Ασφαλές σπίτι για το μωρό

Ασφαλές σπίτι για το μωρό

Ξέρετε ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν στο σπίτι; Λογικό, θα πείτε, αφού εκεί περνά τις περισσότερες ώρες της ζωής του ένα παιδί. Το παράλογο της υπόθεσης, όμως, είναι ότι ενώ το γνωρίζουν, κάποιοι γονείς αμελούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια του παιδιού, με αποτέλεσμα αυτό να τραυματίζεται σε σημεία που θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν προστατευτεί.

Ξεκινήστε, λοιπόν, από νωρίς να «ασφαλίζετε» το σπίτι σας για να προστατεύσετε το μωρό σας όταν αυτό θα ετοιμάζεται για τις πρώτες του μπουσουλο-βόλτες, ως εξής:

Έπιπλα και τηλεοράσεις

Ξεκινήστε ασφαλίζοντας τηλεοράσεις και έπιπλα. Χρησιμοποιήστε ειδικά λουριά για να δέσετε τις φλατ τηλεοράσεις που στηρίζονται σε τραπεζάκια και μπορεί να πέσουν με ένα απλό τράνταγμα, βεβαιωθείτε ότι τα ράφια (σε βιβλιοθήκες και τοίχους) είναι αρκετά στιβαρά, ώστε αν στηριχτεί το παιδί πάνω τους δεν θα πέσουν, και ελέγξτε πόσο καλά στέκονται άλλα βαριά έπιπλα στο σπίτι, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν πάνω στο παιδί αν αυτό τα κουνήσει ή επιχειρήσει να τα τραβήξει.

Επίσης, χρησιμοποιήστε δέστρες για να ασφαλίσετε συρτάρια που μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα αντικείμενα (π.χ. ψαλίδια και μαχαίρια) ή μπορούν να λειτουργήσουν ως σκαλοπάτια για να πατήσει το παιδί και να πιάσει κάτι που βρίσκεται ψηλότερα. Τέλος, βάλτε καλύμματα στις έντονες γωνίες των επίπλων που θα μπορούσαν να τραυματίσουν το παιδί στο κεφάλι.

Μπάνιο

Μπορεί να αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή δωμάτιο του σπιτιού, όμως στον φανταστικό κόσμο του παιδιού σας, το νερό της λεκάνης της τουαλέτας μπορεί να μοιάζει με μικρή λιμνούλα για να ψαρέψει ή και να πιει. Έχετε, λοιπόν, πάντα το κάθισμα της λεκάνης κατεβασμένο και ασφαλίστε το με ειδικό λουκετάκι.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η μπανιέρα, όταν ξεκινήσετε να το κάνετε μπάνιο εκεί. Τοποθετήστε αντιολισθητικά πατάκια στον πάτο της μπανιέρας και ένα προστατευτικό κάλυμμα για την βρύση της μπανιέρας, ώστε να μην μπορεί το μωρό σας να πειράζει την θερμοκρασία του νερού και να κινδυνεύει να καεί.

Καλώδια

Στα σύγχρονα σπίτια δεν λείπουν τα καλώδια, από υπολογιστές, τηλεοράσεις και αμέτρητες άλλες συσκευές. Για να μην αποτελέσουν κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή «μπουρδουκλώματος» για το παιδί σας φροντίστε να τα δέσετε καλά μεταξύ τους και να τα κολλήσετε σε τοίχους και πατώματα.

Ασφαλής ύπνος

Είναι αυτονόητο ότι η κούνια στην οποία κοιμάται το μωρό σας έχει στιβαρά κάγκελα, σε τέτοια απόσταση μεταξύ τους ώστε να μην χωρά το μικροσκοπικό του κεφαλάκι. Επίσης, όταν κοιμάται το μωρό στην κούνια φροντίστε να αφαιρείτε όλα τα λούτρινα αρκουδάκια ή τις βαριές κουβέρτες που μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία.

Κρύψτε τα φάρμακά σας

Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του σπιτιού είναι το ντουλαπάκι στο οποίο φυλάτε τα φάρμακά σας. Φροντίστε να το έχετε πάντα ασφαλισμένο. Αν πρόκειται για κάποιο κουτί με φάρμακα, βάλτε του μία κλειδαριά και μην ξεχνάτε να το κλειδώνετε. Και αποφεύγετε να παίρνετε φάρμακα μπροστά στο παιδί γιατί, βλέποντάς σας, μπορεί να θέλει να σας μιμηθεί και να αρχίσει να καταπίνει ό,τι μικροαντικείμενο βρίσκει. Τέλος, μην αποκαλείτε ποτέ ένα χάπι «καραμελίτσα».

