O 9 μηνών γιος μου γίνεται κάθε μέρα και πιο επιθετικός. Τι να κάνω;

O 9 μηνών γιος μου γίνεται κάθε μέρα και πιο επιθετικός. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 9 μηνών. Μέρα με την μέρα γίνεται όλο και περισσότερο επιθετικός. Συνεχώς με χτυπάει με τα χέρια του στο πρόσωπο και γελάει. Είναι φυσιολογικό; Πως μπορώ να τον κάνω να καταλάβει ότι δεν είναι σωστό; 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο υπέροχος γιος σας μεγαλώνει! Μέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο ικανός, όχι επιθετικός! Οι ικανότητες αυτές που αναπτύσσει είναι πολύ νέες για εκείνον και δε γνωρίζει με ποιο τρόπο να τις αξιοποιήσει. Ο ρόλος των γονέων λοιπόν, στο μεγάλωμα των παιδιών τους, είναι και αυτός. Να μαθαίνουν τα παιδιά τους μέσα από τη σχέση τους και από καθημερινές αφορμές πώς να διαχειριστούν και να χαρούν τις νέες τους δυνατότητες.

Στο παράδειγμα που αναφέρετε λοιπόν, μέσα αρχικά από τη δική σας στάση, φροντίζετε πρακτικά να του περνάτε το μήνυμα ότι το να χτυπάτε δεν είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιείτε. Έπειτα, όταν εκείνος θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον τρόπο για να σας πλησιάσει, να παίξει και να επικοινωνήσει μαζί σας, του εξηγείτε και λεκτικά, με απλά λόγια ότι δε γίνεται έτσι και του δείχνετε, όσες φορές χρειαστεί, τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε. Μπορείτε να του δείξετε πως μπορεί διαφορετικά να σας προσεγγίσει, όπως να σας χαϊδέψει, να σας κρατήσει, να σας φωνάξει. Σιγά σιγά, με τρυφερότητα και επανάληψη, θα μπορέσει να κατακτήσει το νέο τρόπο επικοινωνίας που του προτείνετε.

Χαρείτε την υπέροχη αυτή διαδικασία του μεγαλώματος, όπου χιλιάδες ερωτήματα δημιουργούνται αλλά και χιλιάδες λύσεις παράγονται!

Να σας ζήσει!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v