Μου είπαν στο σχολείο πως η κόρη μου δεν συγκεντρώνεται. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;

Μου είπαν στο σχολείο πως η κόρη μου δεν συγκεντρώνεται. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;
Ερώτηση:

Η κόρη μου είναι 9 ετών και μας είπαν στο σχολείο ότι δεν είναι συγκεντρωμένη και ότι συνήθως είναι αφηρημένη. Το ίδιο μας είπαν και στην δραστηριότητα που πάει. Πού οφείλεται αυτό;

 

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι λόγοι που μπορεί να επηρεάζουν την προσοχή ή την απόδοση ενός παιδιού σε μια δραστηριότητα είναι πολλοί και διαφορετικοί. Δεν θα ήταν βοηθητικό να μπούμε σε διαδικασία υποθέσεων. Προκειμένου να καταλάβετε την κόρη σας, θα χρειαστεί να ρωτήστε την ίδια αλλά και να αναρωτηθείτε.

Εάν πρόκειται για μια νέα συμπεριφορά, για μια αλλαγή που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, σκεφτείτε και ρωτήστε εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να την έχει απασχολήσει το διάστημα αυτό. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο θέμα προσωπικό, όπως για παράδειγμα, για μια διαφωνία με τις φίλες της. Ίσως είναι κάποιο θέμα οικογενειακό, όπως για παράδειγμα η σχέση σας, μια οικονομική δυσκολία, μια απώλεια κ.ά. Ανάλογα με τα στοιχεία που θα έχετε, φροντίστε να κάνετε μια συζήτηση με την κόρη σας ώστε να την καθησυχάσετε.

Εάν πρόκειται για μια συμπεριφορά που υπάρχει για αρκετό διάστημα, εξετάστε εάν υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία που μπορεί να τη δυσκολεύει και δεν μπορεί να το εκφράσει ή να το κατανοήσει. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ ουσιαστικό να σας νιώθει κοντά της, όχι γιατί έχετε αγωνία για την απόδοσή της, αλλά γιατί έχετε έγνοια να της προσφέρετε ό,τι χρειάζεται.

Ρωτήστε την, λοιπόν, με τρυφερότητα. Ακούτε τι έχει να σας πει και δράστε αναλόγως.

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v