Πώς μπορώ να βοηθήσω την 5χρονη κόρη μου που είναι προσκολλημένη πάνω μου;

Πώς μπορώ να βοηθήσω την 5χρονη κόρη μου που είναι προσκολλημένη πάνω μου;
Ερώτηση:

Η 5χρονη κόρη μου είναι προσκολλημένη πάνω μου. Είναι δεύτερο παιδί και έχει μια μεγαλύτερη αδερφή 8 χρόνων. Τα κορίτσια έχουν πολύ καλή σχέση, αλλά η μικρή συναγωνίζεται την μεγάλη χωρίς να υπάρχει λόγος. Πάει σχολείο και είναι πολύ ώριμη. Όταν όμως είναι με τα πεθερικά μου, ενώ την αγαπούν πολύ, πεισμώνει και θέλει μόνο τη μαμά της. Τι μπορώ να κάνω;

 

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να χαίρεστε την όμορφη οικογένεια σας! Έχετε δύο κόρες, σε διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης που μαθαίνουν κάθε μια από εσάς, από τη σχέση σας, αλλά και από τη σχέση μεταξύ τους.

Η μικρή σας κόρη, είναι σε μια ηλικία που είναι φυσιολογικό να επιθυμεί να είναι περισσότερο κοντά σας, καθώς οι σχέσεις με του συνομηλίκους, δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη σημαντικά. Για τη μεγαλύτερή σας κόρη είναι λίγο διαφορετικά τα δεδομένα. Είναι η μεγαλύτερη, επομένως πιο «έμπειρη», πιο «ελεύθερη», πιο «δυνατή». Χρησιμοποιώ εισαγωγικά για να μην παρερμηνευθούν τα λεγόμενά μου, καθώς αναφέρομαι στην αίσθηση που προσδίδει ο ρόλος του μεγαλύτερου παιδιού.

Η μεγαλύτερη σας κόρη, είχε 3 χρόνια πριν τον ερχομό της μικρότερης, κατά τα οποία χάρηκε την αποκλειστικότητα της σχέσης σας. Η μικρότερη, λοιπόν, ζητά όταν έχει τη δυνατότητα να είναι κοντά σας με έναν τρόπο που θα τη φροντίσετε και θα της φερθείτε όπως αντιστοιχεί στην ηλικία της, κι όχι σαν ώριμη.

Είναι υπέροχο που συναγωνίζεται την αδερφή της. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, καθώς όπως προείπα η σχέση τους είναι πολύ σημαντική και μαθαίνει πολλά πράγματα από αυτήν! Κάτι από το προχώρημά της το χρωστάει στην αδερφή της που προπορεύεται και την ανοίγει το δρόμο. 

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τους προσφέρετε απλόχερα την αγάπη σας! Να τους δώσετε, βασιζόμενη στη δική σας σχέση, εφόδια για να προχωρήσουν και να ανοιχτούν με αγάπη και σε άλλες σχέσεις. 

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v