«Κοριτσάκι μου, μην αφήσεις κανέναν να κλέψει την φωνή σου»

«Κοριτσάκι μου, μην αφήσεις κανέναν να κλέψει την φωνή σου»

Το όνειρο κάθε μητέρας για την κόρη της είναι να την δει να μεγαλώνει με αυτοπεποίθηση και να εξελίσσεται σε μια δυναμική γυναίκα. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά στερεότυπα που κάνουν την διαπαιδαγώγηση των κοριτσιών, ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Όπως λέει και αυτή η μαμά, όμως, δεν πρέπει τίποτα από αυτά να επηρεάζουν την ζωή και το μέλλον τους.

«Κοριτσάκι μου,

Θέλω να ξέρεις ότι πάντα θα είμαι δίπλα σου να σε συμβουλεύω, όταν με χρειάζεσαι. Θα σε καθοδηγώ και θα κάνω τα πάντα για να είσαι πάντα χαμογελαστή. Γι’ αυτό από τώρα θα προσπαθήσω να σου μάθω κάτι που θα ήθελα να σε ακολουθεί όλη σου την ζωή: μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις, να διεκδικήσεις ό,τι θέλεις και να εκφράζεις την γνώμη σου ελεύθερα. Ποιος θα σε σταματήσει;

Ήμουν καλή μαθήτρια όταν ήμουν στην ηλικία σου και πάντα είχα υψηλούς στόχους. Μου άρεσε να είμαι ‘’μέσα’’ σε όλα. Έπαιζα με τα αγόρια ποδόσφαιρο και έκανα πολλά από αυτά που μέχρι τότε θεωρούνταν ‘’αγορίστικα’’. Θυμάμαι τις δασκάλες να μου λένε ‘’τα κορίτσια πρέπει να είναι πιο θηλυκά’’, τους γονείς μου να μου λένε ‘’κορίτσι είσαι, μην μιλάς έτσι’’. Ένα περιστατικό, όμως, που δεν μπορώ να ξεχάσω σχετίζεται με τον καθηγητή των μαθηματικών. Μας είχε βάλει μια άσκηση στον πίνακα και δυσκολευόμουν να την λύσω. Αντί να με βοηθήσει, μου είπε ότι τα κορίτσια δεν έχουν μαθηματική σκέψη και αμέσως σήκωσε έναν συμμαθητή μου. Ένιωσα ντροπιασμένη και απογοητευμένη. Στο διάλειμμα, ο ίδιος ο καθηγητής με φώναξε για να μου πει ότι σαν κορίτσι, έπρεπε να είμαι περισσότερο μετριόφρων και να εκφράζω την γνώμη μου λιγότερο.

Είχα κλάψει πολύ. Άδικα όμως, γιατί δεν άξιζε. Μέχρι σήμερα εκφράζω την γνώμη μου ελεύθερα και διεκδικώ τα θέλω μου. Αν είχα ακούσει τα λόγια του καθηγητή μου και είχα αφήσει αυτό το περιστατικό να υπαγορεύσει το πώς θα εξελιχθώ, δεν θα ήμουν η γυναίκα που είμαι σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζεις την άποψή σου ή την θέση σου, όταν νιώθεις ότι αδικείσαι. Και αυτό το μαθαίνει κανείς από μικρή ηλικία. Γι’ αυτό θέλω να μιλάς! Μην αφήσεις κανέναν να κλέψει την φωνή σου. Ακόμη και αν κάποιος σε κάνει να νιώσεις ασήμαντη ή πολύ μικρή, να θυμάσαι ότι κάπου υπάρχει κάποιος που θα σε ακούσει προσεκτικά και θα θαυμάσει το θάρρος σου. Και φυσικά, έχεις εμένα. Θα σε υποστηρίξω και θα σε ακούσω με σεβασμό, όχι μόνο γιατί είσαι παιδί μου αλλά γιατί αυτό αξίζει σε κάθε άνθρωπο.

Πριν ακόμα γεννηθείς, ήσουν τυχερή γιατί είχες δύο ανθρώπους δίπλα σου να σε υπεραγαπούν. Έχεις έναν υπέροχο πατέρα, από τον οποίο θα μάθεις πώς πρέπει να φέρονται οι άντρες, πώς πρέπει να φροντίζουν μια γυναίκα, πώς να την σέβονται.

Πραγματικά δεν με νοιάζει τι δρόμο θα επιλέξεις. Η ζωή είναι δική σου. Αυτό, όμως, που με ενδιαφέρει είναι να σου φέρονται δίκαια και να σε σέβονται. Δεν το καταλαβαίνεις ακόμα γιατί είσαι μικρή, όμως, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες αδικίες λόγω του φύλου τους. Πριν από εμάς, άλλες πάλεψαν για την ψήφο και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Σε μεγαλώνω για να πολεμήσεις για τα δικαιώματά σου και για την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Σαν σωστή πολεμίστρια πρέπει να διαλέγεις τις μάχες σου προσεκτικά και να κατανοείς για ποιον λόγο μάχεσαι.

Στον δρόμο σου θα υπάρξουν δυσκολίες. Θα στενοχωρηθείς, θα απογοητευτείς και θα χρειαστεί να θυσιάσεις κομμάτια σου. Ποτέ όμως μην θυσιάσεις την ψυχική σου ηρεμία. Δεν αξίζει για κανέναν. Ωστόσο, αν θέλεις να σε παίρνουν στα σοβαρά και να μετράει η γνώμη σου, πρέπει να μάθεις να την υποστηρίζεις και για να το κάνεις αυτό, πρέπει να έχεις την κατάλληλη παιδεία.

Όσον αφορά την προσωπική σου ζωή, μάθε να είσαι επιλεκτική και προσπάθησε να βρεις κάποιον που να σε αγαπάει όσο οι γονείς σου. Μην χαραμίσεις τον χρόνο σου, γιατί δεν γυρνάει πίσω.

Γίνε η γυναίκα που θέλεις να γίνεις.

Εκφράσου όπως θες.

Απαίτησε τον σεβασμό των άλλων, αφού πρώτα τους σεβαστείς εσύ η ίδια.

Μην φοβηθείς κανέναν και τίποτα.

Είσαι μια προσωπικότητα που θα λάμψει μεγαλώνοντας.

Το ξέρω γιατί είμαι η μαμά σου και θα φροντίσω να μεγαλώσεις ελεύθερα και ευτυχισμένα.»

Πηγή: popsugar.com

v