Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

«Ο επιπεφυκότας είναι η λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη, που υπαλείφει τον σκληρό χιτώνα στην πρόσθια επιφάνεια του ματιού καθώς και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων».

Με πιο απλά λόγια, είναι η μεμβράνη που καλύπτει το άσπρο μέρος του ματιού μας. Όταν αυτή η μεμβράνη μολυνθεί, δημιουργείται μία φλεγμονή που κάνει το μάτι μας να κοκκινίζει, να τσούζει και να δακρύζει. Αυτή η φλεγμονή, λοιπόν, ονομάζεται επιπεφυκίτιδα και ταλαιπωρεί εκτός από τους ενήλικες και τα παιδιά. Παρόλο που συχνά την προσπερνάμε χωρίς να της δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, χρειάζεται προσοχή και σωστή αντιμετώπιση ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανώδυνα.

Οι μορφές και τα αίτια της επιπεφυκίτιδας

Λοιμώδεις επιπεφυκίτιδες

Στις λοιμώδεις επιπεφυκίτιδες, η μόλυνση οφείλεται, κυρίως, σε κάποιον μικροοργανισμό (βακτήριο, ιός, μύκητας, παράσιτο) που προκαλεί την μόλυνση και τη φλεγμονή του επιπεφυκότα.  Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα, είναι οι πολλές και συνεχής τσίμπλες που ταλαιπωρούν το μάτι μας. Είναι αρκετά διαδεδομένες στα παιδιά. Παρόλο που δεν είναι σοβαρή, είναι κολλητική και χρειάζεται προσοχή στην αντιμετώπισή της.

Αλλεργικές επιπεφυκίτιδες

Οι αλλεργικές επιπεφυκίτιδες προκαλούνται από την αντίδραση των ματιών μας σε κάποιον παράγοντα που ερεθίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στην συγκεκριμένη μορφή επιπεφυκίτιδας, οι τσίμπλες του ματιού είναι λίγες και διάφανες. Το κύριο χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η έντονη φαγούρα και το πρήξιμο των βλεφάρων. 

Κερατοεπιπεφυκίτιδα

Η κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι μία πιο επικίνδυνη μορφή επιπεφυκίτιδας, αφού, η λοίμωξη, προσβάλλει τον κερατοειδή χιτώνα, ο οποίος αποτελεί περίπου τα 2/3 της συνολικής οπτικής ισχύος του ματιού. Τα συμπτώματά της είναι πιο βαριά και, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να χαθεί η όραση.

Νεογνική επιπεφυκίτιδα

Η συγκεκριμένη μορφή επιπεφυκίτιδας αφορά τα νεογέννητα, τα οποία  μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια στο γεννητικό σωλήνα. Είναι πολύ σημαντικό είναι αντιμετωπιστεί άμεσα για να μην επηρεάσει την όραση του βρέφους.

Τα κοινά συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας που θα πρέπει να σας προβληματίσουν

Κοκκίνισμα ματιού

Εάν το παρατηρήσετε το μάτι του παιδιού σας να είναι επίμονα κόκκινο, τότε ενδέχεται να έχει μολυνθεί από επιπεφυκίτιδα. Ο ερεθισμένος επιπεφυκότας διαστέλλει τα αγγεία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η αιματική ροή. Καλό είναι να δώσετε προσοχή και να παρακολουθείτε την πορεία του ματιού του παιδιού σας.

Δακρύρροια και βλεννώδεις εκκρίσεις

Εξαιτίας του ερεθισμού του επιπεφυκότα, αυξάνεται η παραγωγή των δακρύων και έτσι η δακρύρροια είναι ένα τυπικό σημάδι της νόσου. Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, τα δάκρυα «καθαρίζουν» το μάτι από τον ερεθιστικό παράγοντα.

Άλλο ένα τυπικό σύμπτωμα είναι η παραγωγή βλέννας. Στην περίπτωση που η επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, τότε οι βλεννώδεις εκκρίσεις περιέχουν πύον. Έτσι, δημιουργούνται τσίμπλες στις βλεφαρίδες με αποτέλεσμα τα μάτια να ανοίγουν με δυσκολία.

 Ευαισθησία στο φως

Εάν δείτε πως το παιδί δυσκολεύεται στα έντονα φώτα και τον ήλιο και παραπονιέται για πόνο στα μάτια, είναι ακόμα ένα σημάδι στο οποίο πρέπει να δείξετε προσοχή. Το πρήξιμο των βλεφάρων δημιουργεί ευαισθησία στο δυνατό φως, και προκαλεί ενόχληση.

Πώς αντιμετωπίζεται η επιπεφυκίτιδα

Όπως συμβαίνει με όλες τις παιδικές ασθένειες, η συμβουλή και η έγκαιρη διάγνωση του παιδιάτρου είναι απαραίτητη. Ανεξάρτητα από την επίσκεψή σας στον γιατρό, όμως, φροντίστε να βοηθήσετε το παιδί με τις παρακάτω, απλές συμβουλές:

Βεβαιωθείτε ότι δεν τρίβει τα μάτια του

Όσο δύσκολο κι αν είναι, σιγουρευτείτε ότι το παιδί δεν τρίβει τα μάτια του. Αν η επιπεφυκίτιδα είναι μικροβιακή ή ιογενής είναι κολλητική και ο ιός ή το βακτήριο μπορεί να μεταφερθεί στο άλλο μάτι. Ακόμα, όμως, κι αν δεν είναι κολλητική, η τριβή των ήδη ερεθισμένων του ματιών θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Κάντε πλύσεις με νερό

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τα μάτια από τα εκκρίματα και να ανακουφίσετε πρόσκαιρα τον πόνο του παιδιού, είναι οι πλύσεις σε βρασμένο ή παγωμένο νερό. Χρησιμοποιήστε γάζες και κομπρέσες ειδικά σχεδιασμένες για το συγκεκριμένο πρόβλημα και αποφύγετε το βαμβάκι καθώς αφήνει χνούδι.

Σκιερό δωμάτιο

Ο πόνος που προκαλεί το έντονο φως και ο ήλιος στα μάτια του παιδιού, μπορεί να αποφευχθεί με το να προτιμάτε σκιερά μέρη και σκοτεινά δωμάτια. Εάν πρόκειται να μετακινηθεί, καλό είναι ν αφοράει γυαλιά ηλίου.

Καθαριότητα

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι οι μικροβιακές και ιογενείς επιπεφυκίτιδες είναι κολλητικές και μεταδίδονται μέσα από τα δάκρυα, τις τσίμπλες, τις πετσέτες και τα ρούχα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή κοινών πετσετών ή και μαξιλαριών. Αλλάζετε συχνά τις πετσέτες και τα μαξιλάρια του, και φροντίζετε να τα πλένετε με επιμέλεια.


v