v