Στόρια

Επικίνδυνα για πνιγμό θεωρούνται τα κορδόνια με τα οποία ανεβοκατεβάζουμε τα στόρια. Φροντίστε να τα δέσετε ψηλά, σε σημείο που να μην τα φτάνει το παιδί ή ασφαλίστε τα στον τοίχο, ώστε να μην κρέμονται στον αέρα.

Πρίζες

Εννοείται ότι θα καλύψετε όλες τις πρίζες του σπιτιού με ειδικά καλύμματα, ώστε να μη μπορεί το παιδί να βάλει το δάκτυλό του και να κινδυνεύσει για ηλεκτροπληξία.

Αλλαξιέρα

Όταν το μωρό αρχίσει να κινείται θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα μπορεί να κυλίσει προς κάποια κατεύθυνση. Φροντίστε, λοιπόν, όταν το έχετε ακουμπήσει στην αλλαξιέρα για αλλαγή πάνας, να έχετε δίπλα σας όλα τα απαραίτητα για να μην χρειαστεί να το αφήσετε ούτε δευτερόλεπτο μόνο του και επιλέξετε μία αλλαξιέρα με προστατευτικές «μπάρες» αριστερά και δεξιά.

Προστατευτικές μπάρες

Αν θέλετε να περιορίσετε το μωρό σας σε έναν συγκεκριμένο χώρο ή δωμάτιο του σπιτιού χρησιμοποιήστε ειδικές μπάρες ή πόρτες ασφαλείας που τοποθετούνται στις κάσες ή στα κεφαλόσκαλα και δεν επιτρέπουν στο μωρό να τα διαβεί. Φροντίστε οι μπάρες αυτές να έχουν κάγκελα σε απόσταση μεταξύ τους τέτοια ώστε να μη μπορεί να σφήνωσε το κεφαλάκι του μωρού και βεβαιωθείτε ότι είναι καλά στερεωμένες και δεν πρόκειται να φύγουν από την θέση τους ακόμα κι αν το μωρό πέσει πάνω τους με δύναμη.

Παράθυρα

Εννοείται ότι η κούνια του μωρού σας δεν θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από παράθυρο και ότι όλα τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες του σπιτιού θα πρέπει να σφραγίζουν, έτσι ώστε να μη μπορεί να τις ανοίξει το παιδί και να κινδυνεύσει να πέσει έξω. Επίσης, αν το μπαλκόνι σας έχει χαμηλό στηθαίο ή κάγκελα μέσα από τα οποία θα μπορούσε να περάσει το παιδί, προστατεύστε τα με ειδικό δίχτυ.

Ελέγξτε τα παιχνίδια του

Όλα τα παιχνίδια που λαμβάνει ένα μωρό πρέπει να ελέγχονται από τους γονείς για την ασφάλειά τους. Καταρχάς, θα πρέπει πάντα να είναι μεγαλύτερα από το στόμα του για να μη μπορεί να τα καταπιεί και κατά δεύτερον δεν θα πρέπει να έχουν αποσπώμενα μέρη (π.χ. μάτια και μύτες σε κούκλες). Τέλος, όταν το μωρό σας θα μπορεί πλέον να ανασηκώνεται στην κούνια του, αφαιρέστε το μόμπιλε για να μην το τραβήξει και του έρθει στο κεφάλι.

Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα

Μπορεί να αφήνουμε κάποιες συσκευές μονίμως στην πρίζα (π.χ. την τοστιέρα ή την καφετιέρα) για ευκολία, αλλά αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο αν το παιδί μας άθελά του τις ανοίξει. Το καλύτερο είναι, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, να τις βγάζουμε από την πρίζα και να καλύπτουμε την πρίζα με προστατευτικό. Ενώ ιδανικά θα πρέπει να μαζεύουμε και τις ίδιες τις συσκευές για να μην τις τραβήξει το παιδί και πέσουν πάνω του.

Δείτε τον κόσμο όπως αυτό

Αν θέλετε να είστε εντελώς βέβαιες ότι τα μέρη στα οποία θα πάει το μωρό σας όταν μπουσουλά είναι ασφαλή, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πέσετε και εσείς στα τέσσερα και να το ακολουθήσετε. Μπορεί να παρατηρήσετε πιθανούς κινδύνους -π.χ. σπασμένα έπιπλα ή γυαλιά που έχουν κρυφτεί- που δεν είχατε καν φανταστεί.

Ακόμα…

Βρείτε εδώ μεγάλη ποικιλία προϊόντων βρεφικής ασφάλειας σε πολύ χαμηλές τιμές.

Πηγή: Webmd

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v