Παιχνίδια με φαντασία για παιδιά μέχρι 5 ετών

Παιχνίδια με φαντασία για παιδιά μέχρι 5 ετών

Η προσχολική ηλικία είναι από τις πιο απολαυστικές για εμάς τους γονείς. Το μικρό μας παύει να είναι μωρό και γίνεται παιδάκι, ενώ εξελίσσεται καθημερινά με ρυθμούς ιλιγγιώδεις!

Σε αυτό το ηλικιακό στάδιο, λοιπόν, μπορούμε να περάσουμε πολλές ώρες μαζί του και, εκτός από την διασκέδαση και τις βάσεις για μια γερή και ουσιαστική σχέση, να του προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για την μετέπειτα πορεία του. Και φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι το παιχνίδι!

Κουκλοθέατρο ή θέατρο

Πώς παίζεται: διαβάστε ένα βιβλίο που του αρέσει κι έπειτα ζωγραφίστε σε ένα χαρτί τους βασικούς ήρωες της ιστορίας. Κολλήστε τους σε καλαμάκι, μοιραστείτε τις φιγούρες και κάντε αναπαράσταση του βιβλίου που μόλις διαβάσατε.

Δεξιότητες που αναπτύσσει το παιδί: εκτός του ότι θα αρχίσει να αγαπάει τα βιβλία, αναπτύσσει τις κινητικές του λειτουργίες, βοηθάει την μνήμη του και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του. Το κουκλοθέατρο είναι ένας καλός τρόπος για να εμπεδώσει τα μηνύματα αυτού που μόλις διάβασε και να τεθούν οι βάσεις για τις αρχές και τις αξίες που θα ακολουθεί στη ζωή του.  

Εναλλακτικά: όσο μεγαλώνει το παιδί, μπορείτε να αντικαταστήσετε τις χάρτινες φιγούρες με εσάς τους ίδιους! Ανοίξτε την ντουλάπα, βρείτε ρούχα που ταιριάζουν στους ήρωες και παίξτε θέατρο! Μάλλον θα το απολαύσετε όσο και τα μικρά σας.

Παίξτε μουσική

Πώς παίζεται: φτιάξτε τα δικά σας μουσικά όργανα και συνθέστε τα ομορφότερα τραγούδια! Ένας τρόπος είναι να φτιάξετε ντραμς από μαγειρικά σκεύη, ή κρουστά γεμίζοντας πλαστικά μπουκάλια με διάφορα αντικείμενα, όπως στις παρακάτω φωτογραφίες. 

Δεξιότητες που αναπτύσσει το παιδί: καλλιεργεί την φαντασία του ενώ προσπαθεί να φτιάξει τα δικά του μουσικά όργανα, μαθαίνει να συγκεντρώνεται σε μια δραστηριότητα, θέτει στόχους και έρχεται σε επαφή με την μουσική. Σημαντικό, επίσης, είναι πως βελτιώνει και τις κινητικές του δεξιότητες.

 

Ζωγραφίστε τον εαυτό σας

Πώς παίζεται: πάρτε ένα μεγάλο λευκό χαρτί (στο εμπόριο θα βρείτε ρολό λευκού χαρτιού), απλώστε το στο πάτωμα, ζητήστε από το παιδί να ξαπλώσει επάνω του και σχεδιάστε με ένα μολύβι το περίγραμμά του. Έπειτα, δώστε του μπογιές και αφήστε το να ζωγραφίσει τον εαυτό του όπως εκείνο επιθυμεί.

Δεξιότητες που αναπτύσσει το παιδί: εκτός από τις κινητικές δεξιότητες και τη φαντασία που καλλιεργεί η ζωγραφική, με αυτό το παιχνίδι το παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του και το σώμα του.

Εναλλακτικά: εάν δεν έχετε μεγάλο χαρτί, μπορείτε να σχεδιάσετε το περίγραμμα της παλάμης ή της πατούσας του.

Φωτο: https://www.instagram.com/julie_bouza/

Φτιάξτε χρωματιστά κουλουράκια

Πώς παίζεται: φτιάξτε ζυμάρι (με αλεύρι, νερό, λίγο λάδι και αλάτι) αλλά αντί να το πλάσετε και να το βάλετε στο φούρνο, δώστε το στο παιδί! Μία δραστηριότητα για το τραπέζι της κουζίνας, κατά την οποία το παιδί θα έχει την ελευθερία να πλάσει οτιδήποτε θελήσει. Μόλις ολοκληρώσει τις δημιουργίες του, βάλτε τις στο φούρνο και αφού ψηθούν, μπορεί να τις χρωματίσει και να τις στολίσετε στο δωμάτιό του.

Δεξιότητες που αναπτύσσει το παιδί: φαντασία, συντονισμός των χεριών του, συγκέντρωση και διασκέδαση. Το σημαντικό με αυτή την δραστηριότητα είναι πως, μόλις τα «έργα» του παιδιού θα στολιστούν, η αυτοπεποίθησή του θα τονωθεί και θα νιώσει ικανό.

 Παιχνίδια με νερό

Ως γνωστόν, τα μικρά παιδιά λατρεύουν το νερό! Θα τα δείτε συχνά να περνούν ώρες στον νιπτήρα ενώ πλένουν τα χέρια τους ή να τσαλαβουτούν σε λακκούβες με νερό γελώντας και διασκεδάζοντας. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, την άνοιξη που μας καλωσορίζει με ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες, και περάστε παρέα πολλές δημιουργικές ώρες.

Το λιμάνι

Πώς παίζεται: γεμίστε μία λεκάνη ή την μπανιέρα με νερό, ρίξτε μέσα πλαστικά καραβάκια, Play Mobil ή τα αγαπημένα του ζώα και επινοήστε με τη βοήθειά του την πιο απίθανη ιστορία!

Δεξιότητες που αναπτύσσει το παιδί: καλλιεργεί την φαντασία του παιδιού, βελτιώνει το λεξιλόγιό του, ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του ενώ παράλληλα του χαρίζει στιγμές τόσο διασκεδαστικές που δύσκολα θα τις ξεχάσει.

Εναλλακτικά: μπορείτε να συμπεριλάβετε στο παιχνίδι μεγαλύτερες κούκλες τις οποίες το παιδί θα πρέπει να πλύνει, να λούσει και γενικά να φροντίσει. Μία δραστηριότητα που στα μικρά κορίτσια αρέσει πολύ.

Το πλύσιμο των πιάτων

Όσο είναι μικρά, το πλύσιμο των πιάτων είναι μία δουλειά που τα συναρπάζει. Σχεδόν όλα τα παιδιά ζητούν επίμονα από τις μαμάδες τους να τους επιτρέψουν να πλύνουν τα πιάτα και ειλικρινά, δεν βρίσκω το λόγο να τους το αρνούμαστε.

Πώς παίζεται: γεμίστε την γούρνα με νερό και σαπουνάδα, ανεβάστε τα σε μία ασφαλή καρέκλα για να φτάνουν, δώστε τους ένα μαλακό σφουγγάρι και μπόλικα πλαστικά κουζινικά και, πιθανότατα, θα ξεχάσετε ότι υπάρχουν!

Δεξιότητες που αναπτύσσει το παιδί: βελτιώνει τις κινητικές τους λειτουργίες ενώ μπαίνει σταδιακά στη διαδικασία της ανάληψης των ευθυνών. Το παιδί που συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού από μικρό, γίνεται αποδεδειγμένα πιο υπεύθυνο και λιγότερο αναβλητικό και απαιτητικό.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v