Δύο παιδιά στο ίδιο δωμάτιο: Πώς θα αποφύγετε γκρίνια και καβγάδες

Δύο παιδιά στο ίδιο δωμάτιο: Πώς θα αποφύγετε γκρίνια και καβγάδες

Οι εποχές είναι δύσκολες και πολλές οικογένειες με δυο παιδιά διαθέτουν σπίτι με ένα παιδικό δωμάτιο. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί αιτία για γκρίνιες και καβγάδες αλλά, όπως και τα περισσότερα πράγματα σ’ αυτή τη ζωή, είναι θέμα διαχείρισης. Εάν, λοιπόν, βρίσκεστε κι εσείς σ’ αυτήν την θέση, υπάρχει τρόπος να κάνετε τη συμβίωση των δυο παιδιών αρμονική, περιορίζοντας τις συγκρούσεις στο ελάχιστο.

Αποφασίστε για τις αλλαγές του δωματίου όλοι μαζί!

Πριν ξεκινήσετε τον σχεδιασμό ή την ανακίνηση του παιδικού δωματίου, ανακοινώστε τις σκέψεις σας στα παιδιά και ζητήστε τους τη γνώμη τους. Είναι σημαντικό να νιώσουν πως συμμετέχουν στο στήσιμο του χώρου τους, ενώ θα συνεργαστούν για να βρουν λειτουργικές και καλαίσθητες λύσεις. Εάν είναι αρκετά μικρά για τέτοιου είδους αποφάσεις, ενθαρρύνετέ τα να συμφωνήσουν σε πιο απλές αποφάσεις όπως, για παράδειγμα στα χρώματα ή στα σχέδια που θα κυριαρχήσουν. Μπορείτε, για παράδειγμα, να βάψετε τον έναν τοίχο στο αγαπημένο χρώμα του ενός παιδιού, και τον άλλον στο χρώμα που θα διαλέξει το άλλο παιδί.

Προσπαθήστε να είναι απλό για να τακτοποιείται εύκολα και να αποφεύγονται οι καβγάδες

Δύο παιδιά, διπλά παιχνίδια, ένα δωμάτιο. Μία εξίσωση που συνεπάγεται πολλή ακαταστασία και ομηρικούς καβγάδες για το ποιος θα τακτοποιήσει τί. Προσπαθήστε να κρατάτε τον χώρο όσο πιο απλό και λιτό γίνεται, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ενδεχόμενου χάους. Φροντίστε τα πράγματα να είναι μοιρασμένα σε κουτιά με το όνομα κάθε παιδιού και, εν ανάγκη, αποθηκεύετε τον μεγάλο όγκο των παιχνιδιών τους σε έναν άλλο χώρο – εάν, φυσικά, αυτό είναι εφικτό. Γενικά, κάντε την ζωή σας και τη ζωή των παιδιών σας όσο το δυνατόν πιο εύκολη, με λίγα πράγματα και λιτή διακόσμηση.

Βάλτε κανόνες επιβίωσης!

Καλό είναι να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες οι οποίοι θα τηρούνται απαράκλητα και από τα δυο παιδιά. Οι κανόνες αυτοί, μπορούν να εμπλουτιστούν και ανάλογα με τις επιθυμίες τους. Εάν, για παράδειγμα, το ένα παιδί ενοχλείται από τα ρούχα του άλλου που είναι μονίμως πεταμένα στο πάτωμα, εντάξτε στη λίστα σας τον κανόνα «δεν πετάμε ποτέ κάτω τα ρούχα – τα φυλάμε στην ντουλάπα». Με αυτόν τον τρόπο, κρατάτε τις ισορροπίες και αποφεύγετε τους διαπληκτισμούς, ενώ σέβεστε την γνώμη και την… ψυχική τους υγεία.

Μιλήστε τους για την σημαντικότητα της προσαρμοστικότητας

Η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως. Επαναλάβετε, λοιπόν, με κάθε ευκαιρία πως όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί, με διαφορετικές συνήθειες και προτιμήσεις. Με λίγη καλή θέληση, όμως, όλα λύνονται. Η συμβίωσή τους στο ίδιο δωμάτιο θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την δεξιότητα της προσαρμοστικότητας και να βρουν τους δικούς τους τρόπους να συμβιβάζουν καταστάσεις και να θέτουν τα όριά τους. Μπορεί να πρόκειται για ένα απλό δωμάτιο, αλλά είναι ένα μάθημα ζωής το οποίο διδάσκονται από εσάς!

v