«Τι έμαθα για τις σχέσεις έπειτα από δύο γάμους»

«Τι έμαθα για τις σχέσεις έπειτα από δύο γάμους»

Παλαιότερα όταν ένα ζευγάρι παντρευόταν σήμαινε ότι θα έμενε μαζί για μια ζωή. Οι λόγοι ήταν πολλοί και σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήταν απαραίτητα συναισθηματικοί αλλά κοινωνικοί και οικονομικοί. Πλέον όμως έχουν ξεπεραστεί πολλά ταμπού και πολλά παντρεμένα ζευγάρια αποφασίζουν να χωρίσουν αν δουν ότι τελικά δεν ταιριάζουν. Το να ξαναπάρουν την απόφαση να μπουν σε έναν δεύτερο γάμο αργότερα δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως συμβαίνει. Τι θα μας συμβούλευε, λοιπόν, μια αναγνώστρια μαμά που παντρεύτηκε δύο φορές;

«Πολλές μαμάδες έχουν παντρευτεί και καταφέρει να διατηρήσουν έναν υγιή γάμο, αρκετές είναι όσες έχουν πάρει διαζύγιο και μεγαλώνουν μόνες το παιδί τους και ακόμα λιγότερες είναι εκείνες που έχουν παντρευτεί δύο φορές. Εκείνες που μετά ένα αποτυχημένο πρώτο γάμο, ξαναερωτεύτηκαν, αγάπησαν και βρήκαν τη δύναμη να εμπιστευτούν έναν ακόμη άνθρωπο. Στην τελευταία κατηγορία ανήκω κι εγώ και πιστεύω ότι μέσω της εμπειρίας μου μπορώ να βοηθήσω άλλες γυναίκες και κυρίως εκείνες που πιστεύουν ότι δεν θα ξαναβρούν την αγάπη.

Όταν ήμουν 16, έκανα την πρώτη μου σχέση με ένα παιδί 2 χρόνια μεγαλύτερό μου, με τον οποίο ήμαστε φίλοι αρκετά χρόνια. Ήταν ο πρώτος μου έρωτας. Αφού έδωσα Πανελλήνιες και πέρασα στη σχολή που ήθελα, επισημοποιήσαμε τη σχέση μας και στα 19 μου παντρευτήκαμε, με τους γονείς μου να μην εγκρίνουν την επιλογή μου. Δεν μετανιώνω αλλά απ’ ότι φαίνεται είχαν δίκιο. Ο γάμος μας κατέληξε σε διαζύγιο μόλις 3 χρόνια μετά. Τελικά εγώ βγήκα πιο δυνατή και πολύ πιο συνειδητοποιημένη από αυτή την σχέση…

Κατάλαβα ότι ηλικία παίζει ρόλο σ’ έναν γάμο

Προς Θεού, δεν εννοώ ότι όσοι παντρεύονται μικροί, χωρίζουν. Ωστόσο, όταν είσαι τόσο μικρός, παντρεύεσαι συνήθως από έρωτα και όχι από αγάπη. Η σχέση έχει κρατήσει την παιδικότητα και τον ρομαντισμό της αλλά δεν έχει δοκιμαστεί και έτσι όταν έρχονται τα πρώτα εμπόδια, είναι πολύ δύσκολο να τα ξεπεράσεις. Είσαι ακόμα ένας μεγάλος έφηβος, αφήνεις τον έρωτα να σε συνεπάρει και δεν σκέφτεσαι τις συνέπειες της απόφασής σου ούτε καταλαβαίνεις πόση προσπάθεια απαιτείται για να μην πεθάνει ο γάμος.

*Φωτογραφία: fatherly.com

Δεν έχεις διαμορφωθεί ακόμα σαν άνθρωπος

Στα 19 που παντρεύτηκα εγώ, ήμουν ακόμα φοιτήτρια και δούλευα με μερική απασχόληση για να συνεισφέρω στο σπίτι. Μπορεί να φαινόταν ότι η ζωή μου είχε μπει σε μια σειρά αλλά δεν ήταν έτσι. Ουσιαστικά ακόμα δεν είχα ανακαλύψει τι θέλω από μια δουλειά, από μια σχέση, από τον εαυτό μου αλλά και από τον σύζυγό μου. Δεν είχα κατασταλάξει μέσα μου και νομίζω το ίδιο κι εκείνος. Προσπαθούσαμε πρώτα να φτιάξει ο καθένας τη ζωή του ξεχωριστά και μετά, αν τα καταφέρναμε, να ενώναμε τα «θέλω» μας.

Έχεις την αίσθηση ότι όλα θα περάσουν μόνα τους

Σκέφτεσαι “εντάξει, ακόμα ένα καβγαδάκι ήταν” ή “θα το ξεχάσουμε σύντομα και θα γίνουμε όπως πριν. Έχεις την αίσθηση ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν μόνες τους όσο περνάει ο καιρός και ότι δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι. Τα προβλήματα διογκώνονται μέχρι που σε κάνουν να πάρεις τη μεγάλη απόφαση: το διαζύγιο.

Αφήνεις άλλους να σε επηρεάζουν

Επειδή δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις καταστάσεις πρωτόγνωρες, μοιράζεσαι με φίλους, συγγενείς και γνωστούς τα προβλήματά σου και καθετί που σε απασχολεί σχετικά με τον γάμο σου. Ποιο είναι το λάθος; Ότι τα μοιράζεσαι με όλους εκτός από τον σύντροφό σου. Επηρεάζεσαι, ακούς τι έκαναν άλλα ζευγάρια, δεν «φιλτράρεις» όσα σου λένε και στο τέλος εκνευρίζεσαι. Συγκρίνεις τον γάμο σου με άλλους γάμους κι αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο φάουλ.

Μετά το διαζύγιο πέρασα κι εγώ αυτή τη μεταβατική περίοδο που πίστευα ότι δεν θα κατάφερνα να ξαναερωτευτώ και να αγαπήσω άλλον άντρα. Έδωσα προτεραιότητα στις σπουδές μου, τελείωσα τη σχολή μου και βρήκα δουλειά. Λίγο αργότερα γνώρισα κάποιον που μου κίνησε το ενδιαφέρον, τον σημερινό σύζυγό μου. Αυτή τη φορά αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω πολλά πράγματα διαφορετικά. Ήμαστε μαζί 4 χρόνια, εκ των οποίων τον έναν συγκατοικούσαμε, μέχρι να παντρευτούμε. Έπειτα από 15 χρόνια έγγαμου βίου και 2 παιδιά, μπορώ να κάνω έναν απολογισμό του πόσο διαφορετικό είναι να παντρεύεσαι συνειδητά σε πιο ώριμη ηλικία.

Έχεις περισσότερες εμπειρίες και άρα ξέρεις τι θες

Οι προηγούμενες σχέσεις, επιλογές και τα λάθη του παρελθόντος σε έχουν κάνει να έχεις κατασταλάξει έπειτα από πολλή σκέψη και ανάλυση στον άνθρωπο που επέλεξες. Ξέρεις ότι δεν αρκεί μόνο ο έρωτας, πολλές φορές ούτε η αγάπη, αλλά και η διάθεση που έχουν δύο άνθρωποι να παλέψουν για τη σχέση τους, να συζητούν τα προβλήματά τους και να προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις- οι δυο τους, χωρίς την παρέμβαση τρίτων.

Τα παιδιά αλλάζουν τα πάντα



Τα παιδιά όντως συμπληρώνουν την ευτυχία του ζευγαριού. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα σοκ στη σχέση τους. Πρέπει να βάλουν άλλες προτεραιότητες και να επαναπροσδιορίσουν τη δική τους σχέση που αλλάζει… ανεπιστρεπτί. Το να είσαι νέος γονιός είναι πολύ δύσκολο- γι’ αυτό και οι δύο σύντροφοι πρέπει να έχουν τη διάθεση να ξαναβρούν τις ισορροπίες της οικογένειάς τους από την αρχή.

Το σεξ έχει τα πάνω του και τα κάτω του

Ναι, το σεξ δεν είναι πάντα τέλειο και μετά τα παιδιά η συχνότητά του μειώνεται. Δεν είναι κακό να το παραδεχόμαστε, είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν επανέρχεται η όρεξη, όμως, γίνεται ακόμα καλύτερο. Ποια είναι η συμβουλή μου; Αν νιώθετε ότι η ερωτική σας ζωή πιάνει πάτο, συζητήστε το με τον σύζυγό σας. Μόνο η αναφορά του προβλήματος μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση και η φλόγα να επιστρέψει στη σχέση σας. Το λάθος είναι να το αποφεύγετε. Το σεξ πρέπει να είναι πάντα στη ζωή ενός ζευγαριού- μην το ξεχνάτε!

Ξέρεις πως δεν θες να τα παρατήσεις

Αυτή είναι η διαφορά μιας απλής σχέσης από τη σχέση της ζωής σου. Καταλαβαίνεις ότι κάθε δυσκολία μπορεί να είναι μια πρόκληση για εσάς, αλλά δεν το βάζετε κάτω και συνεχίζετε να επιμένετε. Πιστεύω ότι αυτό κρατάει τον γάμο με τον άντρα μου ζωντανό και κάτι μου λέει πως θα κρατήσει για πάντα…»

